İzmir'e getirilecek gemiye CHP'den tepki: Hiçbir ülke sınırlarına dahi sokmuyor

İzmir'e getirilecek gemiye CHP'den tepki: Hiçbir ülke sınırlarına dahi sokmuyor

CHP Milletvekili Sındır, İzmir'in Gaziemir ilçesindeki radyoaktif atıkların kaldırılması yönünde çağrı yaptı ve yeni bir tehlikeyi de dile getirdi. Brezilya Donanması'na ait savaş gemisinin söküm için Aliağa'ya getirileceğini belirten Sındır, bu gemiyi hiçbir ülkenin sınırlarına dahi sokmadığını söyledi.

İzmir'in Çernobili olarak bilinen Gaziemir'deki atıkların temizlenmesi, bölge halkı tarafından uzun zamandır talep ediliyor. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda daha önce bu atıkların temizlenmesi için her cuma günü 10 dakikalık 'duran adam' eylemi yapacağını açıklamıştı. 

Ayrıca Arda, eski kurşun fabrikasının bahçesinde bulunan bu radyoaktif atıkların yasal olarak Türkiye’de bulunmadığını da belirtmiş ve yer altından dumanların çıktığını, çok ağır bir koku yayıldığını aktarmıştı.

1.jpg

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Sındır açıklamasında, bu alanın temizlenmesi için çağrı yapmanın yanı sıra yeni bir tehlikeden de bahsetti. Gövdesinde 600 ton asbest bulunduğu belirtilen Brezilya Donanması'na ait Nae Sao Paulo savaş gemisinin söküm için İzmir'in Aliağa ilçesine getirilecek olmasına tepki gösteren Sındır, hiçbir ülkenin sınırlarına dahi sokmadığı bu geminin de Türkiye’de sökülmesine izin vermenin halk sağlığını hiçe saymak olduğunu söyledi.

sindir.jpg
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır

Sındır açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından 2007 yılında İzmir’in göbeğindeki bir kurşun döküm fabrikasının bahçesinde tam 100 ton nükleer atık tespit edildi. Bu tespitin üzerinden tam 14 yıl geçti. Bugün bölgede halen hiçbir güvenlik önlemi yok. Çocuklar boş arazide oyun oynuyor, aileler piknik yapıyor, koyunlar otlatılıyor, elini kolunu sallayan herkes alana girebiliyor. Ölüm saçan nükleer atıklar ve büyük miktarda ağır metaller İzmir'in göbeğinde hiçbir şey yokmuş gibi fabrika bahçesinde duruyor, insanlar ölüm saçan atıklarla içi içe yaşamak zorunda bırakılıyor. Çevremizin, doğamızın, İzmirlilerin geleceği hiç umursanmadan yok ediliyor.

'ZEHİRLİ ATIKLAR ÖLÜM SAÇIYOR'

Zehirli atıklar toprak, hava ve yeraltı sularına karışarak ölüm saçıyor. Uzmanlar radyasyon yayılımının devam ettiği uyarısını sürekli olarak yineliyor. Yağışlı havalardan sonra oksitlenen atıklar nedeniyle toprağın için için yandığı ve nükleer atıkların hala aktif olduğu ısrarla dile getiriliyor. İzmir zehirleniyor ama iktidarın umurunda değil.

gaziemir.jpg

'İKTİDAR, NÜKLEER ATIKLARI ŞEHRİN GÖBEĞİNDEN KALDIRMALI'

Çevre Mühendisleri Odamız, TMOOB İzmir İl Koordinasyon Kurulumuz, demokratik kitle örgütlerimiz, duyarlı vatandaşlarımız ve bölge halkımız yıllardır bu atıkların kaldırılması için mücadele ediyor. İktidar aklın ve bilimin ışığında önlemler alarak bu nükleer atıkları şehrin göbeğinden kaldırmalı, bertaraf etmeli. Yoksa altından kalkılamaz büyük veballerle yüzleşmek zorunda kalacaklardır.

'GEMİNİN GETİRİLMESİ İZMİR'İN ZEHİRLİ ATIKLAR MERKEZİNE ÇEVRİLMESİ DEMEK'

Asbest, ağır yağlar, ağır metaller ve radyoaktif maddeler barındırdığı söylenen, nükleer denemelerde kullanılan geminin sökülmek için Aliağa'mıza getirilmesine izin verilmesi İzmir'imizin zehirli atıklar merkezine dönüştürülmesi demektir. Daha önce karaya oturtulup kurallara uygun olmayan şekilde gemi sökümlerinin yapıldığını ve bu nedenle de çevreye çok miktarda asbest ve tehlikeli madde salınımı yapıldığını biliyoruz.

'HİÇBİR ÜLKE SINIRLARINA DAHİ SOKMUYOR'

Hiçbir ülkenin sınırlarına dahi sokmadığı bu geminin de Türkiye’de sökülmesine izin vermek halk sağlığını hiçe saymak, doğa katliamına razı olmak, ekolojik bir yıkıma sonuna kadar kapı aralamaktır. Nae Sao Paulo gemisine, Aliağa’mızı dünyanın çöplüğü haline dönüştürmenize izin vermeyeceğiz. Geleceğimizi, doğamızı yok etmenize rıza göstermeyeceğiz. Gözü dönmüş kar hırsınıza, gemiyi söken işçilerimizi, onların çocuklarını, ailelerini kurban ettirmeyeceğiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN