'İtlaf' isyanı

'İtlaf' isyanı

Hükümetin sokak hayvanları için hazırladığı tasarıda ‘uyutma’ maddesinin yer alması büyük infial yarattı. Hayvan hakları örgütleri, barolar, aktivistlerden gelen açıklamalardan sonra halkın ezici çoğunluğunun vahşet tasarısına tepkili olduğu ortaya çıktı. Son yapılan kamuoyu araştırmasına göre vatandaşın yüzde 78’i hayvanların barınaklara alınmasını, yüzde 17’si sokakta bakılmasını istedi. ‘Uyutulsun’ diyenlerin oranı ise yüzde 2.7’de kaldı.

AK PARTİ’NİN YÜZDE 97’Sİ MHP’NİN YÜZDE 90’I ‘İTLAF’A KARŞI

Hükümetin sokak hayvanlarına yönelik hazırladığı yasa tasarısıne tepki büyüyor. Taslaktaki ‘uyutma’ maddesine karşı çıkan hayvan hakları örgütleri, barolar, ‘Çözüm öldürmekte değil kısırlaştırmakta’ dereken veteriner hekimleri buna dahil olmayacaklarını söyledi. İktidarın savunduğu düzenlemeye toplumun da karşı olduğunu araştırmalar gösterdi. 28 ilde yapılan Metropoll anketine göre halkın yüzde 78.6’sı hayvanların barınaklara alınmasını, yüzde 16.9’u sokakta bakılmasını istedi. Öldürmeden yana olanlar yüzde 2.7’de kaldı. Uygulamaya AK Parti seçmeninin yüzde 97’si, MHP seçmeninin yüzde 90’ı karşı çıktı. CHP’de ise bu oran yüzde 92.3.

TÜRKİYE GENELİ BİR ÇALIŞMA ŞART ÜRETİM KONTROL ALTINA ALINMALI

Uyutmaya karşı çözüm sunan muhalefet, belediyelerin bu işi yapabileceğini belirtiyor. ‘Fon’ önerisinde bulunuyor. “Elimizi taşın altına koymaya hazırız” diyen CHP, paranın belediyelerin aldığı vergilerden, şans oyunlarından, idari para cezalarından, yapılacak bağışlardan sağlanabileceğini belirtti. Fon önerisini savunan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Arslan da “Veteriner hekimleri uyutmayı asla kabul etmez” dedi ve çözümü anlattı: Denetim olmadığı sürece bu sayı artacak. İster uyutma ister kısırlaştırma yapın sonuç vermez. Topyekûn bir şey yapmak lazım. İstanbul’daki çalışmayı diğer illerde uygulamazsanız kalıcı sonuç alınmaz.

2605krt01a-tum.jpgSOKAK HAYVANLARINA YÖNELİK ANKET TASARIYA TEPKİYİ ORTAYA KOYDU: HALK ‘BARINAKLARA ALINSIN’ DEDİ

Sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa tasarısı, kamuoyunda tepki çekmeye devam ediyor. Metropoll Araştırma’nın yaptığı ankete göre, halkın yüzde 78,6’sı sokak hayvanlarının barınaklara alınmasını isterken, AK Partililerin yüzde 96,9’u hayvanların uyutulmasını desteklemiyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği ise toplumun da veteriner hekimlerin de bunu asla kabul etmeyeceğini söyledi.

Kamuoyunda geniş yankı uyandıran ve tepki toplayan sahiplenilmeyen sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa tasarısına ilişkin Metropoll Araştırma ‘Sokak hayvanlarına ne yapılmalı’ isimli bir anket gerçekleştirdi. Araştırmaya göre AK Partililerin yüzde 96,9’u sokak hayvanlarının uyutulmasını desteklemiyor. Halkın ise yüzde 78,6’sı sokak hayvanlarının barınaklara alınmasını isterken itlaf edilmesini isteyenlerin oranı sadece yüzde 2,7’de kaldı.

Türkiye’nin Nabzı araştırmaları kapsamında gerçekleştirdikleri anketin sonuçlarını sosyal medya hesabından paylaşan Metropoll Araştırma’nın sahibi Prof. Dr. Özer Sencar, ankette “Sokak hayvanlarıyla ilgili ne yapılmalı?” sorusuna verilen yanıtlar dikkat çekti. Sencar, halkın büyük bir kısmının sokak hayvanlarının barınaklarda korunmasını tercih ettiğini gösteren araştırma sonucunu “Gündemin ikinci önemli konusu sokak hayvanları. Politikacıları bu konuda dikkatli olmaya davet ediyorum. Sokak hayvanlarını itlaf edenler ileride sokak köpeklerinin katili diye anılır” mesajı ile paylaştı.

28 ilde bin 807 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmaya göre, AK Partililerin yüzde 73,9’u ‘Barınaklara alınmalı’ derken yüzde 23’ü ‘Sokakta bakılmalı/beslenmeli’ dedi. AKP seçmeninin sadece yüzde 2,4’ü hayvanların uyutularak öldürülmesine destek verdi. İktidar ortağı MHP seçmeni de benzer yaklaşım sergiledi. MHP seçmeninin yüzde 74,7’si ‘Barınaklara alınmalı’ derken, yüzde 3,9’u uyutmaya destek verdi. CHP seçmeni de yüzde 81,4 ile barınak seçeneğini onaylarken, yüzde 15,1 ‘Sokakta bakılmalı/beslenmeli’, yüzde 1,5 ‘uyutulsun’ dedi.

‘BELEDİYELERE FON DESTEĞİ İLE ÇÖZÜM MÜMKÜN’

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Veteriner hekimler olarak hayvanların sağlığı için eğitim alıyoruz. Sonra da sağlıklı olan hayvanların onların eliyle öldürülmesine ilişkin bir kanun çıkarıyoruz. Türkiye’deki veteriner hekimler asla bunu kabul etmez. Bu ülkenin insanları da bunu asla kabul etmez” dedi. Agresif hayvanların yakalanmasının da zor olduğunu söyleyen Aslan, “Yakaladığınız hayvanların çoğu insana alışık, yumuşak huylu, saldırmayanlar olacaktır. Yani aslında bir başka riski buraya taşıyacaksınız. Dolayısıyla hayvanlar ve hayvanlara bağlı hastalıklar yer değiştirecek” şeklinde konuştu. Özellikle kırsaldaki köpeklerin kontrol altında olmadığını, sürekli ürediğini ve mikroçip yetersizliğinin bu sorunu artırdığını belirten Arslan, topyekün bir çalışma başlatılması gerektiğine dikkat çekerek, “Birçok belediyede veteriner işleri müdürlükleri yok. Veteriner işleri müdürlüğü olan belediyelerde veteriner hekim yok. Büyükşehir belediyelerinde yıllardır söylediğimiz daire başkanlıkları yok. Belediyelerde ilgili yapının güçlendirilmesi, merkezi bütçenin bu işi yürütemeyecek belediyelere destek olması ve bir fon oluşturulması gerekiyor. Hayvan satışı ve izinsiz üremenin önüne mutlaka geçilmeli” diye konuştu” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (26)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
26 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN