Kırmızı ete yüzde 48 zam

Kırmızı ete yüzde 48 zam

Et ve Süt Kurumu, et fiyatlarına yüzde 48 zam yaptığını duyurdu. Yapılan zamla 1 kg kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62.50 liradan 92 liraya yükseldi. Ramazan ayının yaklaşmasına kısa bir süre kala yapılan zam serbest piyasada da et fiyatlarını daha da yukarı çekeceği belirtiliyor.

Ramazan ayına sayılı günler kala Et ve Süt Kurumu, et fiyatlarında yüzde 48 zam yaptı. Yapılan zamla 1 kg kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62.50 liradan 92 liraya kadar arttı. Bu fiyat artışı serbest piyasadaki fiyatları da yukarı çekeceği belirtildi. ESK, et satış fiyatlarını yükseltirken, karkas kesim fiyatlarını artırmadı.

BESİCİLER 3 YILDIR ZARARINA ÜRETİM YAPTI

Türkiye’de hayvancılık sektörü 2018 yapılan korkunç ithalatın bedelini ağır bir şekilde öderken, besiciler son 3 yıldır zararına üretim yapıyordu. Karkas kesim fiyatlarının yıllardır yerinde sayması üreticinin de zar zor üretim yapmasına neden oluyordu. Yem fiyatlarının artmasıyla birlikte hayvancılıkta maliyetler daha da yükselirken, besicilerin girişimi ile karkas kesim fiyatları da 75 ile 80 lira kadar çıktı. Karkas kesim fiyatlarının yükselmesi kasaplarda kıyma ve kuşbaşının da fiyatlarını artırdı.

be714f1e-3138-4e52-bac8-a1c228274e71.jpg

SERBEST PİYASA İLE ARASINDA UÇURUM OLMUŞTU

Serbest piyasada bunlar yaşanırken ESK’ın et satış fiyatlarının piyasanın çok altında kalması dikkat çekiyordu. ESK’nın stoklarında et bulunmamasına rağmen ucuz et satışı yapması ‘Bu etler nereden alınıyor?’ sorusunu gündeme getirmişti. ESK’nın piyasanın çok altında et satmasından dolayı uzun kuyruklar oluşmaya başlamıştı. Ancak satış miktarının düşük olmasından dolayı bir çok vatandaş talep ettiği eti alamadan geri dönmek zorunda kalıyordu.

FİYATLARA YÜZDE 48 ZAM YAPILDI

ESK’nın bugünden itibaren et fiyatlarına beklenmedik bir şekilde yüzde 48 oranında zam yapması dikkat çekti. Kıymanın fiyatı 56 liradan 83 liraya, kuşbaşının fiyatı da 62.5 liradan 92 liraya yükseltildi. ESK’nın et fiyatlarına bir kalemde yüzde 48 oranında zam yapması Ramazan ayı öncesi serbest piyasada da et fiyatlarını daha da yukarı çekecek.

KESİM FİYATLARINDA BİR ARTIŞ OLMADI

ESK, et satış fiyatlarını yükseltirken, karkas kesim fiyatlarını artırmaması ise dikkat çekti. ESK, halen karkas kesim fiyatı yerli hayvanda 60 lira, ithal hayvanda 58 lira fiyat uygulamasına devam ediyor. Serbest piyasada karkas kesim fiyatları 80 liraya çıkarken, ESK’nın karkas kesim fiyatlarını değiştirmemesi tepki çekiyor.

YANLIŞ POLİTİKALAR ÜRETİCİYE ZARAR VERİYOR

ESK’nın bile et fiyatlarına bir kalemde yüzde 48 zam yapması, hayvancılıkta yaşanan sorunu gözler önüne sererken, kırmızı ette ülkenin ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu da gözler önüne seriyor. Bugüne kadar uygulanan yanlış politikalar üreticiye zarar verirken, hayvancılıkta üretimi de sorunlu bir hale getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN