Eğitim hani ücretsizdi? Anaokulundan üniversiteye kadar eğitim masrafı 300 bin TL!

Eğitim hani ücretsizdi? Anaokulundan üniversiteye kadar eğitim masrafı 300 bin TL!

Yapılan bir araştırma, Türkiye'de bir çocuğun tüm eğitimini devlet okullarında tamamlamasının maliyetinin toplam 300 bin TL'yi bulduğunu ortaya koydu. Çocuk, anaokulundan üniversiteye kadar özel okulda okursa adeta bir servete mal oluyor.

Eğitimin 'ücretsiz' olduğu Türkiye'de anaokulundan üniversite mezuniyetine kadar bir çocuğun tüm öğrenim hayatı devlet okullarında geçerse ailesine maliyeti bugünkü fiyatlarla 300 bin TL'yi buluyor. Eğer çocuk eğitim hayatı boyunca özel okullarda tamamlarsa ödenecek rakam 5 milyon TL'ye ulaşıyor.

YILLIK OKUL MASRAFI 5 BİN TL

Avantajix adlı elektronik para ve ödeme hizmetleri firmasının araştırmasına göre, bir öğrencinin kitap, kırtasiye, kıyafetten oluşan ve her yıl yenilenen temel ihtiyaçları 2 bin 500-5 bin TL arasında değişiyor.

Temel ihtiyaçlara servis/yol parası, yemek, harçlık gibi diğer gereksinimler eklendiğinde yıllık eğitim maliyeti, hizmet ve ürün kalitesine göre 18 bin-35 bin TL arasında değişiyor.

Tamamı devlet okullarında geçen anaokulu, 12 yıllık zorunlu eğitim ve 4 yıllık üniversite eğitiminin aileye toplam maliyeti bugünkü fiyatlarla 300 bin TL'den başlıyor, 595 bin TL'ye kadar çıkıyor.

egitim-ucretsiz-mi.jpg

ÜNİVERSİTEYİ ŞEHİR DIŞINDA OKUMAK EN AZ 100 BİN TL

Öğrencinin üniversite eğitimini farklı bir ilde alması halinde; yurt, ev kirası, aylık harçlık gibi kalemlerden dolayı aile bütçesine 4 yıl için 100-400 bin TL arasında ilave yük biniyor.

Çocuklarını özel okullarda okutmak isteyen aileler ise ciddi bir serveti gözden çıkarmak zorunda.

Anaokulundan liseye özel okul ücretleri İstanbul'da servis ve yemek ücretleri ile birlikte 70-250 bin TL arasında değişiyor. Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana gibi diğer büyük illerde bu rakam 50-130 bin TL.

6 YILLIK TIP FAKÜLTESİNİN MALİYETİ 5 MİLYON TL

Vakıf üniversitelerinde yıllık ücretler 60-380 bin TL arasında değişiyor.

Anaokulundan üniversiteye tüm öğrenim hayatını en uygun fiyatlı özel okullarda geçiren bir öğrencinin ailesine maliyeti en az 1 milyon TL'yi buluyor.

Öğrenim hayatı pahalı okullarda geçen, tıp fakültesi gibi 6 yıllık bir üniversiteyi okuyan öğrenci için ise toplamda 5 milyon TL gibi bir servet ödemek gerekiyor.

bir-cocugun-egitim-masrafi-ne-kadar.jpg

ASGARİ ÜCRET, EĞİTİM MASRAFLARINI KARŞILAMIYOR

Avantajix kurucu ortağı Güçlü Kayral, araştırmayı değerlendirirken, eğitimin oldukça pahalı ama yasal olarak zorunlu bir gereksinim olduğuna dikkati çekti.

Özel okullarda okuyan bir öğrencinin, ailesinin kendisi için yaptığı harcamayı çok uzun yıllar çalışarak karşılayabildiğini kaydeden Güçlü Kayral, "Pahalı okullarda okuyan bir öğrenci, üniversiteden mezun olduktan sonra 20 bin TL maaşlı bir işe girse, ailesinin kendisine yaptığı yatırımı ancak 20 yılda karşılayabiliyor. Asgari ücretle çalıştığında ise ömrü eğitim için kendisine harcanan parayı kazanmaya yetmiyor" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN