İstanbul'da Eminönü'ne girmek isteyen para ödeyecek! Pilot uygulama hayata geçiyor: Sırada ise Kadıköy var

İstanbul'da Eminönü'ne girmek isteyen para ödeyecek! Pilot uygulama hayata geçiyor: Sırada ise Kadıköy var

İstanbul'a ilişkin alınan yeni kararlar kapsamında Eminönü’ne girmek isteyenler artık ücret ödeyecek. Duyanları oldukça şaşırtan bu karar hem trafik yoğunluğunu azaltmak hem de insan ve çevre odaklı ilerleyiş kaydetmek adına alıntı. Pilot uygulama olarak hayata geçecekken Eminönü’nden sonra başka semtler de aynı durumla karşı karşıya kalabilir…

Hem İstanbul trafiğinin yoğunluğunu azaltmak adına hem de insan ve çevre odaklı bir ilerleyiş kaydetmek adına yapılan “İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı”nın (SKUP) tanıtımı dün yapıldı. Söz konusu plan hayata geçtiği takdirde kentin trafik yoğunluğunun en fazla olduğu “zirve saatte”, 2030 senesinde yüzde 10,1 azalacağı tahmin ediliyor. Bunların yanı sıra trafik sıkışıklığının önüne geçmek için “tıkanıklık fiyatlandırması" adı altında özel otomobil kullanıcıları belli bir bölgeye girerken ücret ödeyecek. İlk olarak pilot uygulama ile başlayacak olan bu sistem, Tarihi Yarımada olarak bilinen Eminönü’nde hayata geçirilecek.

yeni-proje-4-001.jpg

İLK KEZ BÖYLE BİR UYGULAMA YAPILACAK

“İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı” (SKUP) için yapılan toplantıya Avrupa Birliği Türkiye Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan katıldı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hazırlanan plana ilişkin olarak Türkiye’nin ilk sürdürülebilir kentsel ulaşım planı olduğunu açıkladı. Öte yandan söz konusu planın, şehrin merkez bölgelerinde otomobil kullanımını ve hava kirliliğini azaltmak adına düşük salım bölgelerine, deniz ulaşım ağını geliştirecek düzenlemeleri v otobüs öncelikli şerit uygulamalarını barındırdığını ifade etti.

Bu plan dahilinde söz konusu projeler hayata geçirilirse trafiğin en yoğun olduğu “zirve saatte” şehirdeki toplam otomobil sayısı 2030 senesinde kilometrede yüzde 10,1 ve 2040 yılında ise yüzde 12,8 azalma sağlayacağı öngörülüyor.

yeni-proje-5.jpg

“KİRLETEN ÖDER” UYGULAMASI

Tüm bunların yanı sıra Düşük Salım Bölgeleri (DSB) uygulaması adı altında düşük karbona geçiş teması ile ulaşım sisteminin çevre dostu hale getirilmesi ve ulaşımdan meydana gelen seragazı salımlarını en aza indirecek uygulamaların hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu uygulama kapsamında standartlara uygun olmayan taşıtlar, belirlenen alanı ya hiç kullanamayacak ya da “kirleten öder” mantığı ile belli bir fiyat karşılığında kullanabilecek. Bu uygulama ilk olarak pilot proje kapsamında Eminönü’nde yapılacak iken devamında ise Kadıköy’de yapılacak.

ÜCRETLİ OTOPARK SİSTEMİ

Trafikte meydana gelen yoğun sıkışıklığı önlemek için ise “tıkanıklık fiyatlandırması” adında bir uygulama yapılacak. Söz konusu bu uygulama kapsamında özel araba kullanıcıları belli bir bölgeye girerken ücret ödeyecek. Bu sistemin de pilot uygulaması Eminönü’nde yaklaşık 6 km karelik bir bölgede yapılacak. Ayrıca mahallelerdeki ücretli otoparkları kullanan kişiler, kendi mahallelerinde park yaptıkları sürece daha az ücret ödeyecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN