Kimlik ile ehliyet birleştirme nasıl yapılır, ücreti ne kadar? İşte randevu sayfası

Kimlik ile ehliyet birleştirme nasıl yapılır, ücreti ne kadar? İşte randevu sayfası

Yeni kimlik ve ehliyet birleştirme işlemi için öncelikle ikamet ettiğiniz ilçenizdeki nüfus müdürlüğünden randevu almanız ve eğer ehliyetiniz eski tip ise, sağlık raporu gibi bazı belgeleri temin etmeniz gerekiyor. Eğer ehliyetiniz yeni tip ise ücretsiz olarak kimliğinizle birleştirme işlemini tamamlayabilirsiniz. İşte, kimlik ile ehliyet birleştirme istenen belgeler ve randevu alma ekranı...

2016 yılında yeni ehliyet kartına ve 2019 yılında yeni çipli kimlik kartına geçilmesinin ardından 2020 yılında kimlik ve ehliyeti birleştirme işlemi de hayata geçirildi. İlçe nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunan vatandaşlar ehliyetlerini, kimlik kartına tanımlayarak yanlarında tek kart taşıma kolaylığına erişebiliyor. Birleştirme işlemini yapan sürücüler, ehliyet istenen durumlarda kimliklerini ibraz edebiliyor.

Eski tip ehliyetlerin 31 Aralık 2022'den sonra geçerli olmayacağını hatırlatalım.

KİMLİK EHLİYET BİRLEŞTİRME RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Ehliyet ve kimlik kartını birleştirmek için randevular Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sitesinde yer alan randevu.nvi.gov.tr internet adresinden veya ALO 199 çağrı merkezinden alınabiliyor.

İnternetten randevu alan vatandaşlar, randevu sayfasında 'SÜRÜCÜ BELGESİ RANDEVU AL' bağlantısını tıklayarak ardından kişisel bilgilerini girmeli. İl ve ilçe seçimi yaptıktan sonra size uygun bir saati seçebilirsiniz.

ehliyet-kimlik-birlestirme-basvurusu-nasil-yazpilir.jpg

kimlik-ehliyet-birlestirme-randevusu-alma.jpg

KİMLİK EHLİYET BİRLEŞTİRME İŞLEMİ ÜCRETLİ Mİ?

Yeni tip sürücü belgeleri, ilçe nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunarak yeni çipli kimlik kartlarına yüklenebiliyor. Bu işlem için vatandaşlardan herhangi bir ücret alınmıyor.

Fakat eski tip ehliyete sahipseniz bunun için toplam 15 TL harç ücreti ödemeniz gerekiyor. Ayrıca sağlık raporu gibi bazı belgeler istenebilir. Bu belgeler için de ücret ödemeniz gerekebilir.

yeni-ehliyet-yeni-kimlik-birslestirme-ucreti.jpg

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE GİTMEK GEREKİYOR MU?

Kimlik ve ehliyet birleştirme nasıl yapılır, merak konusu oldu. İki kartı birleştirme işlemleri için, randevu aldıktan sonra nüfus müdürlüğüne bizzat gitmeniz gerekiyor. Ehliyeti yeni kimliğe ekleme işlemi uzaktan otomatik yapılmıyor. Vatandaşların şahsen başvuru yapması gerekiyor.

'Hayat Kimliğinle Kolay' uygulamasıyla vatandaşlar iki kimlik kartı yerine tek kimlik kartı taşıyarak hem ehliyet hem de kimlik olarak kullanabiliyor.

YENİ KİMLİK İLE ESKİ EHLİYET BİRLEŞTİRME NASIL YAPILIR?

Kimlik ve ehliyeti birleştirme işlemi için, her iki kartın da yeni tip olması gerekiyor. Sadece yeni kimliği olan vatandaşlar, öncelikle ehliyetini yenilemesi gerekiyor.

Hem yeni kimliği, hem de yeni ehliyeti olmayan vatandaşlar, her ikisini de yeniledikten sonra birleştirme işlemini gerçekleştirebilir.

yeni-ehliyet.jpg
Yeni ehliyet

BİRLEŞTİRME İŞLEMİNDE GEREKLİ BELGELER NELER?

Yeni kimlik kartı ve yeni ehliyeti olan vatandaşların birleştirme işlemi için herhangi bir belge ibraz etmeleri gerekmiyor. Sadece nüfus müdürlüğüne giderken yanlarında her iki kartı da götürmeleri gerekiyor.

Yeni kimlik kartı ve eski ehliyeti olan vatandaşlar ise birleştirme işlemi için nüfus müdürlüğüne; 4 adet biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve 15 TL'lik harç bedelinin ödendiğini gösteren makbuz götürmeleri gerekiyor.

HES KODU GEREKİYOR MU?

2022 yılından itibaren randevu alma işleminde HES kodu gerekmiyor. HES kodu uygulaması, vatandaşların koronavirüs (kovid-19) hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını öğrenmek için hayatımızın birçok alanında zorunlu hale gelmişti. 2022 yılından itibaren vaka sayısının düşmesi ve aşılamanın yaygınlaşması dolayısıyla herhangi bir devlet dairesine giriş yapıldığı zaman HES kodu talep edilmiyor.

BİRLEŞTİRME İŞLEMİNDEN SONRA EHLİYETİ YANINDA BULUNDURMAMANIN CEZASI VAR MI?

Kimlik ve ehliyet birleştirme işleminin ardından sadece kimlik kartı taşınabilir. Bu noktadan sonra ehliyeti taşımaya gerek kalmaz. Trafik polisi çevirmelerinde kimlik ibraz etmeniz yeterli olacak, herhangi bir cezası olmayacak.

Fakat nüfus müdürlüğündeki birleştirme işlemleri sırasında ehliyeti ilgili memura göstermek gerektiğini belirtelim.

yeni-kimlik.jpg
Yeni kimlik

2 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ KİMLİK İLE EHLİYETİ BİRLEŞTİRDİ

İçişleri Bakanlığı, sürücü belgesi bilgileri kimlik kartına aktarılan kişi sayısının 2 milyon 21 bin 570 olduğunu açıkladı. 21 Eylül 2020 tarihinde hayata geçirilen kimlik kartı ile ehliyeti birleştirme uygulamasına başvuru sayısında 327 bin 672 kişiyle İstanbul birinci sırada yer aldı. İstanbul'u 161 bin 872 kişiyle Ankara, 82 bin 804 kişiyle İzmir, 79 bin 45 kişiyle Antalya ve 63 bin 677 kişiyle Bursa takip etti.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Dünyada ilk ve tek uygulama olan 'Hayat Kimliğinle Kolay' uygulamasıyla yeni nesil sürücü belgelerindeki bilgiler, çipli kimlik kartlarına entegre ediliyor. Böylece vatandaşların, trafikte yanlarında ayrıca sürücü belgesi bulundurma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Yeni tip sürücü belgesi ve yeni tip kimlik kartına sahip olanlar, kimlik kartlarıyla nüfus müdürlüklerine başvurduklarında ya da kimlik değiştirmek için nüfus müdürlüklerine geldiklerinde bu hizmetten ücretsiz yararlanabiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartında yer alan işletim sisteminden, kimlik kartı başvurusunun alınması ile kimlik kartının basımına kadar olan süreçteki bütün yazılımlar Bakanlığımızın mühendisleri tarafından yerli ve milli olarak geliştirildi."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN