İnsanlarda görülen o hastalık 80 koyunu öldürdü! Hayvancılık yapanlar diken üzerinde: "Gece gündüz nöbet tutuyoruz"

İnsanlarda görülen o hastalık 80 koyunu öldürdü! Hayvancılık yapanlar diken üzerinde: "Gece gündüz nöbet tutuyoruz"

O hastalık yalnızca insanları değil hayvanları da etkiliyormuş. 80 koyunun nedeni bilinmeyen bir şekilde ölümü herkesi harekete geçirdi. Besicilik yapanlar diken üzerinde oturuyor. Gece gündüz hayvanların başında nöbet tutuyorlar.

Muş'un merkeze bağlı Kıyıbaşı köyünde besicilik yapan Ahmet Aydoğdu ahırda yer alan 80 küçükbaş hayvanın bilinmeyen bir nedenden dolayı öldüğünü söyledi. Köyde endişe devam ederken hastalıktan ölen 80 koyunun yavrusu ise komşulardan alınan sütler ile besleniyor.

KÖY HALKI DİKENİ ÜSTÜNDE

Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, köyde detaylı inceleme yaparken yetkililer ölümlerin kesin nedenini bilinmediğini belirtti. Benzer olayların yaşanmaması için çalışmalar devam ediyor.

mus-kucukbas.jpg

Hayvancılıkla uğraşan Mehmet Aydoğdu, 80 küçükbaş hayvanının henüz bilinmeyen bir nedenle öldüğünü söyledi. Hayvanların başındaki nöbet devam ederken birkaç günden bu yana günde 15-20 küçükbaş hayvanın öldüğünü söyledi. Aydoğdu, “Şu anda kadar 80 hayvanımız öldü. Bazı hasta hayvanlarımızı ise kesmek zorunda kaldık. Ölen koyunları bazılarını toprağa gömdük bazıları ise, açıkta onları da kısa süre sonra toprağa gömeceğiz. Ölen koyunları kuzularını biberonla besliyoruz. Aksi halde onlarda açlıktan ölen olmasından endişe ediyoruz ”dedi.

mus-hayvanlar-telef-oldu.jpg

Muş Orman Müdürlüğü ekiplerince 3 defa veteriner ekip geldiğini dile getiren Aydoğdu, tahlillerin yapılması ile birlikte ilaç konusunda yardımcı olunduğunu söyledi. Şimdiye kadar olumlu bir sonuç alamadıklarını ifade eden Aydoğdu gece gündüz başlarında nöbet tutarak zararın önüne geçilmesi için çaba sarf ettiklerini aktardı.

SONUÇLAR BEKLENİYOR

Köy Muhtarı Mehmet Ayaz, 80 küçükbaş hayvanın telef olduğunu ifade etti. Tarım ve Orman Müdürlüğü veterineri Emcet Akar, 2 gün önce yapılan ihbarı değerlendirerek bölgeye ekip gönderdiklerini aktardı. Alınan numunelerin Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü'ne gönderildiğini belirten Akar, yapılan otopsi sonucunda akciğer enfeksiyonu üzerinde hayvan sahibine gerekli tetkiklerin verildiğini söyledi. En kısa sürede sonuç almak için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Akar, “Elazığ’dan gelen sonuçlarla burada yaptığımız analizleri birleştirerek net bir sonuç ortaya çıkaracağız. Bu süre içerisinde antibiyotik tedavi uygulayacağız” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN