Türkiye otomobil pazarında 2026 Mart ayına ait satış rakamları sektör temsilcileri ve tüketiciler tarafından yakından takip ediliyor.
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından yayımlanan son verilere göre, mart ayında toplam 79.857 adet sıfır kilometre otomobil satışı gerçekleşti.
Küresel lojistik hattı tıkandı, araç teslimatları gecikebilir, zam kapıda
RENAULT EN YAKIN RAKİBİNE İKİ KAT FARK ATARAK ZİRVEYE YERLEŞTİ
Mart ayının satış şampiyonu 12.200 adetlik teslimat ile Renault oldu.
Fransız üretici, elde ettiği bu rakamla en yakın takipçisi olan Toyota markasına neredeyse iki kat fark atmayı başardı.
Listenin ikinci sırasında 6.590 adetlik satışla Toyota yer alırken, onu 5.633 adetle Volkswagen, 5.472 adetle Peugeot ve 5.315 adetle Hyundai takip etti.
Listenin ilk beş sırası, geleneksel markaların pazar hakimiyetini sürdürdüğünü gösteriyor.
YERLİ ÜRETİCİ TOGG LİSTEDE DEVLERİ GERİDE BIRAKIP ALTINCI OLDU
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), mart ayı satışlarında dikkat çeken bir performans sergiledi.
Toplam 4.440 adetlik satış rakamına ulaşan TOGG, köklü birçok markayı geride bırakarak genel listede altıncı sıraya yerleşti.
TOGG markasının hemen ardından 4.013 adetle Fiat, 3.825 adetle Opel, 3.557 adetle Citroen ve 3.391 adetle Skoda sıralandı.
Sedan devri bitti: Türkiye artık bir SUV ülkesi
ÇİNLİ BYD VE AMERİKAN TESLA BEKLENTİLERİN ÇOK ALTINDA KALDI
Satış verilerini değerlendiren otomotiv gazetecisi Murat Tosun, lüks segmentte ve elektrikli araç pazarında yaşanan sürpriz gelişmelere dikkat çekti.
İlk üç sırayı hedefleyen Çinli BYD markasının 833 adetlik satışla 25'inci sıraya çakıldığını belirtti.
Aynı zamanda Tesla markasının da 935 adetle 24. sırada kaldığını vurgulayan Murat Tosun, "Bu Tesla'yı sevmedik!" yorumunu yaptı.
Alman lüks otomobil rekabetinde ise BMW'nin 2.371 adetlik satışla Mercedes'i bir kez daha geride bıraktı.
Mercedes, mart ayını 2.131 adetle kapattı.
YENİ MODELLER MG MARKASINI KURTARMAYA YETMEDİ
Sektördeki diğer düşüşlere de değinen Murat Tosun, iddialı modellerle pazara giren Cupra markasının 613 adetlik satışla dibe vurduğunu ifade etti.
Ford markasının binek otomobil satışında yine istenilen başarıyı yakalayamadığını ve 1004 adetle 23. olduğunu belirten Murat Tosun, yeni modellere rağmen MG markasının 312 adetle 30. sırada kaldığını açıkladı.
Çinli Chery ise 2088 adetlik satışla pazarın kalıcı oyuncularından biri haline geldi.
Fiyatlar uçsa da vatandaş sıfır araç almaktan vazgeçmiyor
TÜKETİCİLER KÜÇÜK VE UYDURMA SUV MODELLER YERİNE SEDAN İSTİYOR
Sosyal medyada otomobilseverler de satış rakamları üzerinden pazarın mevcut durumuna tepki gösterdi.
Bir tüketici, pazarın mevcut araç gamını eleştirerek, "Doğru düzgün C ve D sınıfı sedan arabalar istiyoruz" diyerek beklentilerini dile getirdi.
Tipsiz ve küçük araçların yanı sıra uydurma SUV modelleri de tercih etmediklerini belirten sosyal medya kullanıcısı, dizel veya tamamen elektrikli motorlar yerine benzinli hibrit seçeneklere yöneldiklerini vurguladı.
ÜÇ SİLİNDİRLİ MOTORLAR YERİNE EFSANE SEDAN MODELLERİ ARANIYOR
Tüketicilerin motor hacmi ve araç tipi konusundaki talepleri giderek daha net bir hal alıyor.
Üç silindirli ve düşük hacimli motorlara karşı çıkan tüketici, 1000 veya 1200 motorlu oyuncak gibi araçları istemediklerinin altını çizdi.
Tüketici, otomotiv devlerinden geçmişte efsaneleşmiş geniş hacimli sedan modellerini hâlâ yollarda görmek istediklerini belirterek; Egea, Megane, Mondeo, Vectra, Civic, Corolla, Passat, Laguna, Avensis, A4, S40, Accord ve 626 gibi araçları talep etti.

