Deniz salyası müsilaj insana zarar verir mi? Deride kızarıklığa ve döküntüye neden oluyor!

Deniz salyası müsilaj insana zarar verir mi? Deride kızarıklığa ve döküntüye neden oluyor!

Musilaja temas edersek dokunursak ne olur? Uzmanlar, müsilajın içerdiği mantarlara, parazitlere ve bakterilere bağlı olarak temasa bağlı deride kızarıklıklar, döküntü benzeri cilt lezyonları oluşabileceğine dikkat çekiyor. İşte, Deniz salyası müsilajın insan sağlığına zararları...

Marmara Denizi'nde görülen deniz salyası (müsilaj) kabusu Ege Denizi'nde de görülmeye başladı. Deniz canlılarını tehdit eden müsilaja temas edilmesi durumunda insanlara da zarar verebiliyor. Uzmanlar; alg, denizanaları ve denizdeki kirliliğin artmasıyla ortaya çıkan deniz salyasının zehirsiz olduğunu fakat deriye temas etmesi halinde kızarıklığa ve tahrişe neden olabileceğini belirtiyor.

20210613-2-48735472-66043991.jpg

DENİZ SALYASI MÜSİLAJ ZARARLI MI?

Musilajı, 'bazı bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen, kalın ve yapışkan bir madde' olarak tanımlayan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, "Yapılan incelemeler sonucunda, fitoplankton grupların, mikroalglerin ve mikroskobik bitkiciklerin aşırı çoğalmasıyla oluşan müsilajın içinde bazı barsak parazitleri, bazı amip türü canlılar, bazı mantarlar ve sayıca çok miktarda da Nocardia denilen bir bakteriye rastladılar.

Müsilaj en büyük zararı, deniz suyu ile atmosferin bağlantısını keserek ve oksijenin su altına inmesini engelleyerek aslında deniz içinde ve deniz altında yaşayan bitki/hayvan ve diğer canlılara vermektedir" diye konuştu.

20210613-2-48739015-66050762.jpg

DENİZ SALYASI MÜSİLAJ ZEHİRLİ Mİ, İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI MI?

Uzmanlar, müsilajın (deniz salyası) organik olmasından dolayı zehirsiz olduğunun altını çiziyor. "Temas edildiği taktirde insana da zararı olur" diyen Dr. Songül Özer, şu uyarılarda bulundu:

"Mantarlara, parazitlere ve bakterilere bağlı olarak cilt lezyonları, temasa bağlı deride kızarıklıklar, döküntü benzeri cilt lezyonları oluşabilir. Alerjik yapılı ve hassas kişilerde kızarıklık ve alerjik döküntü şeklinde daha geniş cilt lezyonları oluşabilir.

Şimdiye kadar, müsilaj ile ortaya çıkan bir solunum yolu ya da sindirim yolu hastalığı henüz saptanmadı. Ama incelemelere devam edilmesi ve araştırma sonuçlarının açıklanmasıyla, ilerde daha detaylı bilgilere sahip olabiliriz."

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nden Prof. Mustafa Sarı ise müsilajın insan sağlığına zararlarıyla ilgili şunları söyledi: "Zehirli olmadığı için balık ve midyeler yenilebilir ama bazı patojen bakteriler için çok uygun bir ortam. Temastan kaçınmalıyız. Organik bir oluşumdur zehirli değildir. Balık ve midye tüketmekte risk oluşturmaz."

20210613-2-48735931-66044359.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN