Gün ışığıyla kalkıp topluyorlar! Güney Kore'den İspanya'ya kadar alıcısı var, biz iğreniyoruz ama dünya onun peşinde

Gün ışığıyla kalkıp topluyorlar! Güney Kore'den İspanya'ya kadar alıcısı var, biz iğreniyoruz ama dünya onun peşinde

Türkiye'de bol bol bulunan ve denizciler tarafından sıkça avlanan bu deniz canlısı, tüm dünyaya satılmakta. Gün ışığıyla birlikte kalkıp toplamaya başlıyorlar. Güney Kore'den İspanya'ya kadar alıcısı var, biz sevmiyoruz ama dünya onun peşinde. Seramik, kozmetik ve yem sanayisinde kullanılıyor. Adeta para basıyorlar! İşte ülkemizde bolca bulunan o maden...

Ülkemizde bolca bulunan bu deniz canlısı tüm dünyanın gözdesi haline gelmiş durumda. Türkiye kıyılarında avlanılan ve işlenerek ihraç edilen bu deniz canlısı, seramik, kozmetik ve yem sanayisinde kullanılıyor. Gün ışığıyla kalkıp topluyorlar! Güney Kore'den İspanya'ya kadar alıcısı var, biz iğreniyoruz ama dünya onun peşinde. Paraya para demiyorlar!

GÜN IŞIĞIYLA KALKIP TOPLAMAYA BAŞLIYORLAR

Sakarya ve Kocaeli'de balıkçılar deniz salyangozu toplamak için günün ilk ışıklarıyla denize açılıyor. Yaklaşık 15 saat süren zorlu mesainin ardından çıkarılan ürünler, büyüklük standartlarına göre ayrılıyor. Kriterleri karşılayan deniz salyangozları kamyonlara yüklenerek işlenmek üzere Sinop ve Ordu'daki fabrikalara gönderilirken, küçük olanlar ise doğal ortamlarına geri bırakılıyor.

gun-isigiyla-kalkip-topluyorlar-guney-koreden-ispanyaya-kadar-alicisi-var-biz-igreniyoruz-ama-dunya-onun-pesinde-1.jpg

GÜNEY KORE VE İSPANYA GİBİ ÜLKERE SATILIYOR

Karadeniz'in zorlu şartlarıyla da baş etmek zorunda olan balıkçıların avladığı tonlarca salyangoz, işlendikten sonra Güney Kore'den İspanya'ya kadar Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerine satılıyor. Deniz salyangozunun kabuklarından da seramik, kozmetik ve yem sanayisinde istifade ediliyor.

TOPLAYAN YOK AMA PARAYA PARA DEMİYORLAR!

Melenağzı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Bayram Ali Kaya, 1 Eylül 2023 itibarıyla başladıkları salyangoz avcılığının hava şartlarından etkilendiğini anlattı. Bayram Ali Kaya, kooperatife bağlı 30 teknenin aktif şekilde avlandığını, hava şartlarına bağlı olarak tekne başına günde 400 kilogram deniz salyangozu çıkarıldığını bildirdi.

gfgf-2023-11-22t111639-002.jpg

Salyangoz avcılığının bölgenin önemli geçim kaynakları arasında yer aldığını belirterek, "Toplanan salyangozun tamamı ihraç ediliyor. İç pazarda tüketim yok" dedi. Bayram Ali Kaya, mesleklerini icra ederken karşılaştıkları en büyük zorluğun, Karadeniz'e dökülen Melen Çayı'nın girişindeki mendireklerin kısalığı olduğunu kaydederek, sağlıklı avcılık yapabilmeleri için mendireklerin uzatılması gerekli." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN