Japonya'dan Türkiye'ye uzanan bir ömür: Arkeolog Sachihiro Omura hayatını kaybetti

Japonya'dan Türkiye'ye uzanan bir ömür: Arkeolog Sachihiro Omura hayatını kaybetti

Yarım asrı aşkın süredir Türkiye’de arkeolojik kazılar yürüten Japon arkeolog Dr. Sachihiro Omura, Hitit medeniyetine olan tutkusuyla tanındı. 1985’ten bu yana Kaman Kalehöyük’te kazı başkanlığı yapan Omura, 76 yaşında yaşamını sürdürdüğü Kırşehir’de hayatını kaybetti.

Türkiye’de yarım asrı aşkın süredir arkeolojik kazılar yürüten ve Hitit medeniyetine olan tutkusu ile tanınan Japon arkeolog Dr. Sachihiro Omura, yaşamını sürdürdüğü Kırşehir’in Kaman ilçesinde 76 yaşında hayata veda etti. Türkiye’ye olan bağlılığıyla tanınan Omura, sabah saatlerinde rahatsızlanarak kaldırıldığı Kaman Devlet Hastanesi’nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

11506956.jpg

da Japon Prensi Mikasa’nın önerisi ve dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın desteğiyle Türkiye’ye gelen Omura, 1985’te Kaman Kalehöyük’te başlattığı kazılarla Anadolu arkeolojisinde yeni bir dönemin kapılarını araladı. Daha önce İtalyan ve Amerikalı ekiplerin çalıştığı Kalehöyük bölgesinde başlattığı yüzey araştırmalarıyla 5 bin 500 yıllık kültürel birikimi gün yüzüne çıkaran Omura, arkeoloji dünyasına önemli katkılar sundu.

11505478.jpg

53 YILINI TÜRKİYE'DEKİ MİRASIN KORUNMASINA ADADI

Kalehöyük başta olmak üzere Yassıhöyük ve Büklükale gibi kazı alanlarında da yürüttüğü çalışmalarla tanınan Omura, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nün de kurucusuydu. Eşi Dr. Masako Omura ile birlikte enstitü konutunda yaşamını sürdüren arkeolog, Türkiye'deki yaşamının 53 yılını arkeolojik mirasın korunmasına adadı.

"ANADOLU'DAKİ MEDENİYETLER TÜM DÜNYANIN GEÇMİŞİ"

Omura, daha önce yaptığı bir açıklamada Anadolu’nun eşsiz tarihi zenginliğine vurgu yaparak, “Burada dünyanın tarihi var. Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı... Bunlar sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın geçmişidir. Anadolu, katman katman kültürle bezenmiş bir tarih hazinesidir. Bu topraklarda yapılan her kazı, dünya tarihini yeniden yazmak demektir” ifadelerini kullanmıştı.

Kazı alanlarında ortaya koyduğu bilimsel çalışmalarıyla uluslararası saygınlık kazanan Omura, Türkiye Cumhuriyeti tarafından “Liyakat Nişanı” ile de onurlandırılmıştı.

Dr. Sachihiro Omura, yalnızca bir arkeolog değil, Anadolu’nun kadim geçmişine duyduğu saygı ve sevgiyle Türkiye’nin kültürel mirasına emek vermiş bir dost olarak hatırlanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN