Hammadde bitmez ama usta bitti! Yılların ustasından sitem: Yetiştirecek kimseyi bulamıyor

Hammadde bitmez ama usta bitti! Yılların ustasından sitem: Yetiştirecek kimseyi bulamıyor

Bu işte hammadde bitmez ama usta bitti! Yılların ustasından sitem geldi. Yetiştirecek yeni kişiler bulamayan usta mesleğin kaybolması korkusunu yaşıyor…

Aydın’da 57 yaşındaki Murat Uçar, bakır ve kalaycılık mesleğinde 49. yılını doldurmuş bir usta olarak, şehrin son temsilcilerinden biri olma yolunda ilerliyor. Çıraklık döneminden itibaren bu zanaata gönül veren Uçar, mesleği bıraktığında geriye bırakacağı en büyük endişesinin çıraksızlık ve ustaların azalması olduğunu belirtiyor. 1976 yılından itibaren bu mesleği yapan Uçar, genç neslin ilgi göstermemesi nedeniyle mesleğin geleceğinden endişe ediyor.

"BAKIR BİTMEZ AMA USTA BİTTİ"

Uçar, Aydın genelinde kalay ustası sayısının çok azaldığına dikkat çekiyor ve "Bakır bitmez ama usta bitti" diyerek mesleğin zorluklarına vurgu yapıyor. Şu anda Aydın’da bu işi yapan usta sayısının parmakla sayılacak kadar az olduğuna işaret eden Uçar, mesleği bırakması durumunda bakır işlerinin nasıl yapılacağı konusunda büyük bir belirsizlik yaşanacağını söylüyor. "Yetişen eleman yok, ne olacak bu bakırlar?" diyerek, mesleğin geleceğine dair kaygılarını paylaşıyor.

aydinda-cirak-1.jpg

ÇIRAK YETİŞTİRMEK İÇİN BÜYÜK ÇABA SARFEDİYOR

Murat Uçar, ustalığını genç nesillere aktarma konusundaki en büyük arzusunu dile getiriyor. Ancak, çırak bulma konusunda yaşadığı zorlukları anlatıyor. “Gerçekten en büyük korkum, ben de mesleği bıraktıktan sonra bu milletin bakırları ne olacak?” diyen Uçar, meslektaşlarının azalması ve çırak yetiştirecek gençlerin bulunmaması nedeniyle mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Aydın’da sadece 5 kişinin bu mesleği icra ettiğini, kendisinin de bu meslekle geçimini sağladığını ama artık bu işin geleceği için endişelendiğini ifade ediyor.

aydinda-cirak-2.jpg

"KALAY USTALIĞINI TOPRAĞA GÖMMEK İSTEMİYORUM”

Baba mesleği olarak başlayan bakır ve kalaycılık, Murat Uçar’ın hayatının ayrılmaz bir parçası olmuş. Ancak, çırak yetiştirememenin ve mesleği devredecek birinin olmamasının verdiği üzüntü, Uçar’ı derinden etkiliyor. “Kalaycılık mesleğiyle büyüdüm. 1976’dan beri devam ediyorum, ama mesleği bıraktığımda toprağa gidecek. Bu işin bitmesi, sadece benim için değil, bu işi yapan herkes için bir kayıp olacak” diyerek endişelerini paylaşıyor.

aydinda-cirak-3.jpg

AYDIN’DAKİ SON TEMSİLCİLERDEN

Uçar, sadece bir iş olarak değil, aynı zamanda bir gönül işi olarak bakır işini sürdürüyor. Uçar, mesleğine duyduğu saygı ve sevgiyi her fırsatta dile getiriyor ve ustalığını devredecek kimse bulamamanın acısını yaşıyor. Uçar, her ne kadar Aydın’da bu zanaatın son temsilcilerinden biri olsa da, bu işin geleceğini güvence altına alabilmek için gençlerin bu mesleğe ilgi göstermesini istiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN