Hasat başladı, çiftçinin eli boş kaldı! Beklenen verim alınamadı: Böyle giderse fiyatlar da artabilir

Hasat başladı, çiftçinin eli boş kaldı! Beklenen verim alınamadı: Böyle giderse fiyatlar da artabilir

Batman’ın Gercüş ilçesinde mercimek hasadı başladı ancak çiftçinin yüzü gülmedi. Yeterli yağışın olmaması verimi düşürdü, fiyat artışı kapıda.

Batman’ın Gercüş ilçesinde çiftçiler, yılın ilk mercimek hasadına başladı. Ancak verim geçen yıllara göre ciddi oranda düştü. Kurak geçen kış ve ilkbahar mevsimi nedeniyle hem kalite hem de rekolte çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattı. Çiftçiler, bu gidişle mercimek fiyatlarının artabileceği uyarısında bulundu.

yeni-proje-11

VERİM YARI YARIYA DÜŞTÜ

Gercüş’te mercimek üreticileri, tarlalarına biçerdöverlerin girmesiyle hasat sezonuna start verdi. Ancak sevinç kısa sürdü. Tarım sezonu boyunca yeterli yağış alamayan bölge, kuraklığın etkisiyle düşük rekolteyle karşı karşıya kaldı. Çiftçiler, bu yılki verimin geçen yıla göre yarı yarıya azaldığını belirtiyor.

Çiftçi Siraç Korkut, mevsimlerin dengesiz seyretmesinin verimi doğrudan etkilediğini dile getirerek, “Bu yıl geçen seneye göre verim yüzde 50 azaldı. Mevsim değişiklikleri tarımı vurdu. Buna rağmen elimizde olanla yetinmeye çalışıyoruz. Eskiye göre işlerimiz daha kolay ama doğa şartlarına karşı hâlâ çaresiziz” dedi.

yeni-proje-12

KALİTE DE DÜŞTÜ

Sadece verimde değil, ürün kalitesinde de gerileme var. Kuraklık, mercimek tanelerinin yeterince olgunlaşmasını engelledi. Bu durumun pazardaki değerini de düşüreceğini belirten üreticiler, ürünlerin piyasada beklenen karşılığı bulamayabileceğini söylüyor.

YAĞIŞSIZ KIŞ, ZAYIF ÜRÜN

Bir diğer üretici Bilal Üner ise, bu yıl kış mevsiminin kar yağışı olmadan geçmesinin üretimi olumsuz etkilediğini belirtti. Üner, “Kışın kar yağmadı, ilkbaharda da yeterince yağmur düşmedi. Toprak susuz kaldı, bu da mercimeklerin gelişimini etkiledi. Bu şartlar altında iyi bir hasat beklemek mümkün değildi” diye konuştu.

yeni-proje-13

FİYAT ARTIŞI KAPIDA

Uzmanlar, verim düşüklüğünün piyasada mercimek fiyatlarını da yukarı çekeceği görüşünde. Arz-talep dengesinin bozulması, özellikle kırmızı mercimek fiyatlarında ciddi artışlara neden olabilir. Üreticiler, artan maliyetler ve azalan ürün nedeniyle tüketicilerin daha yüksek fiyatlarla karşılaşabileceğini belirtiyor.

KURAKLIK TEHDİDİ SÜRÜYOR

Uzmanlara göre Gercüş ve çevresindeki kuraklık tehlikesi devam ediyor. İklim değişikliğinin etkilerini daha fazla hisseden tarım sektörü, önümüzdeki yıllarda daha büyük risklerle karşı karşıya kalabilir. Çiftçiler, bu sürecin yalnızca kendilerini değil, tüketiciyi de doğrudan etkileyeceğine dikkat çekiyor.

yeni-proje-14

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN