İstanbul kıyılarında mikroplastik kabusu: 1 litre suda 150, 1 kilogram kumda 1350 parçacık!

İstanbul kıyılarında mikroplastik kabusu: 1 litre suda 150, 1 kilogram kumda 1350 parçacık!

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi akademisyenleri tarafından yürütülen bir araştırma, İstanbul kıyılarının mikroplastik kirliliği ile karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Bir yılı aşkın süredir gerçekleştirilen araştırmada, 1 litre yüzey suyunda 150 ve 1 kilogram kumda 1350 mikroplastik parçacığı tespit edildi. Boyutları 5 milimetre ile 1 mikrometre arasında değişen mikroplastikler, su kaynaklarını her geçen gün daha fazla tehdit ediyor ve besinlerle insan vücuduna ulaşıyor.

Su kaynaklarında yaygın bir şekilde bulunan mikroplastik kirliliğinin boyutunu ortaya koymak amacıyla İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi akademisyenleri, İstanbul'un kıyısal bölgelerinde gerçekleştirdikleri araştırma sonuçlarını paylaştı.

Araştırma, su kaynaklarında giderek artan bir tehdit haline gelen mikroplastiklerin boyutunu ortaya koydu. Bu plastik parçacıkları, 5 milimetre ile 1 mikrometre arasında değişen boyutlara sahiptir ve deniz ve okyanus gibi su kaynaklarında uzun yıllar varlıklarını sürdürebilen plastiklerin parçalanmasıyla ortaya çıkıyor. Mikroplastikler, besin zinciri yoluyla insan vücuduna ulaşabilirler, bu da insan sağlığı için potansiyel bir risk oluşturuyor.

"PLASTİKLER, DENİZLE BULUŞTUKLARI ANDA AKINTILARLA DÜNYANIN HERHANGİ BİR YERİNE ULAŞABİLİRLER"

Dr. Ceyhun Akarsu, araştırmanın sonuçları hakkında şunları söyledi:

"Plastikler, denizle buluştukları anda akıntılarla dünyanın herhangi bir yerine ulaşabilirler ve yönetilmeleri son derece zor kirleticilerdir."

1 LİTRE SUDA 150, 1 KİLOGRAM KUMDA 1350 PARÇACIK

Araştırmacılar, İstanbul'un çeşitli kıyı bölgelerinden örnekler alarak mikroplastik kirliliğini belirlediler. Akarsu, yüzey sularından alınan örneklerde ortalama olarak her bir litre su içinde 150 mikroplastik parçacığı bulunduğunu belirtti. Sediment örneklerinde ise bu miktarın yaklaşık 9 kat arttığını ve her bir kilogram kuru sedimentte yaklaşık 1350 mikroplastik bulunduğunu açıkladı.

METREKARE BAŞINA ORTALAMA 72 KULAK ÇUBUĞU

Akarsu ayrıca, uluslararası raporlara dayanarak, kıyılarda en sık karşılaşılan tek kullanımlık plastiklerden birinin kulak çubukları olduğunu belirtti. Bu nedenle, araştırmacılar Küçükçekmece Lagünü'nde kulak çubuğu kirliliğini araştırdılar ve metrekare başına ortalama 72 kulak çubuğu tespit ettiler

PLASTİKLER BESİN ZİNCİRİ İÇİNDE YAYILARAK EKOSİSTEMLERE ZARAR VEREBİLİR

Prof. Dr. Nüket Sivri, kulak çubuklarının hem insanlar hem de hayvanlar için olumsuz etkilere sahip olduğunu vurguladı. Kulak çubuklarının çevreye atılması durumunda mikroplastik kirliliğine neden olabileceğini ve bu plastiklerin besin zinciri içinde yayılarak ekosistemlere zarar verebileceğini belirtti.

Sivri, mikroplastik kirliliğinin önlenmesi için tek kullanımlık plastiklerin sınırlanması veya doğru kullanılmasının önemli olduğunu vurguladı. Bu tür plastiklerin yerine çevre dostu alternatiflerin kullanılmasının ve vatandaşların bilinçlendirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN