İstanbul depremi için tarihe geçen imzalar atıldı: Fay hattındaki tehlikeden evdeki riske kadar her şeyi bileceğiz

İstanbul depremi için tarihe geçen imzalar atıldı: Fay hattındaki tehlikeden evdeki riske kadar her şeyi bileceğiz

Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi, İstanbul ve çevresindeki deprem riskini derinlemesine analiz etmek üzere İş Bankası ile büyük bir proje anlaşması imzaladı. Toplam 6.1 milyon Avro bütçe ile finanse edilecek bu proje, yerbilimlerinde Türkiye'nin en büyük proje bütçesi olarak öne çıkıyor.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Cenk Yaltırak'ın paylaşımına göre, bu proje kapsamında Marmara Bölgesi'nin yeryüzü deprem davranışları ve binaların bu davranışlara verdiği tepkiler detaylı bir şekilde incelenecek. Elde edilecek veriler, daha büyük depremler için hasar modelleri geliştirmekte kullanılacak. Böylece, fay hattındaki tehlikeden evdeki riske kadar her aşama bilinebilir ve öngörülebilir hale gelecek.

Bu proje, özellikle uzun zamandır beklenen büyük İstanbul depremi bağlamında büyük önem taşıyor. Marmara Bölgesi'nde yaşanan depremlerin etkilerini daha iyi anlamak ve bu depremlere karşı daha etkin önlemler alabilmek adına yapılacak çalışmalar, hem bilimsel topluluk hem de halk için hayati bilgiler sunacak.

Prof. Dr. Cenk Yaltırak'ın liderliğinde yürütülecek bu projenin, İstanbul ve çevresinde yaşayan milyonlarca insanın hayatını doğrudan etkileyebilecek sonuçlar doğurması bekleniyor. Projede elde edilecek bulgular, deprem öncesi hazırlık ve müdahale stratejilerinin geliştirilmesinde kritik bir rol oynayacak.

İşte Yaltırak'ın o paylaşımı:

"Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi, proje sponsor anlaşmasını İşBankası ile bugün imzaladık. 6.1 milyon Avro ile Yerbilimlerinde en büyük proje bütçesi ile Marmara Bölgesi'nde yeryüzünün deprem davranışını ve binaları buna tepkisini ölçeceğiz.

Bu verilerden daha büyük depremler için hasar modelleri geliştireceğiz. Faydaki tehlikeden evdeki riske kadar her aşama bilinebilir hale gelecek."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN