Fizyoloji nedir, neyi inceler? İşte TDK'ya göre fizyolojinin anlamı

Fizyoloji nedir, neyi inceler? İşte TDK'ya göre fizyolojinin anlamı

Doğadaki canlıların fiziksel, mekanik ve biyokimyasal yapısını ve işlevlerini inceleyen bilim dalına 'fizyoloji' adı verilir. Bu bilim dalı ile ilgilenen kişilere 'fizyolog' adı veriliyor. Fizyolojinin, fiziksel tıp ve rehabilitasyon (fizik tedavi) ile ilgisi ve alakası yoktur. İşte, fizyoloji hakkında bilgiler...

Fizyoloji, insan ve diğer canlıların normal fonksiyonu araştırır. Bununla birlikte, bir branş olarak tanınmayan 'fizyopatoloji', hastalıkların altında yatan fizyolojik mekanizma değişikliklerini inceler ve pek çok fizyoloğun da ilgi alanına girmektedir.

FİZYOLOJİ NE DEMEK?

Fizyoloji, yaşamın mantığını araştıran bir bilim dalıdır.

Yunanca doğa anlamına gelen 'physis' kelimesi ile, bilim anlamına gelen 'logos' kelimesinin birleşmesi ile ortaya çıkmış olan fizyoloji terimi, moleküler düzeyden hücre, doku, organ, sistem ve organizma düzeylerine kadar fonksiyonu ve bu fonksiyonun altında yatan mekanizmaları araştırır.

Doğadaki canlı organizmaların sayıca büyüklüğü ve çeşitliliğinden dolayı, tüm canlıların yaşamsal işlevlerini birden incelemek mümkün olmayacağından, fizyoloji alanı kendi içinde 'insan fizyolojisi', 'hayvan fizyolojisi' ve 'bitki fizyolojisi' gibi büyük bölümlere ayrılır. Bu bölümler de daha sonra 'sinir sistemi fizyolojisi', 'kalp ve dolaşım sistemi fizyolojisi' gibi alt alanlara ayrılır.

FİZYOLOJİ NEYLE İLGİLİ?

İç ortam ve homeostaz kavramları, fizyolojik yaklaşımın temel prensiplerini belirler ve fonksiyonun araştırılmasında her düzeyde etkileşimlerin önemini vurgular. Bağlantılı olarak, fizyoloji araştırmalarında çok çeşitli deneysel ve uygulamalı yöntemler kullanılmaktadır.

Fizyoloji; tıp, hemşirelik, sağlık hizmetleri meslek yüksek okulları gibi insan sağlığı ile ilgili eğitim kurumlarının yanında, veterinerlik fakültelerinde de temel derslerden biri olarak önemli bir yer tutmaktadır.

Fizyologlar bu kurumlarda eğitim ve araştırma faaliyetlerini birlikte yürütürken, sağlık kuruluşlarında rutin sağlık hizmetleri içinde yer alan fizyologlar da bulunmaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN