İlber Ortaylı'dan 'nepotizm' tepkisi: Cumhuriyet bunu kaldırmaz

İlber Ortaylı'dan 'nepotizm' tepkisi: Cumhuriyet bunu kaldırmaz

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı, Cumhuriyet Bayramı kapsamında, İYİ Parti İl Başkanı Buğra Kavuncu ve Prof. Dr. İlber Ortaylı ile birlikte Cumhuriyeti konu alan podcast yayını yaptı. Programda konuşan Ortaylı, "Cumhuriyete yakışmayan bir olay vardır nepotizm. Akrabacılık çok kötü bir şey. Bütün memlekette başka vilayet yokmuş gibi birkaçına yükleniyorlar memur alımında. İş artık ideolojiyi de geçiyor. Bir nevi doğuş imtiyazına gidiyor. Cumhuriyet bunu kaldırmaz." dedi.

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında İl Başkanlığı programı için Prof. Dr. İlber Ortaylı ile bir araya geldi ve Cumhuriyet temalı bir program çekimi gerçekleştirildi. Cumhuriyet konulu podcast, İYİ Parti'nin sosyal medya hesaplarında yayınlandı.

Sözcü'nün haberine göre, İlber Ortaylı, konuşmasında bir yönetim biçimi olarak Cumhuriyet’ten ve anlamından, bu anlamın ülkelere göre nasıl değişim gösterdiğinden, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet fikrini ilk olarak kimlere açtığından, Cumhuriyet’e geçmeseydik bugün ne halde olabileceğimize dair çarpıcı yorumlarda bulundu. Ortaylı, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına dair de önemli mesajlar verdi.

'MUSTAFA KEMAL PAŞA ETKİLİ BİR ADAMDI, AMA TEK ADAM DEĞİLDİ'

“Mustafa Kemal Paşa etkili bir adamdı ama tek adam değildi” diyen Ortaylı, “Cumhuriyetin tek rejim olduğuna inanıyordu…Bana kalırsa anayasa hukukunu Türkler o sırada biliyordu. Amerikan tipi bir başkanlık sistemini eski dünyada herkes biliyordu. Avrupalılar da biliyordu bizdekiler de biliyordu. Bu demek değil ki cumhurbaşkanı kuvvetli adam olmayacak. Mustafa Kemal Paşa olmuş. Dikkat ederseniz parlamenter sistem, o sistem bozulmamış” ifadelerini kullandı.

'REJİMİN ASIL KORKTUĞU İRTİCA DEDİKLERİ'

Cumhuriyetin ilk yıllarına değinen Ortaylı, “Rejimin asıl korktuğu irtica dedikleri…Bunu biz tarihçiler bile belki çok ciddi anlamadık bir zaman. Siyaset biliminde çok değerli yorumlar oldu. Ama olaylar gösteriyor, Taliban'ın bulunduğu, DEAŞ'ın ortalığı altüst ettiği, İran'da görünen şeyler…Bu çekinmenin haklı olduğunu gösteriyor o zaman” dedi.

'CUMHURİYET BUNU KALDIRMAZ'

Cumhuriyetin ikinci yüzyılına dair mesajlar veren Ortaylı, “Cumhuriyete yakışmayan bir olay vardır nepotizm…Akrabacılık çok kötü bir şey. Bütün memlekette başka vilayet yokmuş gibi birkaçına yükleniyorlar memur alımında. İş artık ideolojiyi de geçiyor. Bir nevi doğuş imtiyazına gidiyor. Cumhuriyet bunu kaldırmaz. Liyakat sistemine göre gidilmeli. Olur olmaz yerlere, olur olmaz insanları dolduramazsınız” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN