Görmez'den Mısır'daki 'idamları durdurun' çağrısı

Görmez'den Mısır'daki 'idamları durdurun' çağrısı

Mısır'da 12 akademisyenin idam kararının onaylanmasına Eski Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Görmez, tepki gösterdi. Video mesaj yayınlayan Görmez, idam kararının 'siyasi ve dini düzeyde tüm İslam milletine zarar vereceği, ihtilafı artıracağı ve Mısır halkı içindeki uçurumu genişleteceği'ni söyledi.

Mısır'da Sisi rejimi tarafından uzun süren yargılama ve hapis sürecinden sonra 12 akademisyen ve aydın hakkında idam cezalarını onayladı. Eski Türkiye Diyanet İşleri Başkanı, İslami Düşünce Enstitüsü başkanı Profesör Mehmet Görmez, Ezher Şeyhi Dr. Ahmed Al-Tayib'e ve Mısır Müftüsü Şevki Allam'a video mesajı göndererek idam kararlarının iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Görmez mesajında, 'bu idamların infaz edilmesinin siyasi ve dini düzeyde tüm İslam milletine zarar vereceği, ihtilafı artıracağı ve Mısır halkı içindeki uçurumu genişleteceği'ni belirtti ve "Kim bu idamlara fetva verir ve imzalarsa, bu kararın cezasını çekecektir" dedi.

'İDAM KARARININ DURDURULMASI İÇ ÇEKİŞMEYİ SONLANDIRMAK İÇİN BİR NEDEN'

Haksöz Haber'de yer alan habere göre; “Bu kararı verenler tarihte zalim olarak hatırlanacaklardır” diyen Görmez, Mısır’ın içinden geçtiği siyasi koşullardan bahsederek, söz konusu idam kararlarından vazgeçilmesinin “Mısır toplumunun güvenliğini baltalamaya ve onu sivil kargaşanın boyunduruğuna sokmaya çalışan her iç çekişmeyi sona erdirmek için bir neden” olduğunu söyledi.

'İNFAZ KARARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'

Ayrıca idam evraklarını elinde bulunduran Müftüye tekrardan bu infaz kararını gözden geçirip bütün gücünü kullanmaya davet eden Görmez, “İslam milleti, hakkın yanında duran, Müslüman halklara karşı yapılan fitneleri bertaraf eden, gücünü Müslümanların sözlerini ve birliğini toplamakta kullanan kişilerin tavırlarını asla unutmayacaktır” dedi.

Görmez, "İslam'ın doğuşundan bu yana şerefli Mısır topraklarının alimlerinin belendikleri bir kaynak ve ilim talebeleri için önemli bir yurt olduğu”nu belirtti.

'İDAM KARARI ENDİŞE İLE KARŞILANDI'

Verdiği mesajda “İslam ümmetinden nankörlük yapanlar dışında hiç kimsenin Ezher’in yeri ve önemini inkar edemeyeceğine vurgu yaparak, bu önemli mekanın İslam alemi içerisinde Mısır’a daha da büyük sorumluluk yükleyerek, rol model, güzel davranış, ilim, ahlak ve medeniyet göstergesi olmuştur” diyen Görmez, 12 kişinin uzun hapis ve yargılama süreci sonunda alınan idam kararını endişe ile karşıladığını söyledi.

'MÜFTÜ, SİYASİ KARARLARDAN UZAK DURMALI'

Görmez, Ezher müftüsüne hitaben; “Müftü İslam akaidine göre Peygamberin halefidir ve ona uygun kararlara imza atması gerekir. Siyasi kararlardan uzak durması gerekmektedir. Zan ile hükmetmek ise yapacağı en kötü eylemlerden biri olacaktır. O sadece Allah’ın rızasını gözeten ve fetvasının da sorumluluğunu taşıyan kişi olmalıdır” dedi.

Görmez, mesajını Nahl suresinden 116-117 ayetlerini okuyarak sonlandırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN