Kadınlar topluyor, erkekler soyuyor! Ankara’da 20’lerinde başladı şimdi ekibini kurdu: Günlük kazanç 2.500 TL’yi buluyor!

Kadınlar topluyor, erkekler soyuyor! Ankara’da 20’lerinde başladı şimdi ekibini kurdu: Günlük kazanç 2.500 TL’yi buluyor!

Bu işte ürünü kadınlar topluyor, erkekler soyuyor. Ankara’da 20’li yaşlarında başladığı işi yıllardır devam ettiren Hüseyin Arslan, şimdi kendi ekibini kurdu. Ekipte çalışanların günlük kazancı 2.500 TL’yi buluyor…

Ankara’da 20’li yaşlarında seyyar tezgahta enginar satarak işe başlayan Hüseyin Arslan, bugün 75 yaşında ve hâlâ günde 1000’e yakın enginar soyuyor. Arslan, büyüyen iş hacmine yetişebilmek için kurduğu “enginar soyma timi” ile 25 yıldır profesyonel hizmet sunuyor.

Arslan’ın 20 kişilik ekibi, her yıl Aydın’a giderek, coğrafi işaretli Aydın enginarlarının soyulmasında görev alıyor. Türkiye’nin önemli enginar üretim merkezlerinden biri olan Aydın’da, Kooperatif ile iş birliği içinde çalışan ekip, el becerisiyle adeta makinelere meydan okuyor.

enginar-soyma-isi-1.jpg

EL EMEĞİNE MAKİNE DAYANMIYOR

Hüseyin Arslan, işlerinin inceliklerini şöyle anlatıyor:

“Bu iş sanat. İtalya’dan getirdikleri makineler bile bizim kadar hassas soyamıyor. Bizim bıçaklar özel üretim, çok keskin. Parmağa dikkat etmezsen keser. Gözün kapalı soyuyorsun ama o tecrübeyle oluyor.”

enginar-soyma-isi-2.jpg

Ekipte yer alan ustalar, enginarın etli kısmına zarar vermeden, birkaç saniye içinde soyma işlemini tamamlıyor. Soyulan enginarlar, kararmamaları için hemen su dolu kaplara bırakılıyor.

GÜNDE 1000 ADET ENGİNAR SOYABİLİYORLAR

Ekipteki her bir kişi günlük 800–1000 enginar soyabiliyor. Mahmut Özdemir, bıçağın keskinliğinin önemine dikkat çekerek, şunları söylüyor:

enginar-soyma-isi-3.jpg

“Bir enginarı 1 dakikadan fazla sürede soyarsan kararır. Bu işi gözün kapalı yapmak, ancak usta işi.”

AYDIN’DA ENGİNAR HASADININ ARANAN EKİBİ

Aydın Enginar Kooperatifi Başkanı Kenan Kaçar, her yıl hasat döneminde bu özel timi Aydın’da ağırladıklarını belirtiyor:

enginar-soyma-isi-4.jpg

“Kadınlar tarlada topluyor, erkekler kooperatifte soyuyor. Hüseyin Arslan ve ekibi bu işte uzman. Soyma işlemi hassas ve dikkat gerektiriyor.”

Kaçar ayrıca Aydın’da yıllık yaklaşık 7 bin ton enginar üretildiğini, soyma işçilerine ise adet başına 2 ila 2,5 TL ödeme yapıldığını söyledi.

enginar-soyma-isi-5.jpg

GENÇLER UZAK DURUYOR

Kazancın iyi olmasına rağmen gençlerin bu mesleğe ilgi göstermediğini ifade eden Hüseyin Arslan, “Yetiştirecek eleman bulamıyoruz. Bu iş sabır, dikkat ve el becerisi istiyor” diyerek sektörün geleceği için kaygılarını paylaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN