KKTC'li vekilin konuşması gündem oldu: "Vazgeçin bu devasa yapılardan medet uman zihniyetten"

KKTC'li vekilin konuşması gündem oldu: "Vazgeçin bu devasa yapılardan medet uman zihniyetten"

KKTC’de Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili ve siyaset bilimci Dr. Doğuş Derya'nın, Kuzey Kıbrıs meclisinde yaptığı konuşma yeniden gündem oldu.

Kuzey Kıbrıs CTP Milletvekili Doğuş Derya'nın, 4 Ekim 2022'de Kuzey Kıbrıs'ta Ankara'nın talimatıyla inşa edilmekte olan yeni “külliye” ve seçim hakkında mecliste yaptığı eleştirel konuşma seçimin ikinci turu öncesi yendiden gündem oldu.

"BİR YERDE SARAYLAR ARTIYORSA..."

İşte Dr. Doğuş Derya'nın konuşmasından satır başları:

"Saraylar cumhuriyetler ortaya çıkmaya başladığı andan itibaren azalır, saray ve cumhuriyet rejimleri arasında bir asimetri vardır. Saraylarda kimler oturur; krallar, padişahlar oturur, Cumhuriyet yani cumhur; halk rejimi demek olan cumhuriyette saraylar azaltılır ve kamu kaynakları halkın ürettiği artı değer sarayda oturan bir kişinin lüksleri ihtiyaçları ve ihtirasları için değil tüm topluma yaygınlaştırılarak sağlık hizmeti yol hizmeti okul hizmeti olarak vuku bulur. Bu 18 yüzyıldan beridir böyledir Fransız ihtilalinden beridir böyledir bir yerde saraylar artıyorsa orada Cumhuriyet rejimi risk altında demektir.
Bugün Türkiye'nin her ilini neredeyse bir şantiyeye dönüştüren zihniyet aslında halk menfaati üzerinden yatırım yapmak yerine saraylara yatırım yaparak itibarı binada gören ve insanların insanların yoksullaşması maruz kaldığı şiddeti durdurmak üzerinden değil de belli küçük bir otokratik elit grubun çıkarları üzerinden fonksiyon gösteren bir yapılanmadır.

"SARAY BOLLUĞUNA BAKIN"

Bakın sayın Erdoğan'ın kullandığı 12 tane saray varmış... Herhalde 13.sünü de buraya yaptırmak istiyor. Dolmabahçe sarayı, Beylerbeyi sarayı, Yıldız sarayı, Vahdettin köşkü, Huber köşkü, Florya köşkü, Aynalıkavak kasrı, Beykoz kasrı, Çankaya köşkü ve Atatürk orman çiftliğine yaptığı Aksaray onun yanında Marmaris'te yazlık var Ahlat'ta kışlık var. Van'da da bir tane yapılıyor... Saray bolluğuna bakın arkadaşlar...

"VAZGEÇİN BU ATAERKİLLİK, ÖTEKİLEŞTİRME KOKAN ORTA ÇAĞ ZİHNİYETİNDEN"

Devlet olmakla ilgili bir iddianız olacaksa her şeyden önce o topraklarda yaşayan insanların temel hak ve özgürlükleri ve alacağı sosyal hizmetleri artıracaksınız. Vazgeçin bu "gigantic" [devasa] dedikleri, kendini büyük göstermek için binadan, silahtan, delikanlı açıklamalardan medet uman, buram buram ataerkil, buram buram muhafazakârlık, buram buram ötekileştirme kokan ortaçağ zihniyetinden vazgeçin. Dünya bunları on sekizinci yüzyıldan itibaren bitirdi. Bizi şu anda "back to past", geriye çekmeye çalışıyorsunuz.

"SOSYAL DEVLET OLMAYANLAR SEÇİME GİDERKEN SAVAŞ TEHDİDİNİ ARTIRIR"

Seçim döneminde seçim dönemlerinde insanları işte yoksullaşma konuşmasın diye [...] Sarayları olan ama sosyal devlet olmayan bir yer seçime giderken ne yapar biliyor musun? Savaş tehdidini artırır. Bazen Suriye olur bu bazen Yunanistan olur. Bu birilerini "öteki" ilan etmek zorundadır ki, kendi seçmenini konsolide etsin ve Kıbrıs da şu anda bu anlamda bir repertuar.

Yunanistan sürekli açıklama yapıyor "Türkiye diyor istediği kadar provoke etsin biz savaş yapmayacağız" diyor -oradaki yönetimin de çok akıllı olduğunu düşündüğümden değil- ama birileri milliyetçilik yarışına girdi diye bu ülkenin evlatlarının geleceği ortadan kalkıyor ben bundan bahsediyorum. Bir Kıbrıslı yurtsever, bir Kıbrıslı Türk olarak konuşuyorum. "

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN