İçerisine kuş burnu, incir, fındık atılıyor 5 saat kaynatılıyor! Bayburt'un asırlık bayram çorbası: Her evde pişiyor

İçerisine kuş burnu, incir, fındık atılıyor 5 saat kaynatılıyor! Bayburt'un asırlık bayram çorbası: Her evde pişiyor

Bayramın gelmesiyle birlikte Bayburt’ta geleneksel lezzetlerin hazırlanmasına da hız verildi. Bu kapsamda bölgenin yöresel tatlı çorbası, asırlardır olduğu gibi bu bayram da sofraları süsleyecek…

Tatlı olması ve genelde soğuk servis edilmesinden dolayı diğer çorbalardan ayrılan Bayburt’un tatlı çorbası, kentte asırlardır bayramlarda ve özel günlerde tüketiliyor. Kentin yöresel lezzeti olan çorba öncelikle kuşburnunun ezilmesiyle elde edilen suyun derin bir tencerede ısıtılmasıyla hazırlanıyor. Kaynayan kuşburnu suyuna, önceden haşlanan kuru incir, kayısı, fındık ve erik parçaları sonrasında da nişasta, şeker ve karanfil konularak iyice kaynatılıyor.

bayburt-tatli-corbasi-1.jpg

5 SAAT KAYNATILARAK HAZIRLANIYOR

Yaklaşık 5 saatte kaynatılarak hazırlanan çorba, soğuduktan sonra ceviz veya fındıkla süslenerek servis ediliyor.

Ramazan Bayramı’nın gelmesiyle birlikte de kentte tatlı çorbanın malzemelerini satan market ve dükkanlarda yoğun hareketlilik hakim oluyor. Kentte kadınlar tarafından kurulan Yeni Yüzyıl Kadın Kooperatifi de kendilerine ait restoranda, özellikle bayram tatilini geçirmeye gelen gurbetçiler için bu asırlık lezzeti hazırlıyor.

bayburt-tatli-corbasi-2.jpg

“ASIRLIK ÇORBA”

Çorbayı asırlık çorba olarak nitelendiren restoran işletmecisi ve yöresel yemek ustası Sevil Okumuş, "Normal günlük bildiğimiz çorbalardan çok farklı. Adı üzerinde tatlı, şekerli bir çorba. Genellikle düğünlerde, toplu yemeklerde ve özellikle bayramlarda olmazsa olmazımız tatlı çorbamız her evde pişiriliyor" dedi.

Başka illerde yaşayan ancak bayram tatili için kente gelen Bayburtluların da bu çorbanın özlemini çektiğini vurgulayan Okumuş, "Biz de bunun için özellikle bu dönemde tatlı çorbamızı restoranımızda bulunduruyoruz. Onların bu özlemini gidermek bize mutluluk veriyor. Bunun dışında buraya gelen ve bunu bilmeyenler tatlı çorba dediğimiz zaman tereddüt ediyorlar. 'Çorba tatlı olur mu?' diyorlar. Ancak onlara sunduğumuz zaman çok beğeniyorlar. Tekrar istiyorlar" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN