Hipotalamus nedir, ne işe yarar, görevleri neler? İşte özellikleri

Hipotalamus nedir, ne işe yarar, görevleri neler? İşte özellikleri

Hipotalamus, beynin çeşitli çekirdek ve sinir liflerinden oluşan küçük ama önemli bir bölgesidir. Nöronal bağlantıları aracılığıyla, bitkisel sistem kontrolü, organizmanın homeostazı, termoregülasyon ve ayrıca duygusal davranışı ayarlama gibi organizmanın birçok karmaşık işlevinde yer alır.

Hipotalamus, yeme veya içme gibi farklı günlük aktivitelerde, vücudun ısısının ve enerjinin korunmasının kontrolünde ve ezberleme sürecinde yer alır. Ayrıca, hipofiz bezi ile olan bağlantıları yoluyla endokrin sistemi de modüle eder. Bileşen yapılarının doğru karakterizasyonu ile birlikte kesin anatomik açıklama, işlevlerini anlamak için gereklidir.

HİPOLATAMUSUN GÖREVLERİ

Hipotalamus, beynin organizmanın birçok düzenleyici sürecine müdahale etmesine izin veren sayısız, çeşitli beyin yapısıyla bağlantılı küçük bir bölgesidir. Vücudun optimal, normal işleyişinde önemli bir role sahiptir ve endokrin sistemi, metabolizmayı kontrol eder ve stres kontrolünde ve bir kişinin davranışını düzenleyen diğer farklı eylemlerde yer alır. Dahası, hipotalamus vücut ısısı, kan basıncı, sıvı dengesi ve vücut ağırlığı açısından organizmanın homeostazında rol oynar.

Hipotalamusun bağlantıları aşağıdaki yapılarla yapılır.

4.1. Orta beyin

Yükselen retiküler aktive edici sistem, orta beynin retiküler oluşumundan talamustan geçerek serebral kortekse ulaşan nöral liflerden oluşan bir yapıyı temsil eder. Sistem konsantrasyondan, dikkatten ve uyanış halini sürdürmekten sorumludur. Bu sayede retiküler oluşum hipotalamik çekirdeklerle bağlantılıdır: lateral mamiller cisimler, tuberomammillar çekirdekler ve periventriküler olanlar. Periventriküler çekirdekler genel viseral duyarlılık hakkında bilgi alırken, diğer ikisi davranışa aracılık eder ve bilinçle ilgilenir. Orta beyindeki retiküler maddeden geçen soliter sistem çekirdeğinden gelen bilgiler de hipotalamusa ulaşabilir. Soliter sistemin çekirdeği, ya solitarohipotalamik sistem yoluyla ya da solitariotalamik sistemden kollateraller yoluyla hipotalamusa bağlanır.

4.2. Talamus

Ön hipotalamusun intralaminar çekirdek ve medyan çizginin çekirdeği ile bağlantıları vardır. Son çalışmalar, lümen içi çekirdek grubundaki lezyonların Parkinson hastalığına ve hatta şizofreniye yol açabileceğini açıkladı . Vicq d'Azyr'in mamillothalamik fasikülü, hem medial hem de lateral mamiller çekirdekleri talamusun anterior kısmı ile birleştirir; beyin kanaması durumunda yıkımı hafıza kaybı ile ilişkilidir.

4.3. Amigdala

Amigdala, temporal lobda bulunan bir perikaryon kümesini temsil eder. Bu bölgeden gelen etkili lifler doğrudan hipotalamusa uzanır veya nöral lifler amigdala-talamik fasikülden ayrılabilir ve anterior hipotalamusa ulaşabilir. Bedenin korkuya ve ödüllere yanıtıyla ve aynı zamanda hafızayla da ilgilidir. Amigdala'nın hipotalamus ile doğrudan bağlantıları ya ventral amigdalofugal yol ya da stria terminalis yoluyla olur.

4.4. Hipokampal bölge

Hipokampus, temporal lobda yer alan kavisli bir beyin yapısıdır. Dentat girus ve Cornus Ammonis (CA) olarak adlandırılan farklı bölgelerden oluşur: CA1, CA2, CA3 ve CA4. CA1 ve CA3, hipotalamusun infundibular ve ventromedial çekirdekleri ile bağlantılıdır.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre CA2 alanı, hipokampustaki piramidal nöronlardan oluşan küçük bir bölge olan CA2 alanının, hipotalamusun supramamiller çekirdekleriyle olan bağlantıları yoluyla hafıza ve öğrenmeye dahil olduğunu aydınlatmıştır.

4.5. Koku alma ampulü

Koku ampulünden gelen lifler periamigdalian bölgeye (entorinal ve periamigdaloid korteks) ve ardından amigdal veya akümbens çekirdeği yoluyla lateral hipotalamusa ulaşır.

4.6. Retina

Retinal nöroepitelyumdan mezensefalonun lateral genikulat gövdesi ve daha sonra superior kollikulus aracılığıyla görsel bilgiler hipotalamusun üst kiyazmatik ve supraoptik çekirdeklerine ulaşır ve sirkadiyen ritimde rol oynar. Hipotalamus, üst kiyazmatik çekirdeklere ulaşan bir retinohipotalamik yol aracılığıyla retinadan doğrudan lifler alabilir. Bağlantılar sirkadiyen ritimle ilgilidir.

4.7. Beyin zarı

Serebral korteks ve hipotalamus arasında çift yönlü bir bağlantı vardır. Hipotalamus, korteksin yüzeyinde, korteks üzerinde zayıf bir şekilde tanımlanmış bir alanda yayılır ve kortikal tonusu koruyan bilgileri iletirken, serebral korteksin gri maddesinden, sinir lifleri hipotalamus üzerinde uzanır ve visseral yanıtı tetikler. duygusal durum (korku durumunda terleme, stres durumunda bağırsak belirtileri). Lateral hipotalamustan gelen nöral lifler prefrontal kortekste yayılırken, frontal lob tüm hipotalamik bölgeler için efferenttir. Bu bağlantılar aracılığıyla, organizmada otonom kontrol sağlanır. Paraorbital girustan daha fazla, lifler paraventriküler ve ventromedial çekirdeklere uzanır.

Omurilikten gelen aksonlar, spinohipotalamik sistemin yolunu kullanarak hipotalamik bölgede projeksiyon yapabilir. Ağrı ve sıcaklık bilgilerini gerçekleştirirler. Hipotalamus, etkilerini iki projeksiyonla gösterir: T1-L2 segmentlerinin omuriliğinin lateral boynuzuna ulaşan spinotalamik yol sempatik otonomik yanıtı düzenler; mammilotegmental yol ve dorsal uzunlamasına fasikül, hipotalamusun arka bölgesinden bilgi verirken, ön kısım talamus (mamiltalamik yol) ve yukarıdaki fornikse bağlanır.

Hipotalamus, yeme veya içme gibi farklı günlük aktivitelerde, vücudun ısısının ve enerjinin korunmasının kontrolünde ve ezberleme ve stres kontrolünde yer alır. Ayrıca, hipofiz bezi ile olan bağlantıları yoluyla endokrin sistemi de modüle eder.

5.1. Termoregülasyon

Termoregülasyon, vücut ısısının normal aralıklar içinde tutulmasına izin veren süreçtir. Yüksek vücut ısısı durumunda, hipotalamus, termoregülatör ısı kaybı davranışıyla (terleme veya vazodilatasyon) yanıt verir. Vücudun ısınması gerekiyorsa, hipotalamus ısı üretim davranışını belirleyebilir (vazokonstriksiyon, termojenez - kaslardan, beyinden veya tiroid bezi dahil diğer organlardan ısı üretimi)

Bu süreci kontrol etmekten sorumlu olan hipotalamusun ön kısmı, daha spesifik olan preoptik çekirdektir.

5.2. Gıda alımının düzenlenmesi

Hipotalamus, iştahı ve besin alımını ventromedial, dorsomedial, paraventriküler ve lateral hipotalamus çekirdeği yoluyla kontrol eder. Ventromedial çekirdek, iştah bastırıcı veya anoreksijenik merkez olarak adlandırılır. Bu çekirdeğin yok edilmesi hiperpolifajiye, obeziteye ve agresif davranışa yol açar.

Aksine iştah artırıcı veya oreksijenik merkez, yıkılması durumunda afaji ve nakiteksiye, uyarılması durumunda hiperfaji veya polifajiye yol açabilen lateral hipotalamik çekirdek olarak kabul edilir.

İştah kontrolü, spesifik hipotalamik reseptörlere bağlanan yağ hücreleri tarafından salınan leptin hormonu tarafından düzenlenir.

5.3. Vücut su içeriğinin düzenlenmesi

Canlı organizmadaki su kontrolü, antidiüretik hormon (ADH) salgılanmasıyla hipotalamus tarafından sağlanır. Kan hacmi kaybı ve dehidrasyon durumlarında ADH hormonu, osmoreceptor hücrelerin bulunduğu supraoptik çekirdekten salgılanır ve dolaşımda salınır. Peptit, böbreklerden spesifik reseptöre yönlendirilir ve organizmada daha sonra su tutulmasıyla idrar üretimini azaltır.

5.4. Otonom sinir sistemi merkezi

Hipotalamus hem sempatik hem de parasempatik sistemleri düzenler. Talamusun ön bölgesi sempatik sistem üzerinde uyarıcı etkiye sahipken, arka ve yanal olanlar parasempatik sistem üzerinde uyarıcı etkiye sahiptir.

5.5. Endokrin kontrolü

Endokrin kontrolü, hipofiz bezi veya hipotalamusun tuberal bölgesinin altında yer alan hipofiz yoluyla gerçekleştirilir. Hipotalamus, hipotalamo-hipofizer yol aracılığıyla bezin arka lobuna bağlıdır. Bu lifler boyunca, AHD ve oksitosin hormonları, veziküllerde depolandıkları nörohipofize taşınır.

Vücuttaki hormonların salgılanması, hipotalamus tarafından salgılanan ve inhibe edici faktörler aracılığıyla düzenlenir: tirotropin salgılayan, gonadotropin salan, kortikotrofin salan, somatostatin ve dopamin. Bu hormonlar, büyüme, üreme, vücut metabolizmasında yer alır ve ayrıca vücudun homeostazını da sağlayabilir.

5.6. Üreme

Bir organizmanın üreme işlevi, hipotalamik-hipofiz-gonadal eksen tarafından sağlanır. Hipotalamus tarafından salgılanan gonadotropin gerçekleştiren hormon (GnRH), hipofiz bezinin ön alt bölümünde luteinize edici hormon (LH) ve folikül uyarıcı hormon (FSH) üretimini uyarır. Bu iki hormonun gonadlar üzerindeki etkisi östrojen ve testosteron üretimini belirler.

Erkek ve kadınlarda davranış, seks steroidlerinden de etkilenir. Preoptikteki nöronlar erkek cinsel davranışında yer alırken, tuberal bölgesel nöronlar özelliklerini kadınlarda gösterir.

5.7. Sirkadiyen ritim

Işığa duyarlı üst kiyazmatik çekirdek, sirkadiyen ritimde hipofiz beziyle bağlantılarla birlikte yer alır. Üst kiyazmatik çekirdek, uyarılan retinadan elektro-kimyasal bilgi alır. Sirkadiyen ritim, ana fonksiyonları normal sınırlar içinde tutması nedeniyle vücudun iyiliğine dahil olan bir organizmanın endojen saatini temsil eder.

Küçültülmüş boyutuna rağmen, hipotalamus, beynin karmaşık işlevlere ve temel beyin yapılarıyla çoklu bağlantılara sahip önemli, bütünleyici bir bölgesini temsil eder.

cdc19dd4bd53073c3a7a60dfad97c0f8.jpeg

HİPOTALAMUS NEDİR?

Hipotalamus, insan beyninin sinir liflerinden ve çeşitli işlevlere sahip nükleer cisimlerden oluşan küçük, merkezi bir bölgesidir. Hipotalamus, sinir ve endokrin sistem arasında bir bağlantı yapısı olarak kabul edilir, ana işlevi vücudun homeostazını sürdürmektir.

Hipotalamus, Monro'nun hipotalamik sulkusu ile ayrıldığı talamusun altında bulunur. Sulkus, üçüncü ventrikülün yan duvarında bulunur ve Monro'nun interventriküler forameninden (üçüncü, diensefalik ventrikül ve her lateral ventrikülün frontal boynuzu arasındaki iletişimi sağlayan) ön-arka olarak Sylvius serebral su kemeri seviyesine kadar uzanır. Hipotalamus anterior olarak, forniksin iki ön boynuzunun arasına, kiazma optiğinin üzerine uzanan üçgen görünümün gri cevher tabakası olan lamina terminalis ile sınırlıdır . Lamina terminalisayrıca üçüncü ventrikülün ön duvarını oluşturur ve kan-beyin bariyerinin olmaması ve dolayısıyla kanın ozmotik varyasyonlarına oldukça duyarlı olması ile karakterize edilen bir çevresel ventriküler yapı olan organum vaskulozumu içerir.

Hipotalamik bölgenin üst duvarı, beynin üçüncü ventrikülünün inferolateral duvarının oluşumuna katılır ve onu çevreleyen, forniks adı verilen beyaz madde yapısı ile yakın ilişkilere sahiptir. Forniks, beyinden çeşitli bölümleri (hipokampal bölgeli hipotalamik çekirdekler, hipotalamusun memeliler gövdeli talamik çekirdekler) bağlayan C şeklinde beyaz bir beyin yapısıdır. Fonksiyonu net olarak anlaşılmasa bile, hafıza ile ilişkisi biliniyor ve son çalışmalar, ileri Alzheimer hastalığında bir tedavi olarak derin beyin stimülasyonunu test ediyor. Arka tarafta, hipotalamus periakuaduktal gri maddeye ve beyin sapının üst kısmının tegmentumuna kadar uzanır.

Sadece beynin alt yüzeyinde, hipotalamus, optik kiazma ve anterior perfore maddeden orta beyinin arka serebral pedinküllerine ve memel cisimlerin dorsalden anteriorda görüntülenebilir. Memeli cisimler, limbik sisteme ait küçük, yuvarlak beyaz cevher yapılardır. Hipokampal bölge ile bağlantıları nedeniyle hafızaya dahil olurlar ve aynı zamanda yön duygusunu sürdürürler. Hipotalamus, optik yolun önemli bir rölesi olan yanal genikülat gövdelerine doğru yanal olarak optik yollar tarafından sınırlandırılmıştır. Beynin dış yüzeyindeki sınırlandırılmış alanın içinde, yumrulu cinereum veya infundibulum adı verilen küçük bir çıkıntı, hipotalamusu hipofiz bezinin altındaki arka lob ile birleştirir. Hipofiz bezi veya hipofiz bezi, beynin tabanında, sella turcica adı verilen sfenoid kemiğin depresyonunda bulunur.

Hipofiz bezi üç loblu bir yapıdır: farklı embriyolojik kökene sahip ön, arka ve orta lob.

Ön lob, pars anterior veya adenohipofiz, aynı zamanda ilkel ağız boşluğunu ve yutağı da oluşturan ektodermal bir yapı olan Rathke kesesinin ön duvarından türetilir. Ön bez, kan dolaşımında hormonları sentezleyen ve salgılayan heterojen bir hücresellik içerir: hücrelerin çoğu, insan büyüme hormonunu (hGH) veya çocuklukta büyümeyi destekleyen bir peptit olan somatotropin hormonunu (STH) üreten somatotrop hücreleridir.

Somatotropik hormonun üretimi, arkuat çekirdek tarafından üretilen hipotalamik büyüme salgılayan hormonun (GRH) kontrolü altındadır. Hipofizin ön bezi tarafından yüksek miktarda üretilen sonraki hormonlar kortikotroplardır (adrenokortikotropik hormon - ACTH, melanosit uyarıcı hormon - MSH ve beta endorfinler). Bu hormon grubu, paraventriküler çekirdeklerden türetilen hipotalamik kortikotropin salgılayan hormonların (CRH'ler) kontrolü altındadır. Daha küçük yüzdelerde, adenohipofiz, tirotroplar, gonadotroplar ve laktotroplar üreten hücre popülasyonuna sahiptir.

Tirotroplar, paraventriküler çekirdeklerde üretilen hipotalamik tirotropin salgılayan hormondan (TRH) gelen sinyallere yanıt verir ve ayrıca tiroid hormonlarının üretiminden sorumlu olan hormonu - tiroid uyarıcı hormon (TSH) sentezler. Luteinize edici hormonlar (LHs) ve folikül uyarıcı hormonlar (FSHs), hipotalamus preoptik alanda üretilen gonadotropin salgılayan hormonun (GRH) pulsatil salgılanmasının etkisi altında bezin gonadotrop hücreleri tarafından salgılanır.

Laktotroplardan prolaktin (PRL) salgılanması hipotalamik tirotropin salgılayan hormon (TRH) tarafından uyarılır ve dopamin tarafından inhibe edilir [ Tirotroplar, paraventriküler çekirdeklerde üretilen hipotalamik tirotropin salgılayan hormondan (TRH) gelen sinyallere yanıt verir ve ayrıca tiroid hormonlarının üretiminden sorumlu olan hormonu - tiroid uyarıcı hormon (TSH) sentezler. Luteinize edici hormonlar (LHs) ve folikül uyarıcı hormonlar (FSHs), hipotalamus preoptik alanda üretilen gonadotropin salgılayan hormonun (GRH) pulsatil salgılanmasının etkisi altında bezin gonadotrop hücreleri tarafından salgılanır.

Laktotroplardan prolaktin (PRL) salgılanması hipotalamik tirotropin salgılayan hormon (TRH) tarafından uyarılır ve dopamin tarafından inhibe edilir [ Tirotroplar, paraventriküler çekirdeklerde üretilen hipotalamik tirotropin salgılayan hormondan (TRH) gelen sinyallere yanıt verir ve ayrıca tiroid hormonlarının üretiminden sorumlu olan hormonu - tiroid uyarıcı hormon (TSH) sentezler. Luteinize edici hormonlar (LHs) ve folikül uyarıcı hormonlar (FSHs), hipotalamus preoptik alanda üretilen gonadotropin salgılayan hormonun (GRH) pulsatil salgılanmasının etkisi altında bezin gonadotrop hücreleri tarafından salgılanır.

Laktotroplardan prolaktin (PRL) salgılanması hipotalamik tirotropin salgılayan hormon (TRH) tarafından uyarılır ve dopamin tarafından inhibe edilir [ Luteinize edici hormonlar (LHs) ve folikül uyarıcı hormonlar (FSHs), hipotalamus preoptik bölgede üretilen gonadotropin salgılayan hormonun (GRH) pulsatil salgılanmasının etkisi altında bezin gonadotrop hücreleri tarafından salgılanır. Laktotroplardan prolaktin (PRL) salgılanması hipotalamik tirotropin salgılayan hormon (TRH) tarafından uyarılır ve dopamin tarafından inhibe edilir [ Luteinize edici hormonlar (LHs) ve folikül uyarıcı hormonlar (FSHs), hipotalamus preoptik alanda üretilen gonadotropin salgılayan hormonun (GRH) pulsatil salgılanmasının etkisi altında bezin gonadotrop hücreleri tarafından salgılanır. Laktotroplardan prolaktin (PRL) salgılanması hipotalamik tirotropin salgılayan hormon (TRH) tarafından uyarılır ve dopamin tarafından inhibe edilir.

Hipotalamik hormonlar adenohipofize bir vasküler sistem yoluyla ulaşır. Hipotalamus, fenestre kılcal damarların oluşturduğu özel bir vasküler sistem olan hipotalamo-hipofizeal portal sistem yoluyla bezin ön kısmına etkisini gösterir. Portal sistemin proksimal vasküler yapısı, iç karotid arterin oftalmik segmentinden çıkan anterior hipofizeal arterdir. Bu sayede hipotalamik hormonlar, hipotalamusun infundibulumunun yakınında bulunan birincil pleksusa taşınır. Bu bölgeden hormonlar, adenohipofizi çevreleyen hipotalamo-hipofizer portal sistemin ikinci vasküler venöz pleksusuna boşaltılır. Bu damar sistemi, hormonların bezin içinde duvardan geçmesine izin verir. Hipofizer ven ayrıca kanı dura mater venöz sinüslerine ve buradan vücudun venöz sistemine boşaltır.

Rathke kesesinin arka duvarı bezin ara lobunu oluşturur. Yetişkinlerde yoktur veya küçüktür. Çocuklarda, melanosit uyarıcı hormonun (MSH) veya “intermedinlerin” salgılanması yoluyla cilt pigmentasyonundan sorumlu bezin bir parçasıdır. Pars intermedia ayrıca kortikotrofin benzeri ara lob peptidi (CLIP) ve adrenokortikotrofik hormon (ACTH) üretir.

Bezin arka lobu, pars distalis veya nörohipofiz nöroektodermden türemiştir. Hipotalamusun aşağı bir uzantısıdır ve esas olarak sinir liflerinden kaynaklanır. Hipotalamus ile bezin arka lobu arasındaki bağlantı infundibular sapı oluşturur. Bu kompleks sayesinde, hipotalamus çekirdeklerinde sentezlenen hormonlar taşınır ve posterior bezde depolanır ve burada presinaptik veziküllerde depolanır ve daha sonra kan dolaşımına salınır. Hipotalamusun supraoptik çekirdekleri, organizmadaki su dengesinin korunmasında ve dolayısıyla dehidratasyonun önlenmesinde rol oynayan hormon olan antidüretik hormon (ADH) veya vazopressinin salgılanmasından sorumludur. Paraventriküler çekirdekler, doğum sırasında salınan bir hormon olan oksitosini uterus kasılmalarının varlığında üretir.

Hipotalamus, vücudun endokrin ve metabolik fonksiyonlarının çoğuna hipofiz beziyle birlikte, iki yapı arasında çift yönlü bir hormon taşınması yoluyla müdahale eder.

HİPOLATAMUSUN YAPISI

Hipotalamus, bir lateral, medial ve periventriküler (medyan) bölgede forniksin ön boynuzlarıyla ve bir ön ve arka bölgede infundibulumdan geçen bir koronal düzlemle bölünür. Ön bölge, kiazma optiğinin üzerindeki konumu nedeniyle prekiazmatik bölge olarak da adlandırılırken, arka bölgeye memeliler bölge denir. İnfundibular bölge, önceki iki bölge arasında yer almaktadır.

Yapısal bir bakış açısından, hipotalamus, çekirdeklerde organize olan nöronların gri madde kümelenmesi ve ayrıca miyelinli sinir liflerinin oluşturduğu beyaz madde maddesinden oluşur.

Hipotalamusun ön bölgesi, optik kiazma üzerinde yer alır ve supraoptik alan olarak adlandırılır. Aşağıdaki çekirdeği içerir: supraoptik, preoptik ve medial preoptik, üst kiyazmatik ve ön hipotalamik çekirdek, paraventriküler çekirdek ile birlikte Supraoptik çekirdek, vazopressin veya hipofiz bezinin arka lobunda depolanan ve organizmanın kan basıncı kontrolünden ve su dengesinden sorumlu olan antidiüretik hormonu (ADH) üretir.

Ön hipotalamik çekirdek ile birlikte preoptik bölge, terleme süreci boyunca vücudun soğutulması (termoregülasyon) ile ilgilidir. Preoptik çekirdek aynı zamanda yeme alışkanlığında ve üremede rol alırken, medial preoptik bölge strese yanıt olarak kardiyovasküler kontrolde yer alır. Üst kiyazmatik çekirdek, optik kiazmanın üzerinde yer alır ve sirkadiyen ritimde yer alır. Paraventriküler çekirdek (adını üçüncü diensefalik ventrikül yakınındaki konumundan alır), stres ve metabolizma kontrolünde yer alan önemli bir otonom beyin merkezini temsil eder.

Hipotalamus olarak merkezi kısım, yumrulu cinereumun üzerinde yer alır ve tuberal alan olarak adlandırılır. Anterior ve lateral olmak üzere iki bölümden oluşur ve şu çekirdeği içerir: dorsomedial, ventromedial, paraventriküler, supraoptik ve arkuat, Ventromedial alan, yeme alışkanlıklarını ve tokluk hissini kontrol etmede rol oynar. Arkuat veya infundibular çekirdek, oreksijenik peptitlerin sekresyonundan sorumludur: grelin, oreksin veya nöropeptit Y…

Arka bölge, sırasıyla medial ve lateral alan tarafından oluşturulur. Medial bölge, posterior hipotalamik çekirdek, supramamiller ve tuberomamiller olanların yanı sıra memeliler çekirdeği içerir. Lateral bölgenin çekirdeği, beslenme davranışını, termoregülasyonu, gastrointestinal motiliteyi ve kardiyovasküler regülasyonu kontrol eden hipokretin (oreksin) peptitlerini içerir ve ayrıca uyku regülasyonunda rol oynar. Yanal bölgenin lezyonları, beslenmeyi veya afajiyi reddetmeye yol açar. Hipotalamusun arka kısmı genel olarak enerji dengesi, kan basıncı, hafıza ve öğrenme ile ilgilidir. Posterior hipotalamik çekirdek vücut ısısını kontrol etmede önemli bir role sahiptir. Tuberomammillar çekirdek, hipokampus ve Papez hafıza devresi ile olan bağlantıları nedeniyle hafızada yer alır.

HİPOTALAMUSUN GELİŞİMİ

Embriyolojik gelişimin dördüncü haftasının sonunda, nöral tüp birincil veziküllerde düzenlenir: ön beyin vezikülü veya prosensefalon, orta beyin vezikülü veya mezensefalon ve aynı zamanda eşkenar dörtgen olarak da adlandırılan arka beyin vezikülü. Prosencephalon ayrıca, serebral hemisferleri oluşturacak olan telensefalon ve diensefalona yol açan diensefalon olmak üzere iki ikincil veziküle ayrılır. Mesencephalon, görme ve işitme süreçlerinde yer alan orta beyin yapısını oluşturur. Arka beyin vezikülü veya eşkenar dörtgen, metensefalonda bölünür, bu da pons ve serebellumu ve medulla'yı oluşturan miyelensefalonu oluşturur.

Hipotalamik bölgenin gelişimi ile ilgili embriyolojik kavramlar 100 yaşın üzerindedir. Herrick ön beyin organizasyonunun sütunlu modelini ilk önerdiğinden beri, anatomik tanım kendi başına kabul edildi ve çok az araştırma makalesi geçerliliğini sorguladı.

Kolumnar morfolojik model, ön beynin fonksiyonel uzunlamasına birimler halinde bölünmesine, telensefalonu en rostral bölgeye ve diensefalonu kaudal olarak telensefalon ile orta beyin arasına yerleştirmeye dayanır; hipotalamus ise ventralden oluşuyorsa diensefalik vezikül…

Son yıllarda, hipotalamik gelişime dahil olan genlerin haritalanması, bu bölgenin morfolojik, klasik sınırları ile moleküler sınırlar arasındaki eşitsizliğin tanımlanmasına izin verdi. Puelles'in Prosomerik modeline [ 3 ] göre, beynin başlangıçta önerilen uzunlamasına ekseni, embriyonun ilk mezensefalik fleksiyonu nedeniyle bükülmüştür. Bu durum, diensefalonu kraniyal ve orta beyin arasına rostral olarak yerleştirir ve hipotalamusu ön beynin farklı bir arka kısmı olarak diensefalondan bağımsız hale getirir

Hipotalamik gelişimde önemli bir rol, hücre proliferasyonunu ve nörülasyonunu modüle eden spesifik sinyal merkezlerinin (Wingless-Int protein ailesi – Wnt, Hedgehogs ailesi – Hh ve Kemik morfogenetik ailesi – FgF) varlığına da atanır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN