Görenler burun kıvırıyordu! Et fiyatları artınca 'Altın çağı' başladı: Fiyatı bir anda 100 liraya kadar fırladı

Görenler burun kıvırıyordu! Et fiyatları artınca 'Altın çağı' başladı: Fiyatı bir anda 100 liraya kadar fırladı

Adana’ya özgü olan şırdanı 5 yıl öncesine kadar görenler burun kıvırıyordu. Et fiyatları artınca Adana dışına da yayılan ve herkesin favorisi haline gelen şırdanın fiyatı şimdilerde bir anda 100 liraya kadar fırladı…

Adana’ya özgü yemeklerden olan şırdan 5 yıl öncesine kadar yöre halkı dışında kimse tarafından bilinmiyordu. Günde yaklaşık 3.500’ü kadarı çöpe atılırken, bugün şırdanın ünü Adana dışına çıktı ve değeri arttı. Bu yüzden şırdanı bulabilmek neredeyse imkansız hale geldi. Ününün Türkiye’nin her yerine yayılması, hem de her hayvanda tek bir şırdan olması büyük bir etken.

ŞİMDİ ZENGİN YEMEĞİ OLDU

Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, "Hem fazla kesimimiz yok hem de iklim nedeniyle Adana'ya hayvan gelmiyor. Olan şırdanlar diğer illere gittiği için biraz kıtlık çekiyoruz. Biz de şaşkınız böyle olmaması lazımdı. Geçtiğimiz yıllarda biz şırdanı döküyorduk ama şu an zengin yemeği oldu. Fiyattaki bu yükselişle alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Önceden ortalama günlük 3 bin 500 çöpe gidiyordu. Türkiye geneline yayıldı, hatta Avrupa'dan isteyenler var" ifadelerini kullandı.

sirdan-1.jpg

GEÇEN SENE FİYATI 40-45 TL’YDİ

Şırdancı Rıfatcan Bilgin’se şırdan fiyatlarında her sene olduğu gibi bu sene de artış olduğunu belirterek, "Şırdanın fiyatı her yıl olduğu gibi yükseliyor. Diğer illerde de satışı çoğaldığı için yükseliş aşırı oldu. Geçen yıl bu aylarda 40-45 bandında olan şırdan şu an 85 lira ancak 100 liraya satanlar da var. Şırdan fiyatı bizim elimizde olan bir şey değil. Her hayvandan bir tane çıkıyor adı üstünde sakatat ama bugün çok değerli. Resmen restoran hizmeti vermeye başladık şırdancılar olarak. Şırdan bulmakta çok sıkıntılar yaşıyoruz. Fiyatların yükselme nedeni ürünün az olmasından kaynaklanıyor. Eğer çok ucuz bir ürün olsaydı Adana'da akşam saatlerinde bitmiş olacaktı ve parası olan da erişemeyecekti. Şırdan resmen altın oldu."

sirdan-2.jpg

Şırdan yemeyi seven Sevhan Öksüz’se "Fiyatlar aşırı yükseldiği için birkaç yıldır şırdan yiyemiyorduk. Uzun zaman sonra bugün ilk defa geldik. Uzun zaman sonra yiyoruz, fiyatların yükselmesi hoş değil" dedi. Ünal Öksüz ise, "El yakıyor, cep yakıyor zaten piyasanın durumu belli yapacak bir şey yok. Müşteri sayısının artması için fiyatların biraz daha makul olması gerekiyor" sözleriyle durumdan şikayetçi oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN