İvme ölçer ile hesaplandı! İşte İstanbul'da depremde yıkılacak alanlar: Lacivert bölgelerdekiler korkmasın

İvme ölçer ile hesaplandı! İşte İstanbul'da depremde yıkılacak alanlar: Lacivert bölgelerdekiler korkmasın

İstanbul'da deprem paniği devam ederken uzman isimlerden açıklamalarda peş peşe geliyor. İstanbul depreminden büyük ölçüde etkilenecek alanları açıklayan Cenk Yaltırak, Lacivert bölgelerde oturanlar korkmasın diyerek bölge bölge açıklamalarda bulundu. İşte İstanbul depreminden etkilenmeyecek o bölgeler…

İstanbul'da yaşanacak deprem birçok kişiyi tedirgin ederken uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda dikkatle takip ediliyor. Olası İstanbul depreminde yıkılacak alanları işaret eden Cenk Yaltırak, lacivert alanları göstererek o bölgelerde oturan kişilerin korkmaması gerektiğini belirtti. İşte İstanbul depreminden etkilenmeyecek o bölgeler…

UZMAN İSİM O BÖLGEYİ İŞARET ETTİ

Herkesi korkutan İstanbul depremi için ortaya atılan korku senaryolarını işaret eden uzman isim Cenk Yaltırak, kentsel dönüşüm ve sürekli bilim dışı yapılan açıklamaların her yeri dümdüz edeceği korkusunun vatandaşın üzerinde baskı yarattığını belirtti. Oluşan kaos ortamının herkesi korkuttuğunu belirten uzman isim evi yenilenmesi gereken insanların olduğunu vurguladı. Bilimsel bulgulara dayanarak herkesi bilgilendirmenin gerekli olduğunun altını çizen Yaltırak, her ev için kesin bir karar oluşturacak ivmelerin hesaplanarak bir sistem kurulacağını söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM NEYE GÖRE YAPILIR?

Kentsel dönüşümün yalnızca binaya dayanarak yapılamayacağını belirten Yaltırak, örnekler vererek konu hakkında açıklamalarda bulundu. Haritalarda Silivri depreminin AFAD tarafından ölçülen maksimum ivme değerleri ile birlikte oluşturulan Algoritma haritaları olduğunu belirten Cenk Yaltırak, 3 ivme ölçer ile seçtikleri nokta üzerinde ölçümler yaptıklarını söyledi.

Yaltırak, “Göreceğiniz gibi üç ivme ölçer olan noktayı seçtik. (Siyah üçgenler ve turuncu kareler)

B. Çekmece'de alet 0.87 g ölçmüş, simülasyon 0.88 hesaplamış,

Image

Silivri’de 0.83 ölçmüş, program 0.83 hesaplamış,

Image

Marmara Ereğlisi’nde 0.74 ölçmüş, 0.83 hesaplamış.” verilerini paylaştı.

Image

Yazılan Algoritma ile gerçekleşen bir depremde ölçülen değerlerin tamamen sıradan 3 adet noktası için bile mükemmel sonuçlara ulaştığını aktaran uzman isim, diğer noktalarda alet olmadığını ancak simülasyonun çok hassas olduğunu söyledi. Olası bir Silivri depremi için büyük ivme haritasına bakıldığında bazı yerlerin kıyı alüvyonunda 0.1 g'ye kadar geldiğini söyleyen uzman isim alet olmadığında o bölgede ölçüm de olmadığınız aktardı.

DEĞERLER NEDEN ÖNEMLİDİR?

Silivri'de meydana gelecek bir depremin kıyı boyunca 0.1g değerlerinde olduğunu aktaran uzman isim, deniz tuzu korozyonu ile birlikte kötü beton ve kötü demirle neredeyse çürümüş olan binaların bu değerli yıkılmayacağını aktardı.

deprem-7.jpg

Levent gibi bölgelerin öncelikli sırada yer almadığını aktaran Yaltırak, Beşiktaş, Sarıyer ve Anadolu yakasında bazı değerli semtlerde acil bir şekilde kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini vurguladı. Rantsal çevre felaketi, çarpık zenginleşme, rant için insanları evlerinden etme sürecinin görüldüğünü vurgulayan Yaltırak, lacivert ile belirtilen alanlarda evi olan kişilerin tedirgin olmaması gerektiğini söyledi.

Cenk Yaltırak, lacivert bölgede evi bulunan kişilerin konutlarında usulsüz bir müdahale olmaması ya da mühendislikle alakalı bir hasar görmüş olmaması durumunda güçlendirme yapılarak durumun çözülebileceğini söyledi.

DEPREM NERELERİ ETKİLEYECEK?

İstanbul depreminin Marmara'da ve Güney Marmara'daki tüm Sahilleri etkileyeceğini vurgulayan uzman isim, açık maviden başlayan ve kırmızıya doğru giden her yerin öncelikli olduğunu gerisinde yapılacak çalışmaların vergi dahi alınmayacak bir zenginleşme için kaynak israfı olduğunu aktardı.

depremden-etkilenecek-bolgeler.jpg

YOKSULLAR UNUTULUYOR

Yoksul olan kişilerin evlerinin yenilenmesi gerektiğinin altını çizen Yaltırak, önceliğin lacivert alanlar değil diğer bölgeler olduğunu söyledi. 2,5 milyon üzerindeki konutun betona dayalı yenilenmesinin mümkün olmadığını söyleyen Yaltırak, “Gereksizler daha zengin olurken, tehlikede olan yoksul semtler kaderine terk edilecek… Çekmece, Avcılar, Kasımpaşa, Balat, Fatih, Kağıthane, Zeytinburnu, Esenler, Gaziosmanpaşa, Gebze, Tuzla, Yalova, Karamürsel, Gemlik, Bandırma ve Bursa ovası v.b. daha önceliklidir.” açıklamalarında bulundu.

Image

TEHLİKESİZ BÖLGEDE GÜÇLENDİRME YAPILMALI

Tehlike altında olmayan bölgelerde yıkımdan ziyade güçlendirme çalışmasının yapılması gerektiğini ifade eden Cenk Yaltırak, bitişik nizam güçsüz binaların hızlı çeliklerle yenilenebileceğini belirterek önceliği olmayan yerlerde gereksiz yenilemenin yapılmaması gerektiğini söyledi. Cenk Yaltırak, “Kötü bir kazada nasıl yaralılara hastanede triyaj yapılıyorsa ÖNCELİKLENDİRME yapılmadan müdahale, müdahale edilmesi gerekeni öldürür.” sözleri ile tepki gösterdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN