Hiç mi düzgün bir işimiz yok

Hiç mi düzgün bir işimiz yok

Sayıştay raporları usulsüz harcamalardan sümen altı edilen işlemlere kadar devletteki çürümenin yol açtığı birçok skandal uygulamayı ortaya çıkardı. Kurumlarda denetim mekanizmalarının işlemediğini teyit eden vahim tablo, keyfiliğin ve kuralsızlığın 85 milyonun cebine nasıl fazladan yük bindirdiğini de gösterdi.

SAĞLIK BAKANLIĞI KAÇAK SAĞLIK TESİSLERİNE GÖZ YUMDU, TIBBİ CİHAZLARI DEPODA ÇÜRÜTTÜ

2022 yılı raporuna göre Sağlık Bakanlığı, beş ruhsatsız sağlık tesisi çalıştırdı. Şehir hastanelerine yapılan kira ödemesi mali tablolara yansıtılmadı. Kamuya ait tıbbi cihazlar depolarda ‘atıl halde’ bekletildi.

BEŞTEPE’DE 5 MİLYAR LİRA ÖDENEK KULLANILDI EN BÜYÜK HARCAMA HİZMET ALIMI İÇİN YAPILDI

Cumhurbaşkanlığı geçen yıl toplamda 5.3 milyar lira ödenek kullandı. Bütçede en yüksek harcama kalemi mal ve hizmet alımı giderleri oldu. Bu başlık için bir yıl içinde 3 milyar lira harcama gerçekleştirildi.

DEVLET KURUMLARI BÜTÇELERİNİ DOĞRU TUTMADI SAPMALARIN GEREKÇESİNİ AÇIKLAMADI

234 kamu idaresi, bütçe hedef ve gerçekleşmeleri arasında oluşan sapmaların nedenini açıklamadı. 18 kamu idaresi ödeneklerini doğru kaydetmedi, 19 idarenin bütçesinin ise gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

ÜNİVERSİTEDE YAPTIRILAN İNŞAATLARDA İŞÇİLER İÇİN HİÇBİR GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINMADI

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yapılan inşaat işlerindeki eksiklikler de denetime takıldı. Sayıştay raporuna göre üniversite yönetimi, bazı işlerde iş yeri güvenliği uzmanı da iş yeri hekimi de görevlendirmedi.

2309krt01a-tum.jpg

Sayıştay Başkanlığı 2022 Denetim Raporları’nı açıklamaya başladı. Sayıştay raporlarıyla tespit edilen, usulsüz harcamalardan sümen altı edilen işlemlere kadar birçok skandal devletteki çürümüşlüğü ortaya koydu. Kurumlarda denetim mekanizmalarının işlemediğini teyit eden vahim tablo, kötü yönetimin 85 milyonun cebine nasıl fazladan yük bindirildiğini de gösterdi.

GÜMRÜK GELİRİ ÖZEL ŞİRKET HESABINA

Sayıştay’ın 2022 yılı Ticaret Bakanlığı Denetim Raporu’nda; Bakanlık, TOBB ve özel bir şirket arasında gümrük kapılarının modernize edilmesine ilişkin 11 Ekim 2011 tarihinde imzalanan protokolle; işletme sürecinde elde edilen gelirlerden Bakanlık payına düşen kısmın yasal düzenlemelere aykırı olarak özel bir şirket adına açılan banka hesaplarında tutulduğu belirtildi. Kamu maliyesinin temel ilkelerine aykırılık teşkil eden bu durumun Bakanlık Bilanço ve Faaliyet Sonuçları Tablosu’nda toplamda 67,5 milyon TL’lik hataya neden olduğu kaydedilen raporda, konunun daha önceki yıllarda da ele alınmasına karşın bir gelişme sağlanamadığı vurgulandı. Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle imzalanan protokol 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 ve 2021 yılı Sayıştay denetim raporlarında ele alınmasına karşın konuyla ilgili herhangi bir gelişme sağlanamadığı kaydedildi. “Şeffaf, saydam ve hesap verebilir bir kamu yönetimi anlayışıyla bağdaşmamaktadır” denildi.

TIBBİ CİHAZLAR ÇÜRÜMEYE BIRAKILDI

Sayıştay’ın 2022 yılı Sağlık Bakanlığı denetim raporuna göre bakanlık ruhsatı olmayan 5 tane kaçak sağlık tesisi çalıştırdı. CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı “Sağlık Bakanlığı eliyle ruhsatsız hastane faaliyet gösteriyor. Diğer tarafta özel hastanelere ruhsat verilmediği için bir ruhsat pazarı oluşmuş durumda. Taksi plakası gibi ruhsat satılıyor. AKP iktidarının sorumsuzluğunun cezasını hastalarımız, dezavantajlı insanlarımız çekiyor” dedi. Sayıştay’ın 2022 yılı Sağlık Bakanlığı denetim raporuna göre, bakanlık şehir hastanelerine ödenen kirayı ve kirada yapılan artışı mali tablolarda gizledi. Yine rapora göre kamuya ait tıbbi cihazlar ise bu hastanelerin depolarında “atıl durumda” bekletiliyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI 5 MİLYAR TL HARCADI

Sayıştay’ın 2022 yılı denetim raporuna göre; Cumhurbaşkanlığı geçen yıl personel, sosyal güvenlik kurumlarına prim, mal ve hizmet alımı giderleri ve cari transferler olmak üzere 5 milyar 363 milyon 433 bin 755 lira ödenek kullandı. Bu miktar, bir günde 14 milyon 694 bin lira, saatte 612 bin 264 lira, dakikada 10 bin 205 lira, saniyede 170 liraya denk geliyor. Cumhurbaşkanlığı’nın en yüksek harcama kalemi mal ve hizmet alımı giderleri oldu. Mal ve hizmet alımı için 1 yılda 3 milyar 13 milyon 755 bin 4 lira harcama yapıldı.

KURUMLARI BÜTÇELERİNİ DOĞRU TUTMADI

Sayıştay’ın 2022 yılına ilişkin tüm kamu kurumlarındaki denetim sonucunu kapsayan genel değerlendirme raporunda; 234 kamu idaresinin bütçe hedef ve gerçekleşmeleri arasında meydana gelen sapmaların nedenlerini açıklamadığı, 18 kamu idaresinin yıl sonu ödeneklerini doğru kaydetmediği, 19 kamu idaresinin bütçe gerçekleşmelerinin düzenlilik denetimi sonuçları itibarıyla kontrol edildiğinde gerçeği yansıtmadığı tespiti yapıldı.

ÜNİVERSİTE İŞÇİ İÇİN TEDBİR ALMADI

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde geçen yıl yapılan inşaat işlerinde işçi sağlığı ve güvenliği için önlem almadığı ortaya çıktı. Sayıştay raporunda üniversite yönetiminin bazı işlerin hiçbirinde ne iş yeri güvenliği uzmanı ne de iş yeri hekiminin görevlendirilmediği belirtildi. Eski AKP Genel Başkan Yardımcısı olan ve 4 dönem AKP’den milletvekilliği yapan Fatma Seniha Nükhet Hotar, 2018 yılından bu yana Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğünü yürütüyor.

BÜTÇESİ YERİNE DÖNER SERMAYE KULLANILDI

Sayıştay’ın 2022 yılı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Denetim Raporu’nda; Bakanlığın kendi bütçesinden ödemesi gereken elektrik, su, doğal gaz gibi cari giderleri ile il müdürlüklerine akaryakıt alımı, personele koruyucu güvenlik malzemesi alımı, fuar ve organizasyon giderleri, personelin yurt içi ve yurt dışı yolluklarının döner sermaye işletmesi bütçesinden karşılandığı belirtildi. Raporda, bu durumun döner sermayeli işletmelerin kuruluş amacına uygun olmadığı saptaması yer aldı.

AFAD 15 MİLYAR TL AÇIK VERDİ

AFAD bütçesinde 15 milyar lira açık olduğu belirtildi. Taşınmaz mal hesaplarının eksik gösterildiği, ‘gelecek dönemde tüketilmek üzere yapılan alımların’ muhasebesinin de hatalı şekilde yapıldığı kaydedildi. Sayıştay, diğer kamu kurumları adına 2014-2018 arasında ve 2022 yılında görevlendirilen hava araçlarına ilişkin olarak toplam 9,1 milyon TL’lik uçuş giderlerinin ilgili kurumlar tarafından Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) bütçesine aktarılmadığını tespit etti. Bu meblağın 4,3 milyonluk kısmı Sağlık Bakanlığı’na ait bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN