İki köpeği dağlardan buluyor, o satıyor! Kilosu 70 Euro'ya kadar çıkıyor: Bu işi yapan çok az kişi var

İki köpeği dağlardan buluyor, o satıyor! Kilosu 70 Euro'ya kadar çıkıyor: Bu işi yapan çok az kişi var

Kırklareli'nde bir vatandaş özel eğitimli köpeklerine dağlardan toplatılıyor ve kilosunu 70 Euro’ya kadar satıyor. Duyanların oldukça şaşırdığım bu işi yapan kişi sayısı da oldukça az. İşte konuya ilişkin detaylar…

Kırklareli'nde özel eğitimli köpekler yardımıyla trüf mantarları toplanıyor ve tesislerde işleniyor. “Mantar avcısı” olarak bilinen kişiler ve onların özel eğitimli köpekleriyle beraber toplanan trüf mantarları burada trüf sosu, konserve, trüf tuzu, trüf yağı gibi 20 farklı şekilde insanlara ulaştırılıyor. Söz konusu tesisin işletme müdürü Selçuk Argun, neredeyse 5 senedir trüf mantarından üretim yaptıklarını ifade ederek konuya ilişkin detaylı bilgiler verdi.

yeni-proje-36.jpg

20 ÇEŞİT ÜRÜN ÜRETİYORLAR

Trüf mantarı yağı, trüf sosu, trüf tuzu olmak üzere 20 çeşit ürün ürettiklerini belirten Argun, "Yılda yaklaşık 3 ile 5 ton arasında trüf mantarını işliyoruz. Ürünlerimizi yurt içinde satışa sunuyoruz. Ürünlerimizi yüzde 100 yerli olarak üretiyoruz” dedi.

Önümüzdeki yıllarda Avrupa ülkelerine ihracat yapmayı hedeflediklerini söyleyen Argun, Trüf mantarını toplayan kişilerin az olduğunu, bu mantarın zor yetişmesi ve az bulunmasından dolayı daha değerli olduğunu ifade etti.

İşletmelerini açarken trüf mantarı ithalatının önüne geçmeyi amaçladıklarını anlatan Argun, "Biz işletmemizi açarken ithalatın önüne geçmek istedik. Ürettiğimiz ürünleri yurt içinde satıyoruz, bundan sonraki hedefimiz ihracat. Biz üretim ve fiyat politikamız ile ithalatın önüne geçtiğimize inanıyoruz. 'Bu ürünler genelde lüks lokanta ve otellerde tercih ediliyor.' algısı vardı, biz üretimimizle bununda önüne geçmiş olduk" ifadelerini kullandı.

yeni-proje-35.jpg

“BİR MANTAR İÇİN EN AZ 10 KM GİDİYORUZ”

"Mantar avcısı" olarak bilinen 63 yaşındaki Ekrem Kalemli, sadece bir mantar bile bulabilmek için günde en az 10 kilometre yürüdüğünü anlattı. Kalemli, 1989 senesinde Bulgaristan’dan Türkiye’ye zorunlu göçe tabi tutulduğunu ve Kırklareli’ne yerleştiğini söyleyerek, 6 yıl önce Bulgaristan’dan aldığı 2 eğitimli köpeği ile ormanda mantar toplamaya başladığını anlattı.

Hava şartları nedeniyle ormanda zorlandıklarını ifade eden Kalemli, şunları kaydetti:

"Bu işte mantarın yerini bileceksin. Günde bir mantar bulmak için en az 10 kilometre gidiyoruz. Bazen hiç mantar bulmadan da döndüğümüz oluyor. Bazen de 7 kilograma kadar mantar buluyorum. Mantarı köpekler buluyor, 30 metre çapında bir alanda mantar varsa köpek onun kokusu alır ve hemen kazmaya başlar. Köpek olmadan bu işi yapmanın imkanı yok. Köpek bir yerde mantarın kokusunu alıp koştuğunda heyecan oluyor."

yeni-proje-34.jpg

70 EUROYA SATILIYOR

Kalemli, mantarın en çok yaz ayında çıktığını aktardı.

Trüf mantarının diğer mantar türlerine göre kazancının daha fazla olduğuna işaret eden Kalemli, kalitesi düşük mantarın 40 avroya, kaliteli mantarın ise 70 avroya sattığını anlattı.

yeni-proje-33.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN