Kara mantar hastalığı nedir, nasıl bulaşır, tedavisi var mı?

Kara mantar hastalığı nedir, nasıl bulaşır, tedavisi var mı?

Kara mantar (mukormikoz) belirtileri arasında; yüzde şişlik ve siyah lezyonlar, göz kararması veya renk değişikliği, bulanık veya çift görme, göğüs ağrısı gibi rahatsızlıklar yer alıyor. Kara mantar, insandan insana bulaşmıyor ancak havadaki veya ortamdaki mantar sporları ile bu küf mantarı yayılabiliyor. İşte, kara mantar hakkında bilgiler...

Kara mantar hastalığının bulaşıcı olmadığı uzmanlar tarafından belirtilirken, Hindistan'da 45 binden fazla insana kara mantar (mukormikoza) bulaştığı açıklandı. Burun, göz ve bazen de beyni etkileyen hastalık bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hayati tehlikelere yol açabiliyor.

KARA MANTAR NEDİR?

Bir enfeksiyon hastalığı olan kara mantar (mukormikoz) hastalığı, çok nadir görülüyor. Hastalık genellikle toprak, bitki, gübre veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu ortaya çıkıyor.

Sinüs, beyin ve akciğerleri etkileyen kara mantar, diyabet hastalarında veya kanser ile AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde hayati tehlikeye yol açabiliyor.

3093030-810x458.jpg

KARA MANTAR HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Kara mantar insandan insana bulaşmıyor ancak havadaki veya ortamdaki mantar sporları ile bu küf mantarı yayılabiliyor.

Uzmanlar, insan vücudunda birçok bakteri ve mantar olduğunu fakat bağışıklık sistemi sayesinde bunların kontrol altında tutulduğunu söylüyor.

KARA MANTAR BELİRTİLERİ NELER?

Kara mantar hastalığına yakalanmış olan kişilerde genellikler burun etrafında siyahlaşma ve renk değişmesi görülüyor. Ayrıca burunda kanama veya tıkanma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürükle kan gelmesi, gözde şişme veya ağrı, bulanık veya çift görme ve son aşamada körlük yer alabiliyor.

Uzmanlar, hastalığa yakalanan kişilerin genellikler görme kaybı yaşadıktan sonra gelmelerinde dolayı tedavide zorlandıklarını belirtiyor.

kara-mantar-hastaligi-shu-1.jpg

KARA MANTAR HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Tedavide geç kalınmış vakalarda enfeksiyonun beyne ulaşmaması için gözün alınması gerekiyor.

Bazı vakalarda doktorların iki gözü birden alması, bazı nadir vakalarda ise çene kemiğini alması gerekebiliyor.

Hastalığın tedavisinde kullanılan yalnızca bir ilaç var. Enjektörle yapılan bu ilacın her bir dozu 48 dolar ve 8 hafta boyunca her gün yapılması gerekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN