Konya'daki binanın çökmesiyle ilgili bilirkişi raporu çıktı: Taşıyıcı duvarlar dayanıksız tuğladan yapılmış

Konya'daki binanın çökmesiyle ilgili bilirkişi raporu çıktı: Taşıyıcı duvarlar dayanıksız tuğladan yapılmış

Konya’da 2 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin yaralı kurtarıldığı bina çökmesiyle ilgili bilirkişi raporu açıklandı. Raporda, çökme nedeninin düşük dayanımlı ve boşluk oranı yüksek tuğlaların kullanılması olduğu tespit edildi. Zemin kattaki dükkânlarda yapılan tadilatların binanın statiğini zayıflattığı belirtilirken, soruşturma kapsamında 7 kişi tutuklandı.

Konya’nın Selçuklu ilçesinde 24 Ocak’ta meydana gelen 4 katlı Taşoluk Apartmanı’nın çökmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, çökme nedeninin taşıyıcı duvarlarda kullanılan düşük dayanımlı ve yüksek boşluk oranına sahip tuğlalar olduğu tespit edildi.

FACİADAN DAKİKALAR ÖNCE UYARI GELMİŞTİ

Selçuk Mahallesi Beyşehir Caddesi’nde bulunan 7 dükkân, 14 daire ve 2 bloktan oluşan bina, akşam saatlerinde alt kattaki bir balık restoranından gelen çatlama sesleri ve dökülen seramiklerle çökme sinyalleri vermeye başladı.

Balıkçıda çalışan Ali El Hüseyin ve Abrurrahman Keji, üst kattaki dairelerde oturanların kapı zillerine basarak birçok kişinin binasını tahliye etmesini sağladı. Kısa süre sonra bina çöktü.

79 kişinin ikamet ettiği apartmanda, enkaz altında kalan Muhammed Cedan, amcası Halid El Cedan ve kuzeni Ahmet Muhammed Cedan yaklaşık 7 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Ancak aynı aileden 7 ay önce evlenen Turki Muhammed ve Emine Mustafa hayatını kaybetti.

SORUŞTURMA KAPSAMINDA 7 KİŞİ TUTUKLANDI

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, zemin kattaki dükkânlarda ve balık restoranında yapılan tadilat çalışmalarının çökmede etkili olup olmadığı araştırıldı.

Gözaltına alınan 7 kişi tutuklandı:

  • Kazım Fünlü (balık restoranı işletmecisi)
  • Tuncer Daskırlı (balık restoranının tadilat işlemleriyle ilgilenen mimar)
  • Volkan Demiröz (yapım işini üstlenen kişi)
  • Kemal Öztürk (daha önce aynı dükkânda kahvehane işleten kişi)
  • Hakkı İnlidere ve Mehmet Parla (dükkânların mülk sahipleri)
  • Adnan Taşoluk (binanın müteahhidi)

BİLİRKİŞİ RAPORU: TUĞLALAR STANDARTLARIN ÇOK ALTINDA ÇIKTI

Mimar, jeoloji mühendisi, inşaat mühendisi, yüksek elektrik mühendisi ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi heyeti, enkaz alanında detaylı incelemeler yaparak numuneler topladı.

Rapora göre:

  • Yapıda kullanılan tuğlaların dayanımı, olması gereken 10 kg/cm² yerine ortalama 2,90 kg/cm² olarak ölçüldü.
  • Düşük dayanımlı ve boşluk oranı yüksek tuğlalar nedeniyle taşıyıcı duvarlar yükü kaldıramadı ve bina çöktü.

Raporda ayrıca zemin kattaki birleştirilen dükkânların açtığı geçiş kapılarının binanın statiğini zayıflattığı, ancak bunun tek başına çökme için yeterli olmadığı belirtildi.

ÇÖKME İHMAL ZİNCİRİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Bilirkişi raporuyla birlikte ihmalin boyutları daha net ortaya çıkarken, yetkililer soruşturmanın genişletilerek devam edeceğini açıkladı. Bina yapımında düşük kaliteli malzeme kullanılması ve binaya yapılan izinsiz müdahalelerin, felaketin en büyük nedenleri arasında olduğu vurgulandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN