Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Özener: 17 Ağustos'tan sonraki en büyük deprem

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Özener: 17 Ağustos'tan sonraki en büyük deprem

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Özener, 10 ilde 284 kişinin can kaybına neden olan 7,4 büyüklüğündeki deprem hakkında konuştu. Özener, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremin 17 Ağustos depreminden sonra en büyük deprem olduğunu belirterek, artçıların bir yıl sürebileceği konusunda uyardı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Özener, merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.4 büyüklüğündeki deprem hakkında konuştu.

CNN Türk'e açıklama yapan Prof. Dr. Özener, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Türkiye saatiyle sabah 04.17'de merkez üssü hesaplamalarımıza göre Gaziantep Şehit Kamil ilçesi olan ve AFAD'ın açıkladığı Kahramanmaraş Türkoğlu ilçesi olan bir deprem yaşadık. Deprem Kahramanmaraş il sınırına yakın olduğu için bulunan lokasyonlardan il farklılığı var, gözüküyor ama iki kurumun da bulduğu büyüklük ve lokasyon birbirine çok yakın. Deprem 7.4 büyüklüğünde. Farkı bir ölçüm biriminden hesapladığımızda ise 7.7 büyüklüğünde görüyoruz. Bu deprem Doğu Anadolu Fayı üzerinde oldu. 8-10 ilde ciddi anlamda hissedildi.

'6 ÜZERİNDE ARTÇI DEPREMLERİ YAŞAYABİLİRİZ'

Yaklaşık 180 kilometrelik bir kırıktan bahsediyoruz. 17 Ağustos depreminden sonra bu coğrafyada yaşanan en büyük depremden bahsediyoruz. Toplantılarda hep Marmara bölgesine dikkat çekiliyor. Biz defalarca uyardık, sadece Marmara'ya bakmayın Doğu Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu fayı hattı üzerinde kırılmamış noktalar olduğunu söyledik. Bu da Doğu Anadolu Fayı üzerinde kırılmamış bir segmentti. Şu ana kadar 48 artçı deprem meydana geldi.

Bunların bir tanesi 6.6 büyüklüğünde, 7 tanesi de 5'in üzerinde oldu. Artçı depremlerin uzun süre boyunca devam etmesi beklenebilir. 6 üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz. Özellikle uyarılara dikkat edilmesini istiyoruz. Hasarlı olan binalara girilmemesini istiyoruz. Hasar almış binaların artçı şoklarda yıkılması söz konusu olabilir.

yeni-proje-2.jpg

SON 100 YILIN EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ DEPREMİ

Bugün Kahramanmaraş’ta gerçekleşen deprem Türkiye tarihindeki en büyük 3’üncü deprem olarak kayıtlara geçti. Depremin şiddeeti AFAD’a göre 7,4, Kandilli Rasathanesi’ne göre ise 7,5 olarak belirlendi.

Bugüne kadar Türkiye'de yaşanan depremler ve şiddetleri şu şekilde:

27 Aralık 1939 - Erzincan Depremi 7,9

24 Kasım 1976 - Çaldıran Depremi 7,5

6 Şubat 2023 - Kahramanmaraş Depremi 7,4

17 Ağustos 1999 - Kocaeli Depremi 7,4

23 Ekim 2011 - Van Depremi 7,2

12 Kasım 1999 - Düzce Depremi 7,2

24 Ocak 2020 - Elâzığ Depremi 6,6

30 Ekim 2020 - İzmir Seferihisar Depremi 6,6

1 Mayıs 2003 - Bingöl Depremi 6,4

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN