HSK'dan Kılıçdaroğlu'nun 'Gülşen' açıklamasına tepki: Hiç kimse yargıya talimat veremez

HSK'dan Kılıçdaroğlu'nun 'Gülşen' açıklamasına tepki: Hiç kimse yargıya talimat veremez

Anayasa'nın 138. maddesine dikkat çeken HSK, dün Gülşen’in tutuklanmasının ardından hakim ve savcılara ''Hukuka, adalete ihanet etmeyin; sanatçıyı hemen serbest bırakın!" sözleriyle seslenen CHP lideri Kılıçdaroğlu'na, "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez." tepkisinde bulundu.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), imam hatiplilere yönelik sözleri sebebiyle şarkıcı Gülşen'in tutuklanmasına tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun paylaşımları kapsamında bir açıklamada bulundu.

Hakimlerin görevlerinde bağımsız olduğunu belirten Kurul açıklamada, “Son günlerde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında hâkim ve Cumhuriyet savcılarını yargısal takdir hakkı sınırlarında kalan ve kanun yollarına tabi bir takım karar ve uygulamaları üzerinden yıpratmaya dönük, hedef gösteren, eleştiri sınırlarını aşan ve hakaret boyutuna varan açıklama ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle Kurulumuzca basın açıklaması yapılması zarureti hâsıl olmuştur” ifadelerine yer verdi.

'KİŞİ VE KURULUŞLAR HAKİMLERE EMİR VE TALİMAT VEREMEZ'

Açıklamada, Anayasa'nın 138. maddesinde, "Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar, Anayasa'ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz." hükümlerinin yer aldığı hatırlatıldı.

HSK açıklamasında, "Anayasa'nın 138. maddesi çerçevesinde tüm kişi, kurum ve kuruluşlar ile yazılı ve görsel basın organlarının yargı bağımsızlığına saygı göstererek, yargılama süreçlerine müdahale içeren, hakimlere emir ve talimat niteliği taşıyan her türlü eylem ve söylemden kaçınması Anayasal zorunluluktur." ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şarkıcı Gülşen'in İmam hatiplilere yönelik sözleri nedeniyle tutuklanma kararı sonrası yaptığı açıklamada, "Ey vatan kurtaran savcı ve hakim, "Çürükler, adiler, s**tükler, cibilliyetsizler..." bunlar kimin laflarıdır? Bunları bu aziz millete kim söyledi? Hukuka, adalete ihanet etmeyin; sanatçıyı hemen serbest bırakın!" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN