Konya'da meydana gelen 5.2'lik depremin ardından Prof. Dr. Osman Bektaş'tan korkutan analizini yaplaştı! Kahramanmaraş'daki depreme işaret ederek "hareketlilik arttı" dedi. Daha büyüğünün de olabileceğini söyledi.
TUNACAN ATALAY
Konya'nın Kulu ilçesinde meydana gelen ve Ankara başta olmak üzere geniş bir alanda hissedilen 5.2 büyüklüğündeki depremin ardından, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'tan önemli bir değerlendirme geldi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Prof. Dr. Bektaş, depremin Tuz Gölü'nün oluşumundan sorumlu bir fay sisteminde geliştiğini belirterek, bu fayın 6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti.
"TUZ GÖLÜ'NÜN OLUŞUMUNDAN SORUMLU LEVHA İÇİ FAY SİSTEMİ"
Prof. Dr. Bektaş, Kulu'da yaşanan 5.2'lik sarsıntının kaynağına ilişkin yaptığı analizde, "KONYA-KULU M 5,2 DEPREMİ Tuzgölü'nün oluşumundan sorumlu levha içi fay sisteminde gelişmiştir" ifadelerini kullandı. Bu tespit, depremin bölgenin jeolojik yapısıyla doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.
Konya'da 5,2 büyüklüğünde deprem
"2023 MARAŞ DEPREMLERİNDEN SONRA HAREKETLİLİK ARTTI"
Uzman isim, geçtiğimiz yıl yaşanan ve Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından bölgedeki sismik hareketliliğe de vurgu yaptı. Prof. Dr. Bektaş, "2023 Maraş depremlerinden sonra hareketlilik artmıştır" diyerek, büyük depremlerin ardından geniş bir coğrafyada fay hatlarında stres değişimleri yaşanabileceğine ve bunun da yeni sarsıntıları tetikleyebileceğine işaret etti.
"6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM POTANSİYELİNE SAHİP..."
Depremin meydana geldiği fay sisteminin özelliklerine ve potansiyel risklerine de değinen Prof. Dr. Osman Bektaş, şu kritik değerlendirmede bulundu:
"Çok yavaş hareket eden fay sisteminde son 50 yıl içerisinde 4-5,7 depremler izlense de 6 büyüklüğünde deprem potansiyeline sahiptir..."