Tatil dönüşü tartılmayın lifli gıdalar tüketin

Tatil dönüşü tartılmayın lifli gıdalar tüketin

Diyetisyen Nur Şahin Mermer, Kurban Bayramı boyunca eti ve yemeği fazla kaçıran, uyku ve beslenme düzeni bozulan KARAR okurları için tatilde alınan birkaç kilodan kolayca kurtulmayı sağlayan bir haftalık detoks kaleme aldı. “Tatil dönüşü hemen tartıya çıkmayın, moraliniz bozulur” uyarısı yapan Şahin Mermer, “Bol su içmeye başlayın. Hareket temponuzu artırın. Kırmızı et tüketimini azaltarak bol lifli gıdalara ağırlık verin” diyor.

Bazılarımız için tatil hâlen bitmemiş olsa da, Kurban Bayramı’nı fırsat bilenler için bayram tatilinin sonu. Tatil dönemleri insanlar için dinlenmek, gezmek, eğlenmek bakımından büyük bir avantaj olsa bile metabolizmamız açısından dezavantajlı süreçlere dönüşebiliyor. Tatil, çoğumuz için yüksek miktarlarda tüketilen besinler, uyku düzeninde bozulmalar, göz ardı edilen diyet ve beslenme programları, geç saatlerde yenilen yemekler anlamına gelebiliyor.

O yüzden tatil sonrası kilo artışı olağan bir durum olarak görülerek, bu durum ödem artışı ile birlikte tartıya artı 2 veya 3 kilo olarak yansıyabilmektedir.

ÖDEMDEN BOL SU TÜKETEREK KURTULUN

Gelin hep birlikte tatil dönüşü forma girmenin yollarına değinelim. Tatilden dönüşte ilk kuralımız bir müddet tartıya çıkmamak olmalı. Tatil dönemlerinde; gerek dengesiz ve düzensiz beslenmekten - gerekse uzun yolculuklarda vücutta su birikmesinden dolayı oluşan ödem tartıya çıktığımızda bizi mutlu edecek sonuçları genellikle göstermezler. Kilo artışımızı görmek moralimizi bozabilir ve bu durum motivasyonumuzu kaybetmemize sebep olabilir.

Moralimizi yüksek tutmak istiyorsak bir süre tartılmamayı göze almalıyız. Öncelikle aralıklara yayarak bol su tüketelim. Alışkanlığa dönüşmüş sıvı tüketimi tatil döneminde aksayabilir. Hızlıca sıvı alımına adapte olmalı ve eski sıvı tüketimi alışkanlıklarımıza yeniden dönmeliyiz.

Bol su içmek, metabolizmamızı hızlandırarak bizlerin yeni programlara hazırlanmada en büyük yardımcıları olurlar.

TEMPOYU ARTIRIN

Yoğun iş temposunun getirdiği hareketlilik; tatil dönemlerinde yıkılan ilk kalelerimizdir. Saatlerce yataktan çıkmadan vakit geçirmek, üst üste - soluksuz izlenilen film ve diziler, dinlenme bahanesiyle yapılmış bitmek bilmeyen tembellikler; alışkın olduğumuz bedensel aktivitelerimize bu dönemlerde balta vururlar. Tatilin bitişiyle yeniden enerji toplamalı ve fiziksel aktivitelere dönüş yapmaya başlamalıyız.

KIRMIZI ET TÜKETİMİNİ AZALTIN

Kurban Bayramlarının bizlere mutluluk, vuslat, tatil, muhabbet gibi güzel etkilerinin yanında bir de bol et tüketimi gibi zararlı yan etkileri olur. Bu gibi dönemlerde yapılan kontrolsüz kırmızı et tüketimi; kısa ve orta vadede bedenlerimizi olumsuz etkiler. Bu etkilerden kurtulmanın veya en az hasarla atlatmanın yolu bir süre kırmızı et tüketimini azaltarak lifli gıdalara dönüş yapmakla olur. Özellikle bol lifli sebze tüketimini artırmak içinde bulunduğumuz sıcak yaz günlerinde metabolizmamızın en iyi yol arkadaşları olacaktır. Bunun için aşağında gün gün listelediğim bağırsak astarını da onaran anti-enflamatuvar detoksu uygulayabilirsiniz. Yine tarifini verdiğim soğan çorbası detoksundan faydalanabilirsiniz. Tatil boyunca düzensiz beslenmeyle zayıflayan bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yine tarifini verdiğim sarımsak-limon kürünü deneyebilirsiniz. Ayrıca sabah güne 1-2 yemek kaşığı ev yapımı elma sirkesi ile başlayabilirsiniz. Devamında taze sıkılmış limonlu salatalık suyu içebilirsiniz.

BU DETOKS ŞİŞKİNLİK HİSSİNİ ALACAK

Soğan çorbası detoksu yapmak için gerekli malzemeler 400 ml ilikli kemik suyu, 2 adet orta boy soğan, 1 büyük diş sarımsak, 3 yemek kaşığı ev yapımı ya da organik elma sirkesi, 3 yemek kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı ve karabiber, tuz, zerdeçal, isot, pulbiber baharatları. Detoksu hazırlamak içinse derin bir tencerede jülyen doğranmış soğanları zeytinyağı ve tuz ile soteleyin. Üzerine kemik suyu döküp, orta ateşte 5 dakika kaynatın. Baharatları da istediğiniz miktarda ekleyin. Ayrıca küçük bir tavada zeytin yağı ve ezilmiş sarımsakları 1 dakika ısıtın. Ocağı kapatınca içine pulbiber ve elma sirkesi ekleyin. Sarımsaklı sosu çorbaya dökün ve ocağın altını kapatın. Bu çorbayı akşam yemeği yerine günde bir kase tüketebilirsiniz.

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN SARIMSAK LİMON KÜRÜ

Evde doğal antibiyotik yerine geçen sarımsak-limon kürü için 2 litre hiç su katılmamış, taze sıkılmış çekirdeksiz limon suyuna, 40 diş soyulmuş ve ısıtılmadan ezilmiş yerli sarımsağa ve ağzı kapanan, dışı folyo ile kaplanmış bir cam kavanoza ihtiyacımız var. Kürü hazırlamak için sıkılmış 2 litre limon suyunu kavanoza doldurun, yıkamadan ezdiğiniz sarımsakları da kavanoza boşaltın ve kapağını sıkıca kapatın. Bu karışımı 25 gün boyunca, her gün çalkalamaya özen göstererek serin ve karanlık bir yerde bekletin. 25 gün sonra sarımsaklar eriyecektir. Bu karışımı her sabah kahvaltıdan önce yarım çay bardağı sade olarak için. Dilerseniz akşam yatarken de yarım çay bardağı içebilirsiniz.

BİR HAFTALIK BAĞIRSAK ONARICI DETOKS

1.GÜN

KAHVALTI

2 yumurta ile menemen

7 adet zeytin

10 adet çiğ badem

Domates, biber, salatalık, semizotu (üzerine zeytin yağı ilaveli)

ARA ÖĞÜN

şeftali + 1 kupa yeşilçay

AKŞAM YEMEĞİ

2 kepçe tavuk suyuna çorba

Kıymalı kabak yemeği (7-8 yemek kaşığı) fermante salatalık turşusu (bir avuç kadar)

ARA

Kan şekeri dengesi için zeytin yaprağı çayı

2.GÜN

KAHVALTI

Mantarlı omlet (2 yumurta ile)

3 tam çiğ ceviz

7 adet zeytin

Semizotu salatası (Biraz peynir ilave edilebilir)

ARA ÖĞÜN

Reyhan şerbeti + on adet çiğ badem

AKŞAM YEMEĞİ

Et-kemik suyuna sebze çorbası

Bir hindi but içeren hindi sote

Fermante ev turşusu

ARA ÖĞÜN

sindirim çayı ( kimyon + kişniş + rezene çayı )

3.GÜN

KAHVALTI

7 adet zeytin

1/2 avokado

Domates-salatalık

1 dilim organik tam buğday ekmek

1 tatlı kaşığı acuka

ARA ÖĞÜN

Çiğ Sebzeler (havuç pancar gibi)

AKŞAM YEMEĞİ

2 kepçe kabak çorbası

Herhangi bir deniz balığı (250 gr (max.)) zeytinyağlı enginar

Ev yapımı fermente turşu

ARA ÖĞÜN

Vagus siniri rahatlatıcısı; papatya çayı

4.GÜN

KAHVALTI

Fırın mücver (toplam 75 gr)

7 adet zeytin

Mevsim yeşili erken hasat edilmiş zeytin yağı

1 dilim tam buğday ekmek

ARA ÖĞÜN

Hindistan cevizi ununda havuçlu tarçınlı kek (50 gr)

AKŞAM YEMEĞİ

Kuzu pirzola

Kuşkonmaz

Ev yapımı fermante turşu

ARA ÖĞÜN

Toksin atmaya yardımcı karanfil çayı

5.GÜN

2 yumurta ile yapılan omlet

7 adet zeytin

1 tatlı kaşığı tahin-pekmez

domates, salatalık

1 dilim organik tam buğday ekmek

ARA ÖĞÜN

Fırınlanmış Sebzelerden yapılan sebze cipsi (havuç kabak patlıcan)

AKŞAM YEMEĞİ

Marul hamburger

Fırında tatlı patates

Ev yapımı fermente turşu

ARA ÖĞÜN

Antioksidan kapasitesi en yüksek yeşilçay

6.GÜN

KAHVALTI

Pastırmalı ya da zeytinli omlet

Domates, salatalık

ARA ÖĞÜN

10 adet çilek + 1 fincan yeşil çay

AKŞAM YEMEĞİ

İşkembe çorbası

Kuşkonmaz

Izgara eşliğinde mevsim salata

Fermente ev yapımı turşu

ARA ÖĞÜN

Enerji verici limon otu çayı

7.GÜN

KAHVALTI

Badem unundan yapılan bir dilim ekmek (25 gram)

Zeytin ezmesi (bir tatlı kaşığı)

2 adet haşlanmış yumurta

3 tam ceviz

Domates, salatalık

ARA ÖĞÜN

Hindistan cevizi meyvesi (tercihen üç ince dilim kullanın)

AKŞAM YEMEĞİ

Kelle paça çorbası

5-6 yemek kaşığı patlıcan yemeği

Ev yapımı fermanda turşu

ARA ÖĞÜN

Alerji düşürücü ısırgan çayı

BONUS: REYHAN ŞERBETİ

2 bağ reyhan

1 tatlı kaşığı limon tuzu

1/2 limon kabuğuyla birlikte

1 çubuk tarçın ve gönlünüzce bal - agave şurubu - hurma özütü

Bütün malzemeleri sürahiye koyun, üzerine kaynamış 1 litre su ilave edin ve dolapta bekletin...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN