Kanal İstanbul'un bitiş tarihi bakanlık raporunda: Murat Kurum 'Gündemimizde yok' demişti

Kanal İstanbul'un bitiş tarihi bakanlık raporunda: Murat Kurum 'Gündemimizde yok' demişti

Geçtiğimiz günlerde Cumhur İttifakı İBB Başkan Adayı Murat Kurum tarafından, 'Gündemimizde değil' denilen Kanal İstanbul'a bakanlık, 2024-2028 Stratejik Planı'nda yer verdi. Planda, projenin 2028 yılına kadar yüzde 45’inin bitirilmesinin hedeflendiği ortaya çıktı.

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adayı Murat Kurum'un geçtiğimiz dönemde yaptığı açıklamaların aksine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2024-2028 Stratejik Planı'nda Kanal İstanbul'a yer verildiği ortaya çıktı.

HEDEF 2028'E KADAR YÜZDE 45'İN TAMAMLANMASI

Bakanlık tarafından yayımlanan stratejik plana göre, Kanal İstanbul projesi ülkemizin denizyolu taşımacılığındaki yoğunluğu azaltmak ve denizyolu trafiğini daha güvenli, hızlı ve ekonomik hale getirmek amacıyla hayata geçirilecek. Plan, projenin şu ana kadar yüzde 20 oranında tamamlandığını ve 2027'de yüzde 30'unun, 2028'de ise yüzde 45'inin tamamlanmasının hedeflendiğini belirtiyor.

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre; planın "risk" başlığı altında, yatırım maliyetinin yüksekliği, özel sektör girişimciliğinin yetersiz kalması, çevre düzeni ve imar planlarına yönelik iptal davalarının süreci geciktirmesi, ihale sürecindeki itirazların da yatırımın gerçekleşmesini engelleyebileceği tespitleri yer alıyor.

75 MİLYAR TL'DEN 356 MİLYAR 176 MİLYON TL'YE ÇIKTI

Maliyet açısından bakıldığında ise, 2019-2023 yılları arasında yapılan stratejik planın tahmin ettiği 75 milyar TL'lik Kanal İstanbul yapım bütçesi, yeni stratejik planında 356 milyar 176 milyon 423 bin 533 TL olarak gösteriliyor.

Planın stratejileri arasında doğanın ve çevrenin korunmasına önem verileceği, projenin paydaş kurumlarla işbirliği içinde yürütüleceği ve İstanbul Boğazı'nın tarihsel ve kültürel dokusunun korunacağı vurgulanıyor. Ayrıca, projenin hayata geçirilmesiyle İstanbul Boğazı'nın gemi trafiğinin arttığı, bu durumun boğaz çevresindeki tarihi dokuları ve canlı yaşamı tehdit ettiği belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN