Koronavirüs aşısı olan milyonlarca kişiye güzel haber! O kalp hastalığı artık kapınıza uğramayacak: 45 milyon kişi incelendi

Koronavirüs aşısı olan milyonlarca kişiye güzel haber! O kalp hastalığı artık kapınıza uğramayacak: 45 milyon kişi incelendi

45 milyon kişi üzerinde yapılan incelemeler herkese şaşırtan bir sonuca imza attı. Koronavirüs aşısı olan milyonlarca kişiye sevindiren haber geldi. O kalp hastalığı yanınızdan dahi geçemeyecek. İşte koronavirüs aşısı hakkında yapılan yeni çalışmalar…

İngiltere'den 45 milyon kişinin katıldığı devasa bir araştırma, Kovid-19 aşılarının kalp ve damar hastalıkları üzerindeki etkisini masaya yatırdı. Sonuçlar çarpıcı: Aşılar genel olarak kalp krizi ve felç riskini azaltıyor! Ancak, bazı aşıların nadir görülen yan etkileri de tespit edildi. Sadece bir o marka aşı olanlar için bir risk mevcut. Aşı sonrası görülen pıhtılaşma sorunları ve mRNA aşılarının kalp kası iltihabına yol açabileceği uyarısı var. İşte detaylar...

İngiltere’de yapılan kapsamlı bir bilimsel araştırma, Kovid-19 aşılarının kalp ve damar hastalıkları riskini genel olarak düşürdüğünü ortaya koydu. Nature dergisinde yayımlanan çalışmada, 45.7 milyon yetişkinin sağlık verileri incelenerek aşıların trombotik (pıhtılaşma kaynaklı) ve kardiyovasküler hastalıklar üzerindeki etkileri araştırıldı.

ABD: Kovid-19 aşısı yaptıran 30 yaş ve altındakilerde görülen kalp iltihaplanması ile aşı arasında bağ

Sonuçlara göre, ilk doz, ikinci doz ve hatırlatma dozu sonrası kalp krizi, felç, akciğer embolisi gibi yaygın trombotik olayların görülme oranında düşüş kaydedildi. Ancak, daha önce raporlanan nadir komplikasyonların bazı aşı türlerinde ortaya çıktığı gözlemlendi. Özellikle, ChAdOx1 (Oxford-AstraZeneca) aşısı sonrası “aşıya bağlı trombotik trombositopeni” (VITT) ve mRNA bazlı aşılar sonrası miyokardit (kalp kası iltihabı) ve perikardit (kalp zarı iltihabı) vakaları arttı.

Araştırmacılar, elde edilen verilerin gelecekteki Kovid-19 aşılama programlarına geniş katılımın önemini desteklediğini belirtiyor.

AŞILAMANIN KARDİYOVASKÜLER ETKİLERİ ARAŞTIRILDI

İngiltere’de 8 Aralık 2020 - 23 Ocak 2022 tarihleri arasında yapılan çalışmada, NHS İngiltere’nin güvenli veri ortamında bulunan sağlık kayıtları kullanıldı. Araştırma kapsamında, birinci, ikinci ve hatırlatma dozlarını olan bireylerde trombotik ve kardiyovasküler hastalıkların görülme sıklığı incelendi.

Büyüteç: Covid-19 aşıları kalp krizine yol açıyor mu? - Teyit

Veriler; aile hekimliği kayıtları, hastane başvuruları, koronavirüs test sonuçları, aşılama bilgileri ve ölüm kayıtlarıyla birlikte değerlendirildi.

Araştırma, ChAdOx1 (Oxford-AstraZeneca), BNT-162b2 (Pfizer-BioNTech) ve mRNA-1273 (Moderna) aşılarını olan bireyleri kapsadı.

KOVİD-19 AŞILARI TROMBOTİK VE KALP DAMAR HASTALIKLARI RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR

Çalışmada, ilk doz, ikinci doz ve hatırlatma dozu aşılamasından sonra trombotik olayların genel olarak azaldığı belirlendi.

Kalp krizi (akut miyokard enfarktüsü) ve iskemik felç gibi atardamar tıkanıklıkları genellikle aşı sonrası daha az görüldü.

Akciğer embolisi ve derin ven trombozu (DVT) gibi toplardamar tıkanıklıkları da aşı sonrası azaldı.

Hatırlatma dozu uygulanan bireylerde trombotik risklerin azalması daha belirgin bir şekilde gözlendi.

Araştırmacılar, aşıların kardiyovasküler hastalık risklerini düşürmesinin en büyük nedenlerinden birinin, Kovid-19 enfeksiyonunu ve özellikle ağır hastalık riskini azaltması olduğunu ifade etti.

COVID-19 Aşıları Kalp Krizine ve Felç Gelişmesine Neden Olur mu? – Koronavirus

BAZI AŞILARDA NADİR GÖRÜLEN KARDİYOVASKÜLER KOMPLİKASYONLAR TESPİT EDİLDİ

Her ne kadar Kovid-19 aşıları genel olarak kalp ve damar hastalıkları riskini düşürse de, bazı nadir komplikasyonlar belirli aşılarla ilişkilendirildi:

  • Oxford-AstraZeneca (ChAdOx1) aşısı sonrası bazı bireylerde aşıya bağlı trombotik trombositopeni (VITT) gelişti. Bu komplikasyon, özellikle ilk doz sonrası daha sık görüldü ancak ikinci dozdan sonra belirgin bir artış kaydedilmedi.
  • Pfizer-BioNTech (BNT-162b2) ve Moderna (mRNA-1273) aşıları sonrası miyokardit (kalp kası iltihabı) ve perikardit (kalp zarı iltihabı) vakalarında artış gözlemlendi.
  • mRNA bazlı aşıların ikinci dozu sonrası miyokardit vakalarında artış daha belirgin oldu, ancak hatırlatma dozu sonrası bu risk geçici bir artış gösterdi.
  • Bilim insanları, bu nadir yan etkilerin genellikle hafif seyrettiğini ve büyük çoğunluğunun kendiliğinden iyileştiğini belirtti.

ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ VE GELECEĞE YÖNELİK ÇIKARIMLAR

Nature dergisinde yayımlanan bu geniş çaplı araştırma, Kovid-19 aşılarının genel anlamda kalp ve damar sağlığına olumlu etkiler sağladığını ve trombotik olayları azalttığını gösterdi.

Araştırmanın bulgularına göre:

  • Aşı sonrası kardiyovasküler hastalık riski genel olarak düşerken, bazı nadir komplikasyonlar belirli aşılarla ilişkilendirildi.
  • Aşılanan bireylerde, aşı olmayanlara kıyasla kalp krizi ve felç gibi ciddi olayların daha az görüldüğü tespit edildi.
  • Aşıların koruyucu etkisi ikinci dozdan sonra daha belirgin hale gelirken, hatırlatma dozunun riskleri daha da azalttığı gözlemlendi.
  • Araştırmacılar, gelecekteki aşılama programlarının geniş katılımla uygulanmasının halk sağlığı açısından büyük faydalar sağlayacağını vurguladı.

Bu veriler, Kovid-19 aşıları hakkındaki kamuoyu endişelerini gidermeye yardımcı olmayı ve aşılama programlarına olan güveni artırmayı amaçlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN