İkinci el araç satışına düzenleme: Tarih belli oldu! Her önüne gelen artık araç satamayacak

İkinci el araç satışına düzenleme: Tarih belli oldu! Her önüne gelen artık araç satamayacak

İnternette verilen sahte ilanlar nedeniyle altüst olan ikinci el araç piyasasını normale döndürmek için, Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirlerin başlayacağı tarih belli oldu. İşte detaylar...

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından derneğin genel merkezinde düzenlenen 14. Ekonomi Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Ticaret Bakanlığı'nın bütün sektörleri ilgilendiren önemli bir bakanlık olduğuna işaret eden Bakan Bolat, şöyle konuştu:

"Ticaret odaları, sanayi odaları, esnaf odaları, kooperatifler sektörel düzenlemeler, yönetmelikler üzerinden bizim yetki kapsamımız içinde. Piyasanın adil, istikrarlı, rekabetçi bir şekilde işlemesini sağlamaya çalışan düzenlemeler yapmakla görevliyiz. Bunu yaparken de denetleme yapmakla görevliyiz.

Bu denetlemeleri de ekiplerimizle beraber yerine getiriyoruz. Piyasa ne kadar düzelirse ne kadar düzenli işlerse biz o kadar mutlu oluruz, iş yükümüz azalır o anlamda. Piyasalarda kaos olursa dalgalanma olursa ve manipülasyon, spekülasyon faaliyetleri olursa onlara da en sert bir şekilde müdahale etmekle görevliyiz."

"SAHTE İLANLARDAN WEB SİTELERİ SORUMLU OLACAK"

Bakan Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Otomotiv piyasasında çip kriziyle başlayan belirsizlik süreci, tedarik zincirlerinin kopmasının piyasada meydana getirdiği sıkıntılı süreç elhamdülillah ağustostan itibaren neredeyse tamamen ortadan kalktı. Son 2 ayda 600 bin araç piyasaya girdi. Şimdi bolluk var, bereket var, fiyatlar düşüyor birinci elde ve ikinci el piyasalarında.

Piyasaların işleyişinde internet üzerinden sahte ilanlarla, sahte kimliklerle yapılan fiyat şişirmeleri, manipülasyonları maalesef çok büyük tesiri olmuştu. Biz sahte ilanlara karşı emlakta ve otomotivde getirdiğimiz sınırlamalarla bunu engelledik. 1 Kasım'da bu yönetmelik yürürlüğe giriyor.

Bundan sonra bu ilanlardan ilan siteleri sorumlu olacak, şahıslar sorumlu olacak. O yüzden kimin ihtiyacı varsa, kim almak istiyorsa, kim satmak istiyorsa, kimliği de belirli olarak, gerçek kişi olarak bunları memnuniyetle yapacaklar. Şirketler ve kişiler."

KİMLİKLE ARAÇ SATIŞI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

İkinci el ve sıfır araçların ilan sitelerinde belirlenen fiyat üzerine fiyatlarda şişkinlik olmasının gündeme gelmesi üzerine Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren kimlikle araç satış kararı uygulanacağını açıkladı. Bakan Bolat, şu ifadeleri kullandı:

"İlanlarda birinci elden daha yüksek ikinci el satış fiyatı yazamayacaklarını getirdik. Son olarak da 31 Ağustos'ta emlak piyasası ve oto piyasasında sahte ilanlar yoluyla fiyatları şişirme çalışması içinde olan uygulamalara karşı ilan sitelerini sorumlu tutan yönetmelik değişikliği yaptık. 2 ay süre verdik 1 Kasım'da uygulanmaya başlayacak. Burada amacımız piyasanın denetlenmesi, adil, istikrarlı bir şekilde satışların alışların düzene gelmesi."

Resmi gazetenin 32295 numaralı sayısında şu ifadeler yer aldı:

Ticaret Bakanlığından:

İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARININ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 13/2/2018 tarihli ve 30331 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının

(f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 13'üncü maddesinin dördüncü fıkrasının ilk cümlesi

ve aynı fıkranın (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya (c) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiş ve aynı fıkranın mevcut (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Başkalarına ait ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişiler aşağıdaki hususlara uymakla yükümlüdür:

c) Gerçek kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını; tüzel kişinin unvan ve telefon numarasını üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce doğrulamak. Doğrulanmış bilgilerin güncelliğini korumak ve bu bilgileri saklamak.

ç) İlana konu taşıtın ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren üyenin ilana konu taşıt sahibi tarafından yetkilendirildiğini ilanı yayımlamadan önce doğrulamak.

f) Piyasa yapısını bozucu veya tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemeye yönelik tedbirleri almak, etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarının ve tüketicinin korunması amacıyla Bakanlıkça alınan tedbirlere uymak.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 23'üncü maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(5) Bu Yönetmeliğin 13'üncü maddesinin dördüncü fıkrasına aykırı hareket edenler

hakkında 6563 sayılı Kanunun 12'nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde, diğer hükümlere aykırı hareket edenler hakkında 6585 sayılı Kanunun 18 inci maddesinde öngörülen idari para cezaları Bakanlıkça uygulanır.

MADDE 4- Bu Yönetmeliğin;

a) 2'nci maddesi yayımı tarihinden iki ay sonra,

b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Yönetmelik hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

KİMLİKLE SATIŞ NEDİR?

İlanı yayımlayan site, ilan sahibinin gerçek adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını; tüzel kişinin unvan ve telefon numarasını üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce doğrulamalı. Doğrulanmış bilgiler güncelliğini korumalı ve bu bilgiler saklanmalı.

Yine ilanın yer aldığı site ilana konu taşıtın ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren üyenin ilana konu taşıt sahibi tarafından yetkilendirildiğini ilanı yayımlamadan önce doğrulamalı.

Piyasa yapısını bozucu veya tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemeye yönelik tedbirleri almalı, etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarının ve tüketicinin korunması amacıyla Bakanlıkça alınan tedbirlere uymalıdır.

KİMLİKLE SATIŞ NASIL YAPILIR?

İlan sahibi gerçek adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını doğrulayacak işlemleri ilan vereceği site üzerinde doğrulamalıdır.

İlan veren kişi ilandaki taşıtın; birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren üyenin ilana konu taşıt sahibi tarafından yetkilendirildiğini ilanı yayımlamadan önce ilanın yer alacağı siteye doğrulatmalıdır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN