İstanbullular akın akın oraya gidiyor! Tersine göç başladı arsa fiyatları arşa çıktı

İstanbullular akın akın oraya gidiyor! Tersine göç başladı arsa fiyatları arşa çıktı

Hayat pahalılığının her geçen gün artması ve deprem korkusu İstanbul’dan tersine göçün hızlanmasına neden oldu. Megakentten kaçan İstanbullular akın akın oraya gidiyor. Öyle ki orada göçün etkisiyle arsa fiyatları arşa çıktı…

Deprem korkusu, artan kiralar derken İstanbul’da tersine göç hızlandı. TÜİK verilerine göre son 1 yılda 418 bini aşkın kişi İstanbul’u terk ederken, son 5 yılda İstanbul’dan gidenlerin sayısı 2 milyon 200 bini geçmiş durumda. Özellikle 6 Şubat depremi sonrasında İstanbul’da hızlanan kentsel dönüş sürecinin de çevre illere göçü artırdığı belirtilirken İstanbulluların tercihi genellikle Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale gibi illerden yana oldu. Bu göç hareketliliğine bağlı olarak da bölge genelinde emlak fiyatları artışa geçerken, kiralık daire sorunu da ortaya çıkmaya başladı.

İstanbul’dan kaçanların gerek tatil amacıyla gerek yerleşme amacıyla Tekirdağ’a geldiklerini söyleyen emlakçı barış Şahin, "İstanbul'dan gelenler genelde Süleymanpaşa, Şarköy, Altınova, Marmaraereğlisi bölgelerini tercih ediyor" dedi.

tekirdag-1.jpg

FİYATLAR YİNE YÜKSEK GELİYOR

Edirneli emlakçılar ise son 1 yıllık sürede İstanbul’dan arayanların sayısında artış olduğunu ve genellikle satılık daire sorduklarını belirtiyor. Emlakçı Ali Yılmazsoy, kente gelen memurların ise kira fiyatlarını yüksek bularak şaşırdıklarını kaydetti.

10 DÖNÜM 20-25 MİLYON

İstanbul’a yakın olduğu için tercih edilen Çanakkale de yoğun göç alan bölgelerden. “Doğru yerden ve doğru fiyatla alınan bir arsa her zaman altın ve konuta göre daha fazla getiri sağlıyor. Pandemi sonrasında artan talep, Çanakkale'nin merkez köylerinde bulunan arazi fiyatlarını zirveye taşıdı. Lapseki, Suluca, Kemiklialan bölgesinde 10 dönümlük bir arsa, arazi, tarla 20 milyon, 25 milyon TL, merkeze bağlı Batak Ovası bölgesinde ise 10 dönüm arsa, arazi, tarla ise 4, 5 milyon TL gibi fiyatlardan satılıyor" ifadelerini kullandı.

tekirdag-3.jpg

ARSA FİYATLARI TÜRKİYE’DE SON 4 IYLDA YÜZDE 530 ARTTI

Konut fiyatlarındaki fahiş artış, vatandaşın enflasyona karşı parasını koruma çabası, kredibilite ve deprem gibi nedenlerle yatay mimariye ilginin arsa yatırımına olan ilgiyi katladığını vurgulayan Avukat Van, "Devletin altyapı yatırımı yapmayı planladığı, gelişmekte olan bölgelerden doğru fiyatlı arsa yatırımları yapmak için doğru bir zamandayız. Özellikle Çanakkale’de bu anlamda fırsat veren şehirlerin başında geliyor. Köprü projesi ve Malkara Otobanı ile kent adeta yeni çekim merkezi olma yolunda. Son 4 yılda Türkiye genelinde arsa fiyatlarının yüzde 530 arttığı biliniyor. Çanakkale özelinde imarlı arsaların metrekaresi bin TL’den başlayıp 60 bin TL’ye kadar çıkabiliyor." Dedi.

tekirdag-2.jpg

ARSAYA İLGİ ARTTI

1/1000 uygulama imar planı olan arazileri de değerlendiren Avukat Van, şu ifadelere yer verdi:

"1/1000 uygulama imar planı olan yerler, üzerinde konut, otel, hastane gibi yapılabilen arsalardır. Son 1 yılda konut satışları yüzde 17,5 azalırken, 1 milyon 225 bin satış gerçekleşti. Konut dışı satış ise yüzde 3 artışla 1 milyon 723 bin olarak gerçekleşti."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN