Otomotiv devi Toyota'ya şok: 9 yılın en düşük seviyesi

Otomotiv devi Toyota'ya şok: 9 yılın en düşük seviyesi

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota'nın Çin'deki altı aylık satışları, artan benzin fiyatları ve pazardaki sert fiyat rekabeti nedeniyle yüzde 25 geriledi. Nisan-Eylül döneminde 684 bin 903 araç satan şirket, Çin pazarında son dokuz yılın en düşük satış performansını kaydetti.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor'un Çin pazarındaki satışları, mali yılın ilk yarısını kapsayan Nisan-Eylül döneminde son dokuz yılın en düşük seviyesine geriledi. Çin pazarında yaşanan genel durgunluk, artan benzin fiyatları ve yerel pazardaki sert rekabet koşulları, Japon otomotiv devinin satış rakamlarına olumsuz yansıdı.

  • TOPLAM SATIŞ: Nisan-Eylül döneminde 684 bin 903 adet.

  • YILLIK DEĞİŞİM: Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 düşüş.

  • TARİHSEL SEVİYE: 2017 yılından bu yana kaydedilen en düşük altı aylık satış performansı.

PAZARDAKİ ZAYIFLIK VE BENZİN FİYATLARI ETKİLİ OLDU

Toyota tarafından konuya ilişkin yapılan resmi açıklamada, Çin’deki genel otomotiv pazarının zayıf seyrini sürdürdüğü belirtildi. Yükselen benzin fiyatlarının pazar üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çekilen açıklamada, özellikle benzinli araçlar ile hibrit elektrikli araç segmentlerinin bu durumdan olumsuz etkilendiği aktarıldı.

Küresel otomobil üreticileri, dünyanın en büyük otomotiv pazarı konumundaki Çin'de giderek yoğunlaşan bir rekabet ortamıyla mücadele ediyor. Düşük tüketici talebi ve pazar genelinde yaşanan şiddetli fiyat rekabeti, özellikle ülkede faaliyet gösteren yabancı otomotiv markalarının pazar paylarına zarar veriyor.

DÜŞÜŞ GRAFİĞİNDE EN KESKİN GERİLEME MAYIS AYINDA YAŞANDI

Toyota’nın verilerine göre, bu yıl Çin pazarındaki aylık bazda en büyük satış kaybı Mayıs ayında kaydedildi. Şirketin aylık satış performansındaki değişim seyri şu şekilde gerçekleşti:

  • Mayıs: Satışlar yüzde 31,7 oranında gerileyerek 102 bin 299 adede düştü.

  • Ağustos: Satışlardaki düşüş oranı yüzde 22,8 olarak kayıtlara geçti.

  • Eylül: Yıllık bazdaki düşüş hızı yavaşlayarak yüzde 19,7 seviyesine geriledi.

Mayıs ayındaki keskin düşüşün ardından geçen süreçte gerileme hızında kademeli bir yavaşlama gözlense de altı aylık toplam veriler şirket açısından son dokuz yılın en düşük seviyesinin görülmesini engelleyemedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN