İstanbul'a kar yağışında en kritik saat uyarısı: Bu akşama dikkat!

İstanbul'da 10 Mart Perşembe gününden itibaren etkili olan kar yağışı için en kritik saat uyarısı yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da son 30 yılın en soğuk hava sıcaklığının ölçüldüğünü, kar yağışının akşam saatlerinde yoğunluğunu artıracağını ve vatandaşların mecbur kalmadıkça araçlarıyla trafiğe çıkmamalarını istedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un en sert kışlarından birini yaşadığını söyledi.

İmamoğlu, “Bugün bütün bu 4-5 günlük alarmın en yoğun kar yağışını yaşayacağız. Dolayısıyla çıkılmaması, mecbur kalmadıkça asla araba kullanılmaması, toplu taşıma hizmetimizin yine aynı sıklıkla hem İETT hem metrolarımız, şehir hatlarımız tümüyle hizmetinizde. Bu bakımdan lütfen toplu taşımayı kullanmaya devam ediniz değerli vatandaşlarımız” dedi.

istanbul-kar-2.jpg

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2 gün önce başlayan ve kentte etkili olan kar yağışıyla ilgili yaptığı kamuoyu bilgilendirmelerine devam etti. İmamoğlu, Eyüpsultan’daki Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) yeni bilgiler ışığında açıklamalarda bulundu.

Meteorolojik verilerin tümüyle kendilerine doğruları gösterdiğini ve bu yönde tedbir aldıklarını vurgulayan İmamoğlu, şunları söyledi:

“SON 30 YILIN EN SOĞUK DERECESİ ÖLÇÜLDÜ"

Meteorolojiyi açıkçası teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bize hep doğru tahminlerde bulunarak yön verdiler. Öncelikle şunu ifade etmek isterim: Bugün 12 Mart Cumartesi günü, bu gece, daha doğrusu sabaha karşı son 30 yılın en soğuk derecesi ölçüldü. Florya istasyonumuzda, 30 yıl önce 2003’te eksi 4 ölçülmüştü, bu gece eksi 4,4 ölçüldü. Yani mart ayının en soğuk gecesini yaşamış olduk hep beraber. Aslında bu soğuk havanın özellikle kuzey kesimlerinde daha düşük derecelerde olduğu arkadaşlarım tarafından iletildi ve hatta eksi 7-8’e kadar varabilen, bunun hissedilen dereceleri de eksi 15’lere kadar düştüğü tarafımıza bildirildi. Dolayısıyla aslında bu Sibirya soğuğu diye tariflenen hava koşullarının şehrimize ne kadar yüksek bir etki gösterdiğinin de bir ölçümü diyebiliriz.

istanbul-kar-yagisi-haber.jpg

"BUGÜN BÜTÜN BU 4-5 GÜNLÜK ALARMIN EN YOĞUN KAR YAĞIŞINI YAŞAYACAĞIZ"

Dolayısıyla yine lütfen vatandaşlarımıza duyuralım ki bugün, cumartesi günü, bugüne kadar bize hep doğru tahminleriyle yol gösteren meteorolojinin sıkı uyarısı şu: Hemen öğlen sonrası yoğun bir kar yağışı ki yani diğer günlerin tamamı kadar bir kar yağışının bugün beklendiğini, şu anda ki sabah saatlerinde yine belli bölgelerde sıkı kar yağışları oldu. Şu anda belli bölgelerde havanın açık olması ya da bazı yerlerde hatta biz burada kameralarda görüyoruz. Güneşin kendini göstermesi hiçbir vatandaşımızı lütfen aldatmasın. Bugün bütün bu 4-5 günlük alarmın en yoğun kar yağışını yaşayacağız. Ve bu kar yağışı öğleden sonra İstanbul'da çok etkili olacak. Dolayısıyla çıkılmaması, mecbur kalmadıkça asla araba kullanılmaması, toplu taşıma hizmetimizin yine aynı sıklıkla hem İETT hem metrolarımız, şehir hatlarımız tümüyle hizmetinizde. Bu bakımdan lütfen toplu taşımayı kullanmaya devam ediniz değerli vatandaşlarımız.

istanbul-kar-bogaz.jpg

"KAR KALINLIĞI BAZI YERLERDE 50 SANTİME ÇIKABİLİR"

Tabii bunun dışında özellikle şu anda kar kalınlığının bugün itibariyle bazı yerlerde 50 santime kadar çıkabileceği yönünde tahminler var. Bazı bölgelerde bu kalınlığın 30 santime kadar. Özellikle havanın soğuk oluşu ve özellikle şehrin hemen hemen tümüne bir kar yağışının beklenmesi, karın daha etkili tutmasına ve şehirde etkili olmasına sebep olacak. Aynı zamanda don ve buzlanma riski de şehrimizi bugün-yarın tehdit edecek ki bu özellikle sabaha karşı daha etkili olduğunu bütün vatandaşlarımızın bilmesi gerekir. Zira en önemli kararlardan birisi ki perşembe, cuma idari tatil oldu. Okullar tatil oldu. Bu da bizi rahatlattı. Bir önemli karar da daha önce otoyollarda çok sıkıntı yaratan TIR ve ağır vasıtaların geçişinin yasaklanmasıydı. Çok hafiflediğinde acil durumlarda kontrollü geçişler sağlanıyor, ama bugün de bu yoğun kar öncesinde bu tedbirin yine en yoğun bir şekilde alınması ve yolların bu anlamda daha tedbirli hale getirileceğini de öngörüyor ilgililer, yetkililer. Bunun yapılması halinde inşallah çok sorunsuz bir hafta sonunu yaşayacağız.

istanbul-7.jpg

"EN YOĞUN KIŞLARDAN BİRİNİ YAŞAYACAĞIZ"

Bütün tedbirler alınmış durumda. Bugün az önce ifade ettiğim gibi soğuk havanın yani rekorunun yanı sıra kar kalınlığı konusunda bile son yıllara dönük bir rekorun mümkün olabileceği konusunda arkadaşlarımın öngörüleri var. Bu konuda görünüyor ki en yoğun kışlardan birini yaşayacağız. Daha doğrusu belki de bu kışın bize son karı olacak. O bakımdan lütfen bugünü, yarını çok tedbirli geçirelim. Bu arada bir bilgiyi daha belirtmek isterim ki Unkapanı Köprüsü çok konuşuldu dün. Burada bağlantı derzlerinde bir açılma yaşandı. Saat 12.00'de köprü trafiğe kapatıldı. Yapılan incelemeler neticesinde köprüde hiçbir yapısal bir problem yok. Buradaki Deniz Hizmetleri Müdürlüğü, teknik ekiplerle beraber bu yüzer köprü belki bilmeyen vatandaşlarımız vardır, açılır kısmına müdahale edildi ve buradaki zincirlerde gerdirme işlemi uygulanarak saat 17.00 itibariyle de Unkapanı Köprüsü trafiğe açıldı. Bazı kuruluşlar yazıyor denizin üzerindeki Unkapanı Köprüsü, Haliç'in üzerindeki kara kısmındaki üst geçidi olan bölümde yaptığımız inşaatla ilgisi yok. Ama bu yapısal bir sorun değil, giderildi. Her yerdeyiz teyakkuzdayız. Tekrar İstanbul'un 39 ilçesine diğer kamu ve kurum kuruluşlara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne, bütün emekçi kardeşlerimize yürekten teşekkür ediyorum.

istanbul-6.jpg

"BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 84'Ü GEÇTİ"

Tüm tedbirler en sıkı şekliyle alınarak keyifli bir hafta sonu, bu karın bereketini ki baraj doluluklarımız bugün yüzde 84'ü aştı ki şu anda yağan karın etkisi henüz barajlarımızda hissedilmemekte. Çünkü henüz kar eriyip barajla buluşmuş durumda değil. Dolayısıyla umuyorum önümüzdeki hafta sadece karın bereketini, tarıma sağladığı güzelliği ben iyi biliyorum ki yakın bölgede tarımla uğraşan çiftçilerimizin bu kara çok ihtiyaç duyduğunu da biliyorum. Bu bağlamda bereketini konuştuğumuz günleri diliyorum. On altı milyon vatandaşımızın, hemşerimizin iş birliğiyle, bütün kamu kurum kuruluşlarıyla, valiliğimizle, İstanbul Büyükşehir Belediyemizle güzel hizmetlerimizin sonucunu hep birlikte alalım istiyoruz. Tekrar çocuklarımıza ve gençlerimize canları sıkılmadan güzel bir hafta sonu geçirmelerini ve bolca kitap okumalarını diliyorum.”

istanbul-kar-9.jpg

ORHAN ŞEN AKŞAM SAATLERİ İÇİN UYARDI

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen saat 16.00'da paylaştığı tweet'iyle akşam saatlerini işaret ederek yoğun kar yağışı uyarısında bulundu. Prof. Dr. Şen açıklamasında "Şimdi saat 16:00 Kuzeyden yoğun KAR yağışı giriş yaptı. Şile de görüş mesafesi 200 metreye indi. ilerleyen saatlerde özellikle Anadolu Yakası'nda yoğun kar yağışı olur." ifadelerine yer verdi.

kar-firtina.jpg

Kullanıcılardan birinin Avrupa yakasını sorması üzerine Şen "Bekleyin, Avrupa yakası da yoğun olacak" şeklinde yanıt verdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tarafından paylaşılan radar görüntüsünde de saat 16.18 itibarıyla İstanbul'daki yoğun kar yağışı dikkat çekti.

‘DEVASA KAR KÜTLESİ YOLDA’

Hava Forum tarafından sosyal medyada paylaşılan mesajda ise “Devasa yoğun kar kütlesi yola çıktı. Aybar, vortex ile en etkili aşamasına geçiyor. Vortex, gelmeden önce yerel etkili öncü kar yağışı kütlelerini yolluyor. Özellikle öğleden sonra aracınızla trafikte olmayın! Heyecanla takipteyiz...” ifadeleri kullanıldı. Paylaşılan haritada ise gelen kar kütlesi net bir şekilde görüldü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN