Kahramanmaraş depremini önceden bilmişti: Naci Görür 'Artık sona geliyoruz' diyerek İstanbul depremi için uyardı! Bu tarihte...

Kahramanmaraş depremini önceden bilmişti: Naci Görür 'Artık sona geliyoruz' diyerek İstanbul depremi için uyardı! Bu tarihte...

Son dakika... Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık depremler ile sarsılan Türkiye'de bilanço giderek büyüyor. Şimdiye kadar 3 bin 432 kişi hayatını kaybederken, 21 bin 103 kişinin ise yaralandığı açıklandı. Deprem bölgelerinde kurtarma çalışmaları devam ederken 3 ay öncesinde Kahramanmaraş'ta depremin meydana geleceğini söyleyen Prof. Dr. Naci Görür bu kez İstanbul için korkutan uyarılarda bulundu. 'Artık sona geliyoruz' diyen Naci Görür, tarih verdi!

Türkiye 2 günden beri Kahramanmaraş'ta yaşanan korku dolu deprem ile sarsılıyor. Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 10 ilde etkisini gösteren 7,7 ve 7,6'lık iki büyük depremin etkileri halen bitmiş değil. Peş peşe artıçı sallantılar görülürken yarım ekiplerinin çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Yaşanan deprem öncesi uyarılarda bulunan ve Kahramanmaraş depreminin bilen Prof. Dr. Naci Görür çok çok önemli yeni uyarılarda bulundu. Artık sona gelindiğini belirten Naci Görür, İstanbul depremi için kritik uyarılarda bulundu. İşte detaylar...

NACİ GÖRÜR'DEN İSTANBUL DEPREMİ İÇİN KRİTİK UYARI

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem tüm Türkiye'yi sarsmış durumda. 7.7 ve 7.6'lık depremlerin ardından 10 ilde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 3 bin 432'ye yükselirken, 21 bin 103 kişi ise yaralandı. Uzmanlardan peş peşe uyarılar gelirken ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depremi için çok kritik uyarılarda bulundu. İstanbul'da yaşanacak herhangi bir depremin büyük enkazlara neden olacağını söyleyen Görür, "İstanbul’daki binaların yüzde 75’i gelecek depreme dayanmaz. 400 binden fazla insanın can güvenliği yok. İstanbul’daki yapı stoku bundan iyi mi sanıyorsunuz? İstanbul’u depreme hazırlamak lazım." dedi.

fdffd-6.jpg

"ARTIK SONA GELDİK!"

İstanbul depremi için ilk kez tarih veren ve ortalama tahmini şiddetinin açıklayan Görür, "Marmara tehdit altına girdi. KİPTAŞ ve İBB’nin yaptığı araştırmalara göre, İstanbul’daki binaların yüzde 75’i gelecek depreme dayanmaz. 400 binden fazla insanın can güvenliği yok. İstanbul’daki yapı stoku bundan iyi mi sanıyorsunuz? İstanbul’u depreme hazırlamak lazım. İstanbul depreme hazırlıklı değil. Bir an önce bu hazırlığı yapmak lazım. Hükümet ile İBB bir arada çalışması lazım çekişerek olmaz. İstanbul bizi korkutuyor. Son evreleri oynuyoruz. 2029’a kadar her an olmak kaydıyla deprem olma şansı yüzde 62." açıklamasında bulundu.

GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ

Bu depremin göz göze geldiğini ve yaptıkları uyarıları kimse önemsemediğini söyleyen Naci Görür, şunları söyledi:

"Bu deprem o kadar göz göre göre, bağıra bağıra geldi ki, bunun geldiğini Türkiye’de aklı başında yer bilimciler bu depremin gelmekte olduğunu söylemeye başladık. Ben ilk kez Elazığ depremi 2020’de olduğu zaman, depremin daha ilk günü aynen şunu dedim. ‘Şu anda hedef Çelikhan, Erkenek ve Kahramanmaraş’tır. Dilimizde tüy bitti bunu söylemekten, bu bilimsel bir öngörü. Bunu diğer arkadaşlarım da söylemişlerdir. Bu bilimsel bir gerçek ve bu belliydi, olacağı da belliydi. Çok basit bir matematik var bu işte. Elazığ depremi olduğu zaman, bu deprem kırığı Malatya’ya kadar geldi. Malatya’dan Kahramanmaraş’a olan kısmı kırılmadı. Kırılmayan yere enerji transfer eder. Bu basit gerçeğe dayanarak dedik ki, şimdi Maraş bölgesi tehdit altına girdi."

ghhghghg-1.jpg

DEPREMDE SON DURUM NE?

Depremle ilgili son durumu aktaran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "10 ili vuran depremde can kaybı 3 bin 432 oldu. Yaralananların sayısı ise 21 bin 103. 12 bin 181 arama kurtarma personelimiz mevcuttur, bunlardan 4 bin 60'ı Maraş'ta 2 bin 465'i Hatay'da 1314 Gaziantep'te, 1721 Adıyaman'da, 684 Osmaniye'de, 119 Adana, 562 Diyarbakır, Şanlıurfa 100, Kilis 41 ve Malatya 112. Sağlık personelimiz dahil toplam sahada fiilen çalışan personel sayımız 24 bin 443'tür an itibari ile. Özellikle dün gece itibari ile vinç itibari çerçevesinde çok ciddi bir yol alınmıştır, 500'ü geçti diye biliyoruz." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN