Hızlı Tren Hattı'ndan çıkan toprak meralara döküldü

Hızlı Tren Hattı'ndan çıkan toprak meralara döküldü

Yapım çalışmaları süren Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı'ndan çıkan hafriyat topraklarının meralara dökülmesi tepki topladı. Hayvanların sulandığı çeşmelerin bu nedenle kuruması bölgedeki halkı zor durumda bıraktı. CHP'li Aygun, alanın yanında üretim sahası olduğunu belirtti ve yağmurla birlikte toprakların bu sahaya gireceğini belirtti.

Yapımı devam eden Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı yapımında çıkan hafriyat topraklarının Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde tarım ve hayvancılık yapılan meralara döküldü. Misinli ve Karamehmet mahallelerindeki mera sahalarına dökülen hafriyat nedeniyle hayvanların otlatıldığı alan, moloz yığınları altında kalırken hayvanların sulandığı çeşmeler de kurudu.

Ulaştırma Bakanlığı yaptığı açıklamada meraya dökülen hafriyatın ÇED olumlu raporu aldığını, Tarım Bakanlığı da bozulan meranın yerine ‘suni mera' yapılacağını açıkladı. 

1-002.jpg

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, kuruyan çeşmenin başında firma yetkilileriyle tartıştı. Aygun, “Halkalı Edirne Hızlı Tren hattından çıkan topraklar meralarda yığınlar oluşturdu. Burada yanlış yapılan bir iş var. Ulaştırma ve Tarım bakanlıklarına doğal meranın niçin bozulduğunu sorduk. Geçen günlerde gelen cevap bizleri hayretler içinde bıraktı. 2022 yılında burasının yemyeşil bir mera olacağını söylüyorlar. Merayı toprakla kaplayıp buraya yapay mera yapacaklarını söylüyorlar. Rize İkizdere’deki doğal güzelliği bozan Cengiz İnşaat, burada da Beşli Çete’den Kolin İnşaat’ın doğayı tahribatını görüyoruz” dedi.

3-001.jpg

'MERA TOZ TOPRAK İÇİNDE'

Beş aydan beri hayvanların sulanamadığını belirten Aygun, “Yetkililere soruyorum bu yığınları nasıl yapay mera yapacaksınız? Bu alanın yanlarında üretim sahaları var. Yağan yağmurlarla bu topraklar üretim sahalarına gidecek. Beş aydan beri çiftçinin hayvanlarını suladığı yalaklar akmıyor. Buradaki vatandaşlar aylardan beri hayvanlarını otlatamıyorlar. Mera toprak ve toz içinde” ifadelerini kullandı.

4-001.jpg

'ÇEŞMELERİMİZ KURUDU'

Misinli Mahalle Muhtarı Cumhur Çubuk, hafriyatın bir yıldan fazladır meralara döküldüğünü belirterek “Mağduruz. Kendimize saha formenleri haricinde bir muhatap bulamıyoruz. Hafriyattan dolayı hayvanlarımızı suladığımız çeşmelerimiz kurudu. Kolin İnşaat’ın genel müdürüne ulaştık yapılacağını söyledi. Bin dönümlük meramızın 800 dönümü toprak altında kaldı, yığın altında kaldı” açıklamasında bulundu.

2-002.jpg

'TOZ, OTLARIN ÜZERİNİ KAPLIYOR'

Meralarda hayvanlarını otlatamadıklarını söyleyen Misinli Mahallesi Mera Komisyonu Başkanı Mesut Dobrucalı ise “Meramız darmadağınık pis halde. Hayvanlarımızı burada su olmadığı için otlatmakta sıkıntı çekiyoruz. Kamyonlar sık aralıklarla geçtiği için çok toz yapıyor. Bu tozlarda otların üzerini kaplıyor, hayvanlar da bu otları yemiyor” dedi.

'BİR ÇARE BULUNMADI'

Hayvancılıkla uğraşan Yalçın Akpınar, “Hayvanlarımızı inşaattan dolayı karşıya geçiremiyoruz. Yalaklarımız kurudu hayvanlarımızı sulayamıyoruz. Sıkıntılarımız büyük yetkililere söylememize rağmen bir çare bulunmadı” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN