Mısırla yeni dönemde kritik gelişme! Kahire’ye 10 yıl sonra büyükelçi atanıyor

Mısırla yeni dönemde kritik gelişme! Kahire’ye 10 yıl sonra büyükelçi atanıyor

Türkiye Cumhuriyeti ve Mısır Arap Cumhuriyeti diplomatik ilişkileri büyükelçilik seviyesine çıkardı. Türkiye, Kahire Büyükelçisi olarak Büyükelçi Salih Mutlu Şen’i, Mısır ise Ankara Büyükelçisi olarak Amr Elhamamy’i aday gösterdi.

10 yıl sonra Kahire'ye büyükelçi atanacağı duyruldu. Diplomatik ilişkilerin büyükelçilik seviyesine çıkarıldığı belirtilirken Türkiye, Kahire Büyükelçisi olarak Büyükelçi Salih Mutlu Şen’i istedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Türkiye Cumhuriyeti ve Mısır Arap Cumhuriyeti iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin büyükelçilik seviyesine çıkarıldığını duyururlar.

Türkiye, Kahire Büyükelçisi olarak Büyükelçi Salih Mutlu Şen’i, Mısır ise Ankara Büyükelçisi olarak Amr Elhamamy’i aday göstermişlerdir.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin seviyesinin yükseltilmesi, iki ülke Cumhurbaşkanlarının aldığı karar uyarınca uygulamaya konulmuştur.

Bu adım iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden normalleşmesini hedeflemekte ve Türk ve Mısır halklarının çıkarları doğrultusunda ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacına yönelik karşılıklı iradeyi yansıtmaktadır.

TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ

Mısır'da 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetiminin 2011'de halk ayaklanması ile devrilmesi sonucu ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olan Müslüman Kardeşler bağlantılı Muhammed Mursi'nin kendisi de, halk isyanıyla karşılaşmıştı. Mursi'nin tüm yetkiyi kendi elinde toplayan bir kararname çıkarması sonrasında yüz binlerce kişinin haftalar süren protestosuna askerden destek gelmişti. Ancak Mısır ordusunun Temmuz 2013'teki kanlı darbesi sonrasında çok sayıda Müslüman Kardeşler mensubu öldürülmüş veya gözaltına alınmıştı. Mursi yargılandığı sırada bir duruşma sırasında ölürken, Türkiye darbe nedeniyle Mısır'la diplomatik ilişkilerini askıya almıştı. Erdoğan sıklıkla "darbeci" diye nitelediği Sisi ile uzun süre diplomatik ilişki kurmaya yanaşmamıştı.

sisi.jpg
Mareşal Sisi ve Recep Tayyip Erdoğan

ANLAŞMAZLIKLARA İLİŞKİN...

Mısır-Türkiye ilişkileri, iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara ilişkin 2021’in Mayıs ve Eylül aylarında birçok kez yapılan “istikşafi görüşmelerde” Kahire ve Ankara yönetimlerinin olumlu yönde bir değişime varana kadar bu şekilde devam etti. Türkiye’den Mısır’a 2013’ten sonra bakanlar düzeyinde ilk ziyaret, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Haziran 2022’de İslam Kalkınma Bankası’nın yıllık toplantısına katılmak için Kahire’ye gitmesiyle gerçekleşti.

SİSİ'NİN ERDOĞAN'I ARAMASI

23 Ağustos 2022’de Türkiye Ticaret Bakanlığı'nca Kahire’de Türk ve Mısırlı işadamları arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısırlı mevkidaşı Sisi ile Kasım 2022’de dünya kupası kapsamında görüşmesi, iki ülke arasındaki istişare ve yakınlaşmayı zirveye taşıdı. Mısır Cumhurbaşkanlığı da bu görüşmeyi “ilişkilerin geliştirilmesinin başlangıcı” olarak niteledi. İki ülke arasında karşılıklı yapıcı açıklamalar devam ederken, Maraş merkezli depremlerin ardından Mısır’ın depremzedeler için insani yardım malzemesi göndermesi, Sisi’nin Erdoğan’ı araması ve Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri’nin 27 Şubat’ta Türkiye’yi ziyaret etmesi Mısır-Türkiye son dönem ilişkileri zirveyi gördü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN