Günde 12 saat alın teri döküyorlar, almak için sıraya giriyorlar! Şartlar zorlu kazanç yüksek: ‘En çok bu seviliyor’

Günde 12 saat alın teri döküyorlar, almak için sıraya giriyorlar! Şartlar zorlu kazanç yüksek: ‘En çok bu seviliyor’

Trabzon’da çay sezonunun gelmesiyle birlikte bahçelerde mesaiye başlayan üreticiler günde 12 saat alın teri döküyorlar, alıcılar ise almak için sıraya giriyorlar. Üreticiler zorlu şartlarda çalışsalar da ‘En çok bu seviliyor’ diyerek üretimlerini umutlu bir şekilde sürdürüyorlar…

2024 yılı verilerine göre Türkiye genelinde yaklaşık 792 bin dekar alanda yaş çay üretimi yapılıyor. Bu alanın 152 bin dekarlık kısmı ise Trabzon’da yer alıyor. Kent genelinde yaklaşık 50 bin üretici, sabahın erken saatlerinde çay bahçelerine inerek mayıs hasadını sürdürüyor.

GÜNDE 12 SAAT TER DÖKÜYORLAR

Trabzon’un engebeli arazilerinde yapılan çay tarımı, hem bölge halkını hem de çevre illerden gelen işçileri bir araya getiriyor. Hasat döneminde üreticiler, günde ortalama 12 saat çalışarak çaylarını topluyor. Dik yamaçlardan sırtla veya ilkel teleferik sistemleriyle taşınan çaylar, belirlenen kotalar doğrultusunda ÇAYKUR ve özel sektör fabrikalarına satılıyor.

trabzonda-cay-hasadi-1.jpg

MAYIS ÇAYI: LEZZETİN VE KALİTENİN ADI

Çay üreticisi Erdoğan Atalar, bu dönemde yapılan hasadın “ilk sürgün” olarak bilindiğini belirterek şunları söyledi:

“Mayıs çayının en büyük avantajı, kışın kar yağdıktan sonra kar suyunu çekmiş olması. Bu da çayı hem daha doğal hem de daha lezzetli yapıyor. Çöp oranı az, kalite farkı yüksek. Bu yüzden herkesin en çok beklediği dönem mayıs ayıdır.”

Atalar ayrıca bu yıl hava şartlarının verimi olumsuz etkilediğini ancak yine de geçen yılın seviyesine ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

trabzonda-cay-hasadi-2.jpg

“ZORLUĞUNA GÖRE PARASI VAR”

Sakarya’dan Trabzon’un Of ilçesine çay toplamak için gelen Ali Çubuk, teknolojik imkanların artmasıyla hasadın daha kolay hâle geldiğini söylüyor. Ancak bölgenin değişken hava koşulları, çalışmayı zaman zaman zorlaştırıyor:

“Güneşte sıcak, yağmurda yürümek zor ama zorluğuna göre de kazancı iyi. Parasından memnunuz.”

65 YAŞINDA, KANSER HASTASI AMA HASADI BIRAKMIYOR

İstanbul’dan çay bahçesini hasat etmek için gelen 65 yaşındaki Ayşe Karafazlıoğlu, zorlu koşullara rağmen çalışmaya devam ettiğini belirtti:

“Kanser hastasıyım ama yine de gelip topluyorum. Bu bizim toprağımız. Mecburuz, yapmak zorundayız. Mayıs çayı çok daha lezzetli, herkes bu dönemi bekliyor.”

trabzonda-cay-hasadi-3.jpg

GEÇ BAŞLADILAR AMA UMUTLULAR

Bir diğer üretici Neşe Çelik ise bu yıl hava koşulları nedeniyle hasada geç başladıklarını ancak sezonun genelinden umutlu olduklarını belirtti:

“Sabahın erken saatlerinden itibaren makas sallıyoruz. Bu yıl biraz geç başladık ama emek veriyoruz, karşılığını da almak istiyoruz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN