GZT editörleri Rusya'da gözaltında

GZT editörleri Rusya'da gözaltında

GZT editörleri Nazgül Kenzhetay ve Emin Karaçak, Yakutistan ve Altay'daki halkın müzik, dans ve yemeklerine dair çekim yaptı. Vlogları için materyal toplayan editörler, Rusya'ya bağlı Hakasya Cumhuriyeti'nde kaldıkları otelin önünde Rus terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındı. Eşyalarına el koydular, bütün verileri gizlice sildiler ve kendilerine 'casusluk' suçlaması yönelttiler.

GZT editörleri Nazgül Kenzhetay ve Emin Karaçak, Yakutistan ve Altay'daki halkın yaşamına dair çekim yaptı. Vlogları için materyal toplayan editörler, Rusya'ya bağlı Hakasya Cumhuriyeti'nde kaldıkları otelin önünde Rus terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındı. Editörlerin eşyalarına el kondu, bütün verileri gizlice silindi ve kendilerine 'casusluk' suçlaması yönelttiler. Karaçak ve Kenzhetay'a taleplerine rağmen avukat tayin edilmedi. Editörlerin kendi avukatlarına ulaşmasına da izin verilmedi. Rusça konuşamadığını belirten Karaçak'a Türkçesi iyi olmayan bir tercüman atandı ve editörlere baskı altında 'suçun kabulüne ilişkin' belgeler imzalattıklarını aktardı.

GZT'de yer alan habere göre; editörler, cuma günü 'formalite bir mahkeme' tarafından sınır dışı edilmek üzere Hakasya'nın başkenti Abakan'daki 'geri gönderme merkezine' sevk edildi ve ayrı hücrelere kondu. Editörler, 10 gün gözaltı süresinin ardından sınır dışı edilecekleri söylenmesine rağmen Rus makamlarının 10 günlük sürenin uzaması için süreci yavaşlattığını bildirdi.

'İNSAN HAKLARI İHLALLERİ'

Gözaltında bulundukları geri gönderme merkezinde insan hakları ihlalleri yaşandığını belirten editörler, kaldıkları hücrelerdeki ısıtmanın yeterli olmadığını, gece sıcaklığın eksi 11'e kadar düşebildiği bölgede hücrelerdeki havalandırmanın açıldığını, sıcak su bulunmadığını ve günde iki kez hava almak için dışarı çıkabildiklerini ifade etti. Öte yandan kaldıkları hücreler 24 saat boyunca kamerayla izlendiğini ve mahremiyetlerinin ihlal edildiğini aktardı.

ehfh.jpgGözaltından paylaştıkları kaldıkları yer

Rusya'da yapılan haberlerde ise Kenzhetay ve Karaçak'ın 'Rus karşıtı propaganda yürüttüğü, casusluk yaptığı, Türklerin Rus hakimiyeti altında zor şartlarda yaşadığını göstermeye çalıştığı' gibi ifadelere yer verildiğini belirten GZT, gazetecilerin durumundan haberdar olan Hakasya'lı insanların, Kenzhetay ve Karaçak'a yiyecek ve içecek gibi ihtiyaçlarını getirdiğini belirtti.

'TÜRKİ CUMHURİYETLERE GİRDİKTEN SONRA BASKI ARTTI'

Daha önce çekim yaptıkları Yakutistan ve Altay'da gözaltına alınan Kenzhetay ve Karaçak para cezasına çarptırılarak serbest bırakılmıştı. Emin Karaçak Rusya içerisinde büyük sıkıntı çekmediklerini ancak Türk Cumhuriyetlere girdikten sonra Rus güçlerinin baskılarını artırdığını ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN