Kahverengi kokarcadan sonra yeni istila! Bulunduğu yere bin adet yumurta bırakıyor, Bakan tedbir alın diyerek uyardı

Kahverengi kokarcadan sonra yeni istila! Bulunduğu yere bin adet yumurta bırakıyor, Bakan tedbir alın diyerek uyardı

Doğu Karadeniz’i istila eden kahverengi kokarcalardan sonra yeni bir istila daha ortaya çıktı! Bulunduğu yere bin adet yumurta bırakarak ürüyor… Bakan o bölgenin insanları tedbir alın diyerek uyardı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Bu yıl tarımsal ürünler birçok farklı faktörden dolayı tehlike altına girdi. Bunlardan biri kahverengi kokarcalar olurken özellikle de Karadeniz bölgesinde fındıklara zarar verme endişesi bulunuyordu. Şimdilerde ise yeni bir istilanın olduğu açıklandı. Bu seferki ise bulunduğu yere bin adet yumurta bırakıyor. Yetkililer önlem alınması konusunda uyarı geçti.

BİTKİLERE ZARAR VERİYOR

Güz tırtılı olarak bilinen ve bitkilere zarar veren bu tür hakkında önemli uyarılar yapıldı. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, vatandaşların bu türe dikkat etmesi gerektiğini açıkladı. Mısır, pirinç, sorgum, şeker kamışı, pamuk, soya, yer fıstığı, yonca, soğan, fasulye, tatlı patates, domates, patlıcan, biber, tütün, krizantem, karanfil ve sardunya ile beslenen güz tırtılının kahverengi kokarca gibi istilacı olabileceği bildirildi. Bu durumda ise çiftçilerin gereken önlemleri alması istenildi.

samsunda-yeni-tehlikenin-adi-guz-tirtili-20231101aw06-5052.jpg

FAZLA İLAÇLAMADAN KAÇINILMALI

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kahverengi kokarca istilası gibi güz tırtılı istilasından korunmak için bazı açıklamalar yaptı. Sağlam, “Tarımda ürün kalitesini ve verimi etkileyen temel faktörlerden biri de zararlılar ve bunlarla mücadeledir. Her ne kadar kimyasal mücadeleyi fazla tercih etmesek de bazen bu zaruri olabilmektedir. Kahverengi kokarca konusundaki çalışmalarımız aktif bir şekilde devam ederken, yeni istilacı tür olarak güz tırtılı da gündemimize gelmiştir.

Bir zararlının yaklaşık bin adet yumurta bıraktığını göz önünde bulundurarak, hızlı yayılabileceğini düşünmekte ve erken müdahale için çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız. Kültürel mücadele ile erken ekim veya erken olgunlaşan çeşitlerin ekilmesidir. Erken hasat ile süt olum dönemindeki yüksek güz tırtılı istilasından korunma sağlanabilir. Hasat sonrası derin toprak işleme yapılmalı ve kendi gelen mısır bitkileri yok edilmelidir. Kimyasal mücadelede ise aktif madde dozları ve ilaçlama süreleri önemli olup, bilinçsiz ve fazla ilaçlamadan kaçınmalı, gerekli görülen durumlar için il/ilçe müdürlüklerimize başvurulmalıdır. Tüm üreticilerimize hastalık ve zararlılardan ari bir üretim sezonu diliyorum” dedi.

aw066597-07.jpg

BİN ADET YUMURTA BIRAKABİLİYORLAR

Güz tırtılının zararlarından söz eden Sağlam, açıklamasının devamında şunlara yer verdi:

“Erginler sıcak ve nemli akşamlarda aktiftirler. Yaşam döngüsü yazın yaklaşık 30 günde, ilkbahar ve sonbaharda 60 günde, kışın ise 80 ila 90 günde tamamlanır. Yumurtalarını yaprakların alt yüzeyine 100-300’lük küme halinde bırakır. Yumurta kümesi genellikle gri renkli keçe benzeri tüy, pul tabakası ile kaplıdır. Bir dişi yaklaşık bin adet yumurta bırakabilir.

aw066597-06.jpg

Yumurtalarını 500 km uçtuktan sonra bırakma eğilimindedir. Yumurtalarının büyük kısmını yaşamının ilk dört ila beş günü boyunca bırakır, ancak üç haftaya kadar bir miktar yumurtlama meydana gelir. Larvalarda uzunlamasına bant şeklinde şeritler bulunur. Genellikle yeşil olmakla birlikte kahverengimsi siyah renkli de olabilirler. Larva segmentlerinde verev lekeler bulunur. Olgun larvalar genellikle 35-40 mm uzunluğundadır.

İleri dönem larvalarda başın üzerinde sarı renkte ters bir Y şekli ve dorsal kısmında sondan ikinci segmentte kare şeklinde 4 adet siyah nokta bulunur. İkinci ürün mısırın sert olum dönemine kadar sürveylerin devam etmesi gerekir.”

aw066597-05.jpg

ZARAR ORANI YOĞUNLUĞA GÖRE DEĞİŞİYOR

Sağlam, “Larva yoğunluğu fazla olan alanlarda büyüme dönemindeki bitkilerin yapraklarını yemeleri ve büyüme merkezlerini kesmeleri sonucu bitkiler kurumakta ve dolayısıyla önemli oranda zarar meydana gelmektedir. Süt olum döneminde beslenmesi ile de seyrek daneli mısır meydana gelmektedir. Larva evresinin süresi yazın yaklaşık 14 gün, serin havalarda ise 30 gün kadardır. İstilacı bir tür olan S. frugiperda’nın larva yoğunluğuna bağlı olarak zarar oranı değişmektedir” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN