Kara haber resmi ağızdan duyuruldu: Böyle devam ederse ‘Bilinmeyen topraklara gireceğiz’

Kara haber resmi ağızdan duyuruldu: Böyle devam ederse ‘Bilinmeyen topraklara gireceğiz’

Dünya üzerinde etkisini gösteren felaketi işaret ederek kara haberi verdi. Resmi duyuruya göre, bu şekilde devam ederse durum vahim görünüyor. Yeni yılda rekor üstüne rekor kırıyor. İşte kötü haber...

BURAK ÖZTOPRAK

İklim krizi dünya üzerinde etkisini sürdürüyor. Yetkililer tarafından kara haber resmi şekilde duyuruldu. Aşırı sıcaklıkların sürmesi halinde bilinmeyen bir döneme girileceğini işaret etti. İşte tüm detaylar...

KÜRESEL ISINMA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

AB İklim Değişikliği Servisi Copernicus, geçen mart ayının küresel olarak kayıtlara geçen en sıcak mart ayı olduğunu duyurdu. Böylece, Haziran 2023'ten bu yana her ay, kendi döneminin en sıcak ay rekorunu kırarak, küresel ısınmanın hız kesmeden devam ettiğini göstermiş oldu. Mart ayında ortalama sıcaklık 14.14 derece olarak ölçülürken, bu değer sanayi öncesi dönemin (1850-1900) ortalama sıcaklıklarının 1.68 derece üzerinde yer aldı. Sanayi öncesi dönem, insanlığın geniş çapta fosil yakıt kullanmaya başlamadan önceki dönemi ifade ediyor.

indir-1.jpg

DÜNYA İÇİN ENDİŞE VERİCİ DURUM

Son 12 ayda (Nisan 2023 – Mart 2024) kaydedilen küresel ortalama sıcaklık ise 1991-2020 ortalamasının 0.70 santigrat derece üzerinde olup, bu da kendi rekorunu kırmış durumda. Bu süreklilik gösteren sıcaklık artışları, gezegenimiz için endişe verici bir durumu işaret ediyor ve iklim değişikliğinin beklenenden daha hızlı gerçekleşiyor olabileceğine dair sinyaller veriyor.

file-20170718-21748-1w9f5te.jpg

EL NİNO HENÜZ ZİRVE YAPMADI

El Nino hava olayının, son dönemdeki sıcaklık artışlarının bir kısmından sorumlu olduğu düşünülüyor. El Nino'nun etkisinin azalmasıyla birlikte önümüzdeki aylarda sıcaklıkların geçici olarak düşmesi bekleniyor. Ancak, bazı uzmanlar sıcaklıkların düşmeyeceğinden endişe ediyorlar. NASA Uzay Çalışmaları Goddard Enstitüsü Direktörü Gavin Schmidt, eğer yaz sonunda hala Kuzey Atlantik veya başka yerlerde rekor kıran sıcaklıklar yaşanıyorsa, bu durumun bilinmeyen yeni bir döneme girildiğinin göstergesi olacağını belirtiyor.

Bilim insanları, 2023 sonunun neden bu kadar sıcak geçtiğini tam olarak açıklayamıyorlar. Mart ayında sıcaklık rekorunun kırılması beklenirken, El Nino'nun henüz zirve yapmadığı bir dönemde sıcaklıkların rekor kırması beklenmedik bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

239997.webp

NİSAN AYINDA REKOR GELECEK Mİ?

Copernicus'tan Dr. Samantha Burgess, geçen yılın ortasında durumun neden bu kadar dramatik bir şekilde değiştiğini ve bu durumun uzun süreli iklim değişikliği açısından geçici bir durum mu yoksa kalıcı bir aşama değişikliği mi olduğunu anlamaya çalıştıklarını ifade ediyor.

Önümüzdeki ay nisan ayına ait verilerin açıklanmasıyla yeni bir sıcaklık rekorunun kırılıp kırılmayacağı ve bilim insanlarının bu durumu nasıl yorumlayacağı merak konusu. Ancak şu an bilim insanlarının üzerinde hemfikir olduğu bir nokta var ki, o da gezegenimizi ısıtan sera gazı emisyonlarının bir an önce azaltılması gerektiği.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN