Güneşin tadını çıkarın! Kara kış erken geliyor: Sibirya soğuğu felç edecek

Güneşin tadını çıkarın! Kara kış erken geliyor: Sibirya soğuğu felç edecek

Türkiye son günlerde El Nino hava sisteminin etkilerini yaşıyor ve mevsimler tam anlamıyla birbirine karışmış durumdu. Geçtiğimiz kış beklenen kar yağışı mevsiminde yağmazken, ilkbaharda ülkenin birçok bölgesine kar yağmıştı. Mevsimlerdeki değişikliğe değinen uzmanlar, bu yıl kışın erken geleceğini söyleyerek Sibirya soğuklarına karşı vatandaşı uyardı.

El Nino hava sistemi bu yıl Türkiye'yi fazlasıyla etkiledi. Kış ayı ılık geçerken, ilkbahar tam tersi çok soğuk geçti. Yaşanan hava değişiklikleri sonrasında vatandaşa ilk kritik uyarı Meteorolog Kerem Ökten'den geldi. Ökten, sosyal medyadan yaptığı paylaşımında bu sene kar yağışının beklenenden daha erken geleceğini söyledi.

EKİM AYINA DİKKAT!

Ökten, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamasında, "El Nino etkisi hala devam ediyor ve güçlenmeye devam edecek. Sonbahar aylarında bol miktarda yağış bekliyorum. Özellikle Ekim ayına dikkat! El Nino kışları genellikle erken başlar ve erken biter. Bu yılın muhtemel senaryosuna göre, Kasım, Aralık ve Ocak ayları soğuk geçecek, ancak Şubat ve Mart aylarında daha ılıman bir hava bekliyoruz...

El nino bu Kış moderate seviyede olacak. Yani orta. Elbette 20'den fazla endeksi yoğuracağız; fakat sadece enso üzerinden gidersek; bu kışa benzeyen yıllar aşağıdaki gibidir. Dikkatimi çekenler 1942 kışı, 1987 Kışı, 1992 ve 2003 kışları..." sözlerine yer verdi.

El Nino, okyanus ile atmosfer arasındaki etkileşimlerin sonucunda ortaya çıkan bir iklim olayı. Söz konusu olay, hava akımlarına etki ederek dünyada iklim değişikliği yaşanmasına neden oluyor. Bu yıl El Nino'nun etkisini artırması nedeniyle, ülkemizin birçok bölgesinde erken ve yoğun kar yağışı bekleniyor. Özellikle Kasım, Aralık ve Ocak aylarında soğuk hava koşulları etkili olacak.

haber-3-ic.jpg

SİBİRYA KIŞI TÜRKİYE'Yİ ETKİSİ ALTINA ALACAK!

Ökten dün yaptığı uyarısında ise kar yağışlarının Sibirya kışı denilen türden olacağını ileri sürerek şu ifadelere yer verdi:

"Judah Cohen'in tezine göre, Negatif QBO ve El Nino'nun birlikte olduğu kış mevsimlerinde stratosferik ısınma olayı daha sık görülüyor. Stratosferdeki bu ısınma, kutup jet akıntılarını etkileyerek soğuk havanın daha güneye doğru yayılmasına neden olabiliyor. Bu durum da Sibirya Kışı denilen aşırı soğuk hava dalgalarının oluşumunu tetikleyebiliyor."

Kerem Ökten paylaştığı yazıda, El Nino ile Negatif QBO'nun eşleşmesine dair endişelerini aktardı. Bu ikilinin eşleşmesi demek, kış ayının daha zorlu olacağı ve Sibirya kışını deneyimlemeye hazır olmamız gerektiği anlamına geliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN