İkizdere'de 2 ayda 2 başvuru: Açılmamış taş ocağı için kapasite artışı

İkizdere'de 2 ayda 2 başvuru: Açılmamış taş ocağı için kapasite artışı

Avukat Yakup Okumuşoğlu, Rize İkizdere’de Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağı için şirketin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kapasite artışı istediğini açıkladı.

21 Nisan'da Cengiz İnşaat tarafından ilk kepçenin vurulduğu İşkencedere'deki taş ocağı için şirketin 3 Mart’ta kapasite artışı başvurusu yaptığı ortaya çıktı. Köylüler ise yaşam alanlarının yok olacağını belirterek bölgede protesto eylemlerine başlamıştı. 

2 AYDA 2 BAŞVURU

Cumhuriyet'in haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taş ocağına ilişkin 2 ay arayla 2 başvuru yapıldı, ikinci başvuruda daha açılmayan ocak için kapasite artışı istendi. Avukat Yakup Okumuşoğlu, “Burada şu an yol yok. Böyle bir yola başvurarak ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını alınca orman iznini daha kolay alıyorlar” dedi.

tas-ocagi.jpg

TAŞ OCAĞINDA PATLAYICI MADDE KULLANILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taş ocağına ilişkin ilk başvuru 19 Ocak tarihinde yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Trabzon 11. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan başvuru kapsamında bakanlığa Rize, İkizdere ilçesi, Cevizlik köyünde 13.45 hektar orman alanı üzerine yapılmak istenen “Cevizlik Bazalt Ocağı” proje tanıtım dosyası sunuldu. 

Dosyada ocağın müdürlük tarafından işletilmesinin planlandığı belirtilerek ocak sahasında temin edilecek malzemenin Cengiz İnşaat’ın yapacağı İyidere Lojistik Merkez ve Limanı yapım, bakım ve onarım faaliyetleri ve bölgedeki yol yapımı projelerinde kullanılmasının planlandığı belirtildi. 

Dosyada faaliyet kapsamında ocak sahasından yılda 15 milyon 724 bin 800 ton üretim yapılması planlandığına dikkat çekildi. Ayrıca dosyada patlayıcı madde kullanılacağından da bahsedildi. Rize Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 21 Ocak’ta bu projeye ilişkin “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi.

kencedere.jpg

İŞLETME SÜRESİ UZAYABİLİR

Aynı müdürlük “Cevizlik Bazalt Ocağı Kapasite Artışı” adıyla 3 Mart’ta ikinci başvuruyu yaptı. Projenin ÇED başvuru dosyası bakanlığa sunuldu. Bu kez ÇED alanı 37.02 hektara çıkarıldı. Temin edilecek malzemenin tamamının yine İyidere Lojistik Merkez ve Limanı yapım, bakım ve onarım faaliyetlerinde ve bölgedeki yol yapımı projelerinde kullanılmasının planlandığı belirtildi. Yıllık üretimin de 20 milyon tona çıkarılmasının planlandığı ifade edildi. 

Dosyada işletme süresinin 2025’e kadar olduğu ancak cevher bulunması ya da üretimin artırılmasının planlanması durumunda işletme süresinin uzatılması için yeniden başvuru yapılacağının belirtilmesi dikkat çekti.

TARKAN'DAN İKİZDERE HALKINA TAM DESTEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde acele kamulaştırma kararı verdiği, dünyada koruma altındaki 200 vadiden biri olan Rize’nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisi’nde jandarma korumasındaki iş makineleri taş ocağı yapımı için çalışmaya başlamış, bölge halkı doğalarını korumak için mücadele başlatmıştı. Rizeli köylülerin verdiği mücadeleye hemşehrileri ünlü şarkıcı Tarkan’dan da destek mesajı gelmişti.

İkizderelilerin mücadelesine sosyal medya hesabından yer veren Tarkan, “Her gün memleketimizin doğasını, toprağını para ve güç uğruna feda edenler; çocuklarımıza, yarınlarımıza miras bırakacağımız güzel memleketimize bu katliamları reva görenler, bir durun artık! Yeter!” diyerek doğa katliamına tepkisini dile getirmişti.

Ünlü şarkıcı Tarkan, bu kez İkizdere halkının yakarışlarına sosyal medya hesabında yer verdi. “İkizdere sahipsiz değildir, İkizdere direniyor, İkizdere taş ocağı olmasın” etiketlerini kullanan Tarkan, İkizdere halkının konuşmalarını ayrı ayrı paylaştı.

“GELİP GÖRSÜNLER LAYIKSA BİR ŞEY DEMİYORUZ”

Bir İkizdereli'nin “Burası bizim, geçimimizi buralardan sağlıyoruz, gidecek yerimiz yok” dediği duyulurken bir başka vatandaş, “Tozdan dumandan burada duramayız. Doğamızı, vatanımızı korumak istiyoruz. Hür yaşamak istiyoruz. Sağlıklı yaşamak istiyoruz. Başka ne diyeyim, sayın Cumhurbaşkanımız sesimizi duysun. Gelsin vadimizi görsün, eğer taş ocağına layıksa bir şey demeyeceğiz. Taş ocağını kesinlikle istemiyoruz” ifadelerini kullanıyor.

“BEN AK PARTİLİYİM HİÇBİR VEKİL GELİP BİZE DANIŞMADI”

Bir İkizdere sakini ise, “Bu taş ocağı bize çok zararlıdır. Suyumuz gidecek, çaylıklarımız heba olacak, 25 senedir burada çektiğim eziyetler heba olacak. Bize hiç sorulmadan, izin alınmadan tapulu yerlerimiz bir gece kamulaştırıldı. Çay bahçelerimizde tozdan çay olmayacak. Ben AK Partiliyim. Hiçbir vekilimiz gelip de bize bir şey danışmadı, bir şey anlatmadı” diyerek isyan etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN