Yeni müsilaj 'kırmızı yosun' denizi zehirliyor!

Yeni müsilaj 'kırmızı yosun' denizi zehirliyor!

Zehirli toksinler içeren kırmızı yosun, suyun kırmızıya dönüşmesine neden olur. Antik Mısır döneminde meydana gelen 10 lanetin ilkinin nedeni olarak kırmızı yosun olarak gösteriliyordu. Kırmızı yosunla kaplanan Nil nehrinde su altı yaşamı son buluyordu. İşte, kırmızı yosun hakkında bilgiler...

İstanbul'da Marmara Denizi sahilinde özellikle lodos fırtınalarından sonra ortaya çıkan kırmızı yosun, çevreye zarar vermesiyle biliniyor. Deniz yüzeyini halı gibi örten kırmızı yosun, deniz altı ve deniz üstü ekosistemine olumsuz etki ediyor.

fgka0ftwqaer64l.jpg

MARMARA'DA KIRMIZI YOSUN ALARMI

İstanbul'daki lodos nedeniyle nedeniyle kırmızı yosunlar sahile vurdu. Yosunlar nedeniyle Caddebostan sahili kızıla boyandı. Kırmızı renkli yosunlar kayalıkların üzerini de kapladı. Sahili kırmızıya boyayan yosunlar havadan da görüntülendi. Marmara denizinde çok bulunan kırmızı yosunlar 2017 yılında meydana gelen lodos nedeniyle de Caddebostan sahilini sarmıştı.

Eski İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, "Alglerin bu kadar çoğalması hoş değil. Su kalitesinin bozulduğunu göstererek Marmara'nın su kalitesinin, su sağlığı bakımından iyi olmadığını gösteriyor" dedi. Albay, "Şu an tam sezonu, akıntılarla ve dalgayla kıyıya vurması ve bir yerde birikmesi çok normal. Ama bu kadar artmaması lazım. Çünkü bunlar kitle halinde öldükleri zaman oksijensizlik yaratıyor. Ekosistemi çökertiyor. Bir an önce önlem alınmalı” şeklinde konuştu.

resized-882cd-1f61acbe172a988daf559e1885060c14.jpg

KIRMIZI YOSUN, MÜSİLAJ MI?

Kırmızı renkle kaplanan sahil akıllara nisan ayından beri Marmara Denizi'ni kaplayan müsilajı akıllara getirdi. 'Kırmızı yosunlar yeni müsilaj mı?' sorusuna Hidrobiyolog Levent Artüz, şu cevabı verdi: "Evet, müsilajın bir benzeri. Sucul ortamlarda kirlenmenin 3 ana safhası var. İlk safhada kirletici unsuru ortama verirsiniz dayanabilen türler kalırlar, dayanamayan türler ya ortamı terk eder ya da ölürler. İkinci safhada ortamda tür çeşitliliği azaldığı için kalan türlerin adetlerinde anormal artışlar olur. Biz şimdi bu safhanın sonlarındayız. Kırmızı alglerin anormal artışı da, müsilaj olgusu da bu safhanın göstergeleri. Biz Ergene deşarjı ile bu safhaya geçiş yaptık."

d5ecf65cbde64b328510236096754ba9.jpg

KIRMIZI YOSUN NEDİR?

Kırmızı algler ya da kırmızı yosunlar, 5 binden fazla türe sahip en büyük yosun filizlerinden biridir. Neredeyse sadece çok hücreli deniz yosunlarıdır ve insanların yediği yaygın deniz yosunu çeşitlerinin çoğu bu gruba aittir.

Dünyada, özellikle Asya'da, birçok tür yiyecek olarak da kullanılmaktadır. Besinler bakımından sürekli olarak çok yüksektirler ve diğer algler gibi, büyümeleri de kolaydır. Bu, onları en az düzeyde bakım için büyük miktarlarda gıda üretilebildiği gibi ideal bir besin kaynağı yapar.

9ecc66c86f8b44e2acf3f9ac7a174578.jpg

KIRMIZI YOSUN ZARARLARI NELER?

Küresel ısınma nedeniyle deniz suyu ısındı ve kırmızı yosun gibi bitkilerin yayılması kolaylaştı. Bunların daha fazla yayılması balıkları olumsuz etkiler, insanlar için de tehdit oluşturur.

Farklı organizmalar üreten kırmızı yosun, çeşitli deniz analarının üremesine ortam hazırlıyor. Deniz anaları, deniz suyu kirletmesiyle biliniyor.

Kırmızı yosunun bazı türleri, bulundukları ortama zehirli maddeler bırakabilir. Oksijensiz kalan balıklar önce yüzey ile dip arasında gidip gelir. Sonunda yüzeye gelip kendilerini dışarı fırlatır. Sahiller etrafa ağır bir koku yayan binlerce balık ölüsüyle dolar. Felaket getirdiği denizlere de kırmızı bataklık adı verilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN