Konut satış oranlarında ev sahiplerine büyük darbe: Satışlar yüzde 44 azaldı! Kiralarda düşüş için yeni bir umut doğdu...

Konut satış oranlarında ev sahiplerine büyük darbe: Satışlar yüzde 44 azaldı! Kiralarda düşüş için yeni bir umut doğdu...

Son zamanlarda ev fiyatlarında yaşanan artışla birlikte kredi faizlerinin de yükselmesi konut satışlarında düşüşe neden oldu. Konut fiyatlarının alım gücünün üstüne çıkması satışların Haziran ayında yüzde 44 azalmasına neden oldu. Yaşanan düşüş sonrası herkesin aklında "Kira fiyatları düşecek mi?" sorusu yer aldı. İşte merak edilen sorunun cevabı...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilerde konut satışlarının yüzde 44 azaldığı belirtildi. Konut satışlarında yaşanan düşüş uzun zamandır yerinde sayan ev fiyatlarının da gerilemesine neden oldu.

Türkiye'de geçtiğimiz ay 83.636 konut satılırken geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu oran yüzde 44,4 düştü. Fakat bu düşüş yalnızca Haziran ayıyla sınırlı kalacak gibi durmuyor. 2023 yılının ilk altı ayındaki konut satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 22,1 azalış ile 565.779 adette sabitlendi.

KİRALARDA DÜŞÜŞ YAŞANABİLİR!

Konuyla ilgili konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, daha az konutun el değiştirmesinin kiralar üzerinde olumlu bir etkisinin olabileceğini belirtti. Son zamanlardaki düşüşün yeni yıla kadar devam edebileceğini söyleyen Aşa, "Fiyatlar son zamanlarda aşağı çekilmesine rağmen yine de evler satılmıyor. Bu durgunluk kiracıların lehine bir sürece dönüşecek. Sıfır binaların kiralık fiyatları stabil devam edebilir ancak ikinci el konutlarda, özellikle eski bölgelerdeki evlerin kiralarında düşüş bekliyorum" sözlerini kullandı.

haber-4-ic.jpg

"ARZI ARTIRIRSAK KONUT FİYATLARI DA KİRALAR DA DÜŞECEKTİR"

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak ise ev fiyatları ve kiralardaki aşırılığın konut üretimini artırarak çözüleceğini söyledi.

Kolçak, "Piyasadaki dengeyi sağlamak ve fiyatları düşürmek için konut açığını hızlıca kapatmalıyız. Yıllık 400-500 bin konut yapıyoruz. Bunu 800 bine çıkarmamız gerekiyor. Arzı artırırsak hem konut fiyatları hem de kiralar düşecektir." sözlerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN