Hem işçi hem de işveren için dikkat çeken araştırma: Haftada 4 gün mesai verimliliği artırdı

Hem işçi hem de işveren için dikkat çeken araştırma: Haftada 4 gün mesai verimliliği artırdı

Yapılan son araştırma haftada dört gün çalışmanın verimliliği artırdığını gözler önüne serdi. “4 Day Week Global” isimli projeyle haftada dört gün çalışarak, şirkete bağlılığın da arttığı ortaya çıktı.

2020 yılında ortaya çıkan Kovid-19 salgınıyla birlikte hayatımıza giren uzaktan çalışmanın yeni normal haline gelmesi sonrası tüm dünyada çalışma saatlerinde azalmaya gidilmesi konuşuluyor.

Yeni gerçekleştirilen bir araştırma haftada dört gün çalışmanın verimliliği artırdığını ortaya koydu. Yapılan araştırmayla birlikte haftayı dört gün olarak düşünen işletmeler, üretkenliğin olumsuz bir şekilde etkilenmediğini gördüler.

DAHA VERİMLİ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORLAR

“4 Day Week Global” isimli proje, denemelerin başlatılmasından bir yıl sonra, çalışanların ortalama çalışma süresinin 38 saatten 32,97’ye düştüğünü bildirdi. Raporda, saatlerin azalmasında beş günlük görevleri dört güne sıkıştırarak değil, çalışanların daha verimli çalışmasıyla sağlandığı belirtildi.

Sözcü'de yer alan ahbere göre; 4 Day Week Global’den Dr Dale Whelehan şunları söyledi: “Pilot programımızın sona ermesinden sonra da insanların dört günlük hafta ile sahip olmaya devam ettikleri olumlu deneyimi görmekten mutluluk duyuyoruz. Sık sık duyduğumuz bir endişe, altı aylık denemelerimizin sonuçlarının sürdürülebilir olmadığı, ancak bir yıl sonra buradayız ve faydalar artmaya devam ediyor. Bu, bu modelin sürdürülebilirliği için çok umut verici ve şirketlerin deneyimlerini gelecekte de takip etmeyi dört gözle bekliyoruz.”

ŞİRKETTEN AYRILMAK İSTEMİYORLAR

Çalışma, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere ve İrlanda’dan işletmeleri kapsıyor. Çalışmaya katılanlar çok daha iyi bir iş-yaşam dengesine sahip olduklarını ve bu nedenle daha az zihinsel ve fiziksel sağlık sorunları yaşadıklarını söylediler.

2021’de denemeye katılan şirketlerden biri olan Kickstarter’ın baş strateji sorumlusu olan Jon Leland şunları söyledi: “En derin etki, çalışanların elde tutulması üzerinde oldu. Dört günlük çalışma haftasının uygulanmasından bu yana çok az kişinin şirketten ayrılmayı seçtiğini gördük. Personeli elde tutma oranı pilot uygulamadan önce yaklaşık yüzde 70’ten yüzde 90’ın üzerine çıktı.”

Bu yılın başlarında, İngiltere’nin Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası, hükümete ücrette herhangi bir kesinti olmaksızın kamu hizmetinde haftada dört gün çalışmanın uygulanması için çağrıda bulundu.

Sendika, evden çalışmanın, personelin her zaman nöbette olduğunu hissetmesine neden olduğunu söyledi. Ancak Hükümet, dört günlük bir çalışma haftası başlatma planı olmadığını söylüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN